Dragi radnici prepravite odgovore za Bard AI 

Menadžeri kompanije Google zaključili su da Bard AI alat nije dovoljno precizan u odgovaranju na upite, pa mole zaposlene da isprave propuste.

Dragi radnici prepravite odgovore za Bard AI 

Potpredsednik Google tima za istraživanja Prabakar Ragavan poslao je zaposlenima email u kojem ih moli da pomognu kompaniji na poboljšanju preciznosti odgovora Bard AI alata. U dokumentu su navedena uputstva o načinu ispravljanja odgovora koji ne zadovoljavaju kriterijume kompanije. 

„Bard najbolje uči na primerima, tako da će dodatni opis promišljenih odgovora poboljšati njegov rad“, stoji u dokumentu koji je potpisao Ragavan. 

Izvršni direktor kompanije Sundar Pičaj zamolio je zaposlene da izdvoje dva do četiri sata radnog vremena, kako bi radili na AI alatu Bard, priznajući da je pred svima „dugo putovanje“. 

„AI tehnologija je vrlo uzbudljiva, ali je Bard u svom začetku. Osećamo veliku odgovornost da ispravimo propuste, a vaše učešće će dodatno ubrzati i poboljšati razvoj AI alata i testiranje njegovih sposobnosti“, navodi Pičaj. 

Bard AI alat izazvao nezadovoljstvo radnika

Google je prošle sedmice predstavio svoje viđenje asistenta koji počiva na veštačkoj inteligenciji – Bard AI , ali su pogrešni odgovori smanjili cenu akcija kompanije za gotovo 9 odsto. Zaposleni su krivicu svalili na direktora Pičaija, opisujući odluku o predstavljanju AI Bard robota „ishitrenom“, „pogrešnom“ i „kratkovidom“. 

Čelnici kompanije se sada okreću ljudskom znanju, kako bi ispravili greške veštačke inteligencije. Zato su kreirali uputstvo u kojem piše „šta treba“, a  „šta ne treba“ raditi u slučaju Bard AI podučavanja. 

Pod odeljkom „šta treba uraditi“ zaposlenima je sugerisano da budu „učtivi, ležerni i pristupačni“. Radnicima savetuju da kreiraju odgovore „u prvom licu“ i održe „neutralni ton“ obraćanja. 

Pod odeljkom „šta ne treba uraditi“ zaposlenima je sugerisano izbegavanje stereotipa i pretpostavki zasnovanih na rasi, nacionalnosti, polu, godinama, veri, seksualnoj orijentaciji, političkim uverenjima, adresi i sličnim demografskim kategorijama, prenosi CNBC

„Izbegavajte da AI alat Bard opisujete kao osobu koja ima emocije ili iskustva svojstvena čoveku“, piše u dokumentu. Zaposleni ne smeju upisivati odgovore u kojima se daju pravni, medicinski, finansijski saveti ili su zasnovani na mržnji, odnosno uvredama. 

„Ne prepisujte postojeće odgovore, naš tim ih svakako preuzima iz baze“, navodi se u dokumentu.

Direktor Ragavan je najuspešnijim radnicima koji usavršavaju Bard AI alat ponudio famozni „Moma bedž“ kao svojevrsnu nagradu za trud i zalaganje. Njome se na internim profilima diče istaknuti Google pregaoci. Ragavan kaže da će 10 najagilnijih radnika u procesu usavršavanja Bard AI alata biti predstavljeni na konferenciji njegovog sektora kompanije. Tada će sa kolegama podeliti iskustvo stečeno tokom usavršavanja Bard AI robota. 

„Hvala od srca svim članovima tima koji iza scene naporno rade na projektu“, napisao je Ragavan. 

Sredinom januara kompanija je odlučila da otpusti 12.000 radnika, odnosno šest procenata ukupne radne snage zbog smanjivanja troškova. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi