Google ipak lansirao Gemini 1.0 AI, biće dostupan u tri veličine

Google Gemini 1.0 najavljen je pre nekoliko meseci na događaju Google I/O 2023, a danas je konačno lansirao ovaj model u tri veličine.

Google ipak lansirao Gemini 1.0 AI, biće dostupan u tri veličine

Google Gemini 1.0 najavljen je pre nekoliko meseci na događaju Google I/O 2023, a danas je konačno lansirao ovaj model u tri veličine koje će početi da stižu na Bard. Kompanija je otkrila mnogo detalja o tome kako će novi model raditi, a podelila je i neke zaista impresivne informacije.

Google tvrdi da je Gemini 1.0 najmoćniji opšti model koji je dostupan. Model može trenirati odvojene komponente za različite modalitete, a zatim ih spajati. Važno je napomenuti da je kompanija navela da će model imati poteškoća sa nečim što je konceptualnije i zahteva složenije zaključivanje.

Što se tiče Geminija, Google ga je “prethodno obučio od početka na različitim modalitetima” koristeći TPU 4 i TPU v5e. Google je juče u svom blogu najavio i TPU v5p i tvrdi da je “najmoćniji, efikasan i skalabilan“.

Da bi pokazao koliko je zapravo moćan Gemini, Google je demonstrirao kako Gemini obrađuje 200.000 naučnih radova, filtrira relevantne, i zatim sažima podatke za sat vremena. Programiranje je još jedna stvar na koju je Google obratio pažnju, i napomenuto je kako će model moći razumeti, objasniti, kao i generisati visokokvalitetni kod na više jezika poput Pythona, Java-e, C++ i Go-a.

U ovom trenutku, Gemini 1.0 je dostupan u tri različite veličine:

  • Ultra – najveći i najmoćniji model za izuzetno složene zadatke.
  • Pro – najbolji model za skaliranje preko širokog spektra zadataka.
  • Nano – najefikasniji model za zadatke na uređaju.

Gemini 1.0 takođe ima veliku moć u pogledu multimodalnosti. Gemini Ultra parira ChatGPT-4V na testovima slike, videa i zvuka.

Google Gemini je bolji od ChatGPT 3.5

Google je takođe komentarisao kako je on jedan od najsigurnijih modela veštačke inteligencije do sada, pa korisnici koji su zabrinuti za sigurnost ne moraju da budu zabrinuti oko toga. Korisnici će moći da iskuse Pro verziju sa Google Bardom, što znači da će ponuditi napredno zaključivanje, planiranje i pisanje kako bi vam pomogao da razumete sadržaj i sažmete ga. Kompanija je izjavila i da će novi model moći da izbaci bolje performanse nego ChatGPT 3.5.

Bard sa Pro verzijom će sada biti dostupan na engleskom jeziku za 170 zemalja, GeminiPro će pokretati samo tekstualne upite na početku, ali će uskoro biti dostupni i drugi modaliteti. Ultra verzija će biti dostupna sledeće godine, a Google trenutno sprovodi “opsežne provere poverenja i bezbednosti” kako bi mogao početi da se uvodi svim korisnicima.

Sve ovo zaista izgleda impresivno, barem na rečima, i jedva čekamo da vidimo kako će se ovaj AI model razvijati vremenom, i naravno, boriti sa konkurencijom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi