WhatsApp istorija ćaskanja se sada može lokalno prebacivati uz QR kod

Bez pravljenja rezervnih kopija konverzacija u cloud, WhatsApp istorija ćaskanja se sada može lokalno prebaciti na novi uređaj samo uz QR kod

WhatsApp istorija ćaskanja se sada može lokalno prebacivati uz QR kod

Popularna aplikacija za onlajn komunikaciju WhatsApp dobila je još jednu novu funkciju koja korisnicima zapravo dosta olakašava korišćenje i čini je malo privatnijom, objavio je vlasnik kompanije Meta Mark Zukerberg. Naime, WhatsApp istorija ćaskanja, odnosno konverzacije koje korisnici imaju u okviru aplikacije se sada mogu preneti na novi uređaj bez pravljenja rezervnih kopija u oblaku (cloud) samo uz QR kod.

Nova funkcija pojednostavljuje proces prenosa rezervnih kopija konverzacija kada korisnici žele ili moraju da promene svoj uređaj. Ona funkcioniše tako što korisnici na starom uređaju dobiju QR kod koji sadrži njihovu rezervnu kopiju istorije ćaskanja, čijim se skeniranjem sa drugog uređaja ona može prebaciti na taj uređaj uz pomoć funkcije Wi-Fi Direct.

Ona tako omogućava i malo bolju privatnost korisnika, samim tim jer omogućava da konverzacije više uopšte ne napuštaju uređaje pravljenjem rezervnih internet cloud kopija.

Opcija je trenutno i dalje u beta verziji, što znači da i dalje nije dostupna za zvaničnu široku primenu, ali bi uskoro trebalo da se proširi na sve uređaje. Trenutno ograničenje nove funkcije je što ona trenutno omogućava prenos samo između uređaja koji imaju iste operativne sisteme.

To znači da korisnici na ovaj način mogu prebacivati istoriju ćaskanja na relaciji Android – Android i iOS – iOS. Da bi se opcija aktivirala potrebno je otići na podešavanja unutar aplikacija, zatim na „Ćaskanja“, a zatim na „Prenos ćaskanja“ gde će se videti nova funkcija kada postane dostupna.

Uz to, kompanija Meta koja je vlasnik ove aplikacije tvrdi da su ćaskanja potpuno šifrovana tokom procesa prenosa i da se ona dele samo između dva uređaja. Uz to, ovaj dodatak aplikaciji je zgodan ukoliko korisnici imaju velike rezervne kopije dopisivanja koji se ne uklapaju u internet cloud prostor.

S obzirom na to da WhatsApp sve više i češće testira i uvodi nove funkcije na aplikaciju, deluje kao da pokušava da se suprotstavi suparničkim aplikacijama Signal i Telegram na koje su se ljudi masovno prebacili nakon što se zelena aplikacija našla na udaru kritika o lošoj zaštiti korisničke privatnosti. Neke od novih funkcija su korišćenje korisničkih imena, deljenje ekrana u video pozivima, izmena poslatih poruka, šifre za konverzacije i drugo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi