Google i Apple udružuju snage u rešavanju zajedničkog problema

Google i Apple su rešili da ubuduće iPhone i Android telefoni dobiju neku vrstu upozorenja ukoliko su neovlašćeno praćeni od strane Air Tag i sličnih uređaja

Google i Apple udružuju snage u rešavanju zajedničkog problema

AirTag uređaji mogu biti veoma korisni za lociranje nestalih ili ukradenih predmeta. Često mogu pomoći vlasnicima automobila koji se nađu u nevolji kada treba pronaći ukradena vozila uz pomoć policije. Međutim, oni se takođe mogu i zloupotrebiti kao instrument za uhođenje i nedozvoljeno praćenje drugih osoba. Svesni da se ovaj problem mora rešiti zajedničkim snagama, Google i Apple su udružili snage i definisali industrijski standard koji će sprečiti zloupotrebu pomenutih uređaja tzv tragača. Upozorenje o tome da ste praćeni, na kraju će biti dostupno i na iPhone i na Android telefonima.

Čak su i druge kompanije: Samsung, Tile i eufi, pokazale podršku za predloženi zajednički standard upozorenja.

Google i Apple zajednički uz podršku ostalih

Predstavnik kompanije Apple kaže da uprkos tome što AirTag može da pruži malo mira korisnicima kroz saznanje da se njihovi najvredniji predmeti mogu pratiti pomoću Find Mi mreže, takođe treba da postoji skup pravila koja će obeshrabriti one koji bi da nedozvoljeno prate druge ljude. Zbog toga su Apple i Google predložili novi industrijski standard, dok su ih druge kompanije podržale u toj nameri.

U zajedničkom saopštenju za javnost se kaže: “Danas su Apple i Google zajedno podneli predlog specifikacija koje regulišu ovaj deo industrijskih standarda, a kako bi izbegli zloupotrebu Bluetooth uređaja za praćenje lokacije od strane nepoželjnih osoba. Prva specifikacija ove vrste će omogućiti da Bluetooth uređaji koji služe za praćenje lokacije, budu opremljeni opcijom detekcije i alarma u slučaju neovlašćenog praćenja lokacije, kako na iOS, tako i Android telefonima. Pored toga što uključuje povratne informacije od strane proizvođača uređaja, korišeni su saveti različitih grupa za zaštitu lične bezbednosti i advokatskih grupa koji su svi zajedno uzeti u obzir prilikom donošenja standarda i regulisanja spornih situacija u ovom delu industrije.”

Nova specifikacija industrijskog standarda je predata Radnoj grupi za internet inženjering (IETF) i biće predmet rasprave tokom naredna tri meseca. Apple i Google će udružiti snage kako bi pružili potrebne povratne informacije o svim promenama i zajednički implementirali rešenje do kraja 2023. godine, a koje bi trebalo da podrže buduće verzije iOS i Android operativnih sistema, prenosi wccftech.

Apple je dao sve od sebe da spreči slučajeve neovlašćenog praćenja preko AirTag uređaja sa zvučnim upozorenjem koje se oglašava u intervalima od 8 – 24 sata. Ovo upozorenje pomoglo je dvojici turista na Baliju da shvate da ih neko uhodi, ali imajući u vidu najnovije vesti oko predloženog industrijskog standarda, čini se da je potrebno mnogo posla da bi se donele sveobuhvatnije mere zaštite na iPhone i Android platformama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi