Gboard priprema „besprekorno glasovno kucanje“ koje ne zahteva ručno pokretanje

Google aplikacija za virtuelnu tastaturu Gboard priprema opciju koja će omogućiti „besprekorno glasovno kucanje“ za Android sa auto-pokretanjem glasovne opcije

Gboard priprema „besprekorno glasovno kucanje“ koje ne zahteva ručno pokretanje

Nova Gboard beta verzija 13.8 sadrži nove linije programskih kodova koji opisuju novu opciju za unošenje teksta glasom bez potrebe za ručnim pokretanjem opcije. Ona bi trebalo da omogući takozvano „besprekorno glasovno kucanje“, koje će se automatski pokretati kada se tastatura pojavi.

Novinu je primetio portal 9to5Google u najnovijoj verziji aplikacije dostupnoj u Google Play prodavnici. Međutim, treba imati na umu da kompanija može, a i ipak ne mora da zvanično uvede novu funkciju u konačnu verziju aplikacije.

Trenutno, „glasovno kucanje“, odnosno unošenje teksta glasom preko Gboard tastature podrazumeva dodirivanje polja za tekst, a zatim pritiskanje ikone mikrofona u gornjem desnom uglu aplikacije. Ovaj dvostepeni proces bi novom funkcijom trebalo da bude pojednostavljen na jedan korak, što će omogućiti da odmah počnete da govorite bez potrebe za dvostepenim aktiviranjem.

Ovo opcionu funkciju korisnici će moći da uključe ili isključe u podešavanjima unošenja teksta glasom, u zavisnosti od toga koliko im takva funkcija uopšte odgovara. Na ovaj način, umesto da Gboard svaki put otvara punu tastaturu kada dodirnete polje za tekst, traka za unos teksta glasom će se prikazivati preko aplikacija.

Unos teksta glasom pomoću Google Assistant aplikacije ostaje ekskluzivna za Google telefone, a u teoriji bi „besprekorno glasovno kucanje“ moglo da radi i u kombinaciji sa „ne-Pixel“ telefonima, koje je dostupno na svim Android uređajima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi