FTC upozorava: Budite oprezni pri skeniranju QR Kodova

Dok je upotreba QR kodova postali neizostavan deo savremene tehnologije, ovi kodovi mogu poslužiti i kao ulaz kroz koji prevaranti mogu upasti u sistem i iskoristiti pojedince koji nisu svesni opasnosti.

FTC upozorava: Budite oprezni pri skeniranju QR Kodova

Kako bi zaštitili potrošače od potencijalnih pretnji iza QR kodova, u nedavnom blogu upozorenja potrošačima, Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) uputila je ozbiljno upozorenje javnosti u vezi s potencijalnim rizicima povezanim sa njihovim skeniranjem. Dok su prikazi QR kodova postali neizostavan deo savremene tehnologije, FTC naglašava potrebu za oprezom, ističući da ovi kodovi mogu poslužiti kao ulaz kroz koji prevaranti mogu ući i iskoristiti pojedince koji nisu svesni opasnosti.

Upozorenje se odnosi na sigurnosne i privatnosne brige vezane za QR kodove, budući da zlonamerni akteri mogu lukavo postaviti kodove na neprimetnim mestima ili ih distribuirati putem tekstualnih poruka i e-pošte. Kada se jednom skeniraju, ovi QR kodovi mogu dovesti do različitih prevara, uključujući finansijske prevare ili kompromitaciju osetljivih ličnih informacija.

Prema izveštaju New York Times-a, kompanija za kibernetičku sigurnost Trellix identifikovala je preko 60.000 primera napada preko QR kodova samo u trećem kvartalu ove godine. Među najčešćim prevarama koje su prijavljene bile su imitacije platnih i kadrovskih službi, poštanske prevare, kao i slučajevi lažnih QR kodova postavljenih na parkirne metričke uređaje u određenim gradovima.

Korisnicima se preporučuje da pažljivo provere URL koji se pojavljuje na ekranu nakon skeniranja QR kodova

John Fokker, šef obaveštajnog sektora u Trellix-u, istakao je sve sofisticiraniji pristup ovim napadima, naglašavajući potrebu za javnom svesti i oprezom prilikom interakcije s QR kodovima. On je naglasio rasprostranjenost prevara koje uključuju taktike socijalnog inženjeringa, prisiljavajući pojedince da nesvesno otkrivaju osetljive informacije.

FTC savetuje pojedince da budu skeptični kada se suoče s neočekivanim e-poštom ili porukama koje zahtevaju hitne odgovore. Takođe, korisnicima se preporučuje da pažljivo provere URL koji se pojavi na ekranu nakon skeniranja QR koda kako bi se osiguralo da pripada pouzdanom sajtu. S obzirom da čak i legitimni QR kodovi mogu prikazivati isprekidanu ili skraćenu web adresu, korisnicima se preporučuje da direktno pristupe željenom veb-sajtu kada god je to moguće.

Da bi ojačala mere bezbednosti, FTC preporučuje redovno ažuriranje uređaja, korišćenje snažnih lozinki i implementaciju višestruke autentifikacije za osetljive naloge. Za one koji nisu upoznati s postupkom, Komisija usmerava korisnike na svoj vodič za dvofaktorsku autentifikaciju, pružajući bezbednosna uputstva za popularne sajtove i usluge.

Druge mere opreza uključuju suzdržavanje od preuzimanja aplikacija za skeniranje QR kodova trećih strana, jer ugrađene kamere na Android i iOS uređajima već imaju tu funkciju. FBI takođe deli slična razmišljanja, naglašavajući važnost opreza i uzdržanosti prilikom susreta s nepoznatim QR kodovima.

Zaključno, osnovni savet ostaje jasan: kada ste u nedoumici, budite oprezni i suzdržite se od skeniranja sumnjivih QR kodova. Dok tehnologija nastavlja da napreduje, isto tako mora napredovati i svest javnosti o potencijalnim rizicima i usvajanje mera bezbednosti radi zaštite od evoluirajućih pretnji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi