EU odobrila Apple "dodirni i plati" tehnologiju za plaćanja

Evropska komisija nedavno je saopštila da prihvata Apple obećanja o otvaranju tehnologije bliske komunikacije ili NFC na iPhone uređajima.

EU odobrila Apple "dodirni i plati" tehnologiju za plaćanja

Evropska komisija je saopštila da prihvata Apple obećanja o otvaranju tehnologije bliske komunikacije ili NFC na njihovim iPhone uređajima. Odluka je doneta nakon dugotrajne istrage pokrenute 2020. godine, koja je optužila Apple da blokira pristup trećim licima ključnoj iPhone funkciji koja se koristi za mobilna plaćanja i digitalne novčanike.

Kako bi Apple korisnici mogli imati koristi od otvorene tehnologije plaćanja?

U objavljenom izveštaju, Komisija se složila sa promenama i planovima koje je Apple predstavio ranije ove godine. To uključuje otvaranje plaćanja za pružaoce novčanika trećih strana i banaka kako bi je koristili za svoje usluge i aplikacije bez plaćanja Apple-u.

Još važnije, korisnicima u regionu omogućeno je da podešavaju drugačiji podrazumevani mobilni novčanik osim Apple Wallet-a ili Apple Pay-a. Takođe, nema ograničenja za korišćenje ovih usluga van Evrope.

Deo obaveza takođe omogućava spoljnim kompanijama i razvojnim programerima da iskoriste funkciju dvostrukog klika na iPhone-u, koja se koristi za pokretanje aplikacije mobilnog novčanika. Istovremeno, konkurentima je omogućen pristup iOS sigurnosnim funkcijama poput Face ID-a i Touch ID-a za autentifikaciju plaćanja.

Takođe se pominje da će transakcije koje se obavljaju korišćenjem novčanika trećih strana koristiti novi sistem nazvan “Host Card Emulation mode” koji pruža isti nivo sigurnosti i iskustva kao Apple-ove sigurnosne karakteristike na uređaju za NFC plaćanja.

Takođe je istaknuto da će developeri i konkurenti imati mogućnost da integrišu druge usluge u svoje NFC plaćanje, poput digitalnih identifikacija, karata, boarding passova, karata za javni prevoz i drugo. Ovo pruža mogućnost konkurentima poput Google-a da potpuno implementiraju Google Wallet na iPhone uređajima.

Komisija je dala Apple-u rok do 25. jula da implementira ove promene, dok će se obaveze primenjivati 10 godina. Nezavisno telo će takođe nadgledati implementaciju.

Iako ova saglasnost znači da će proizvođač iPhone-a izbeći potencijalno visoke novčane kazne iz ovog antimonopolističkog ispitivanja, Apple se suočava sa još jednim slučajem. U preliminarnim nalazima, EU je optužila kompaniju da je prekršila Zakon o digitalnim tržištima. Komisija će doneti konačnu odluku u martu 2025. godine. Ako se dokaže da je Apple prekršio ovaj zakon, može se suočiti sa kaznom do 10% svojih globalnih prihoda.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi