Google Magic Editor nas vodi korak bliže ka „savršenim“ fotografijama

Novi Google Magic Editor alat za obradu slika se oslanja na veštačku inteligenciju i obećava kompleksne izmene na slikama bez potrebe za profesionalnim alatima

Google Magic Editor nas vodi korak bliže ka „savršenim“ fotografijama

Jedna od najimpresivnijih demonstracija na Google I/O 2023 konferenciji je svakako Google Magic Editor, sa primerom žene ispred vodopada. Prezenter na sceni je prosto odabrao ženu, pomerio je na drugu stranu fotografije, a veštačka inteligencija je sama popunila prazan prostor.

Nebo je takođe od tamnog pretvoreno u svetlo, pojas torbe koju je nosila je izbačen i slika je potpuno transformisana za nekoliko sekundi. Novi alat koji se oslanja na veštačku inteligenciju nazvan Magic Editor zaista pravi magiju, bar na demo primerima, a u pitanju je samo jedan od alata na kojima Google radi godinama unazad.

Ako se sećate Magic Eraser funkcije o kojoj smo već pisali, ona vam dozvoljava da lako i brzo uklonite ljude i objekte sa slike. Sa druge strane Magic Editor je znatno napredniji, sa više funkcija koje su korisne za popravljanje fotografija.

Iako je jasno da ovaj alat nije besprekoran, kao i da niko nije objavio kada će se pojaviti, krajnji cilj kompanije Google je jasan: da popravljanje fotografija učini krajnje jednostavnim i svede ih na jedan klik ili prevlačenje prstom po ekranu. Kompanija reklamira ovaj alat kao način da „napravite složene izmene bez profesionalnih alata za uređivanje“, što vam omogućava da iskoristite snagu veštačke inteligencije da izdvojite i transformišete deo vaše fotografije. To uključuje mogućnost poboljšanja neba, pomeranja i skaliranja subjekata, kao i uklanjanja delova slike sa samo nekoliko dodira.

Google Magic Editor pokušava da upakuje sve korake koje bi trebalo preduzeti da bi se napravile slične izmene u programu kao što je Photoshop – u jedan dodir, piše TheVerge. Ili barem, tako izgleda u demo primeru. Ako koristite Photoshop, na primer, potrebno je da koristite Content-Aware Move alat da biste podigli i pomerili subjekat unutar slike. Čak i tada, fotografija verovatno neće izgledati sasvim kako treba, što opet znači doradu sa drugim alatima kao što je Clone Stamp ili možda Healing Brush, da biste popravili sve zaostale nesavršenosti ili neusklađenu pozadinu. To nije najkomplikovaniji proces, ali kao i kod većine profesionalnih kreativnih alata, postoji ozbiljna kriva učenja za ljude koji prvi put koriste ove alate.

Google definitivno treba da alate za uređivanje fotografija učini besplatnim i pristupačnijim, s obzirom na to da su Photoshop i slične aplikacije – skupe i prilično neintuitivne. Sa druge strane, ako jedan moćan alat kao što je Magic Editor može da vam radi na telefonu, to bi moglo da promeni način na koji uređujemo – i gledamo – fotografije. Sa druge strane, ne treba zaboraviti da postoji granica do koje se fotografija može uređivati pre nego što više ne bude fotografija, a Google alati nas guraju bliže svetu u kome dodirujemo svaku sliku da bismo je usavršili, bilo da je stvarnost ili ne.

Samsung je nedavno skrenuo pažnju na snagu fotografija „poboljšanih” veštačkom inteligencijom pomoću „Space Zoom”, funkcije koja bi trebalo da vam omogući da snimite neverovatne slike Meseca na novijim Galaxy uređajima. U martu, Reddit korisnik je otkrio je da je Samsung dodao kratere i druge teksture tamo gde ih zapravo nije bilo, veštački poboljšavajući fotografiju.

Ruku na srce, postoji mnoštvo sličnih funkcija za poboljšanje fotografije koje su ugrađene u kamere pametnih telefona. Danas mobilna fotografija već lažira mnoge stvari, bilo da se radi o primeni filtera ili uklanjanju zamućenja fotografije. Google Magic Editor deluje kao novi alat koji ovaj ceo proces čini lakšim i privlačnijim za veći broj korisnika. U svom blog postu u kojem se koji objašnjava kako radi Magic Editor, Google priča da smo svi u potrazi za savršenstvom, napominjući da će Magic Editor pružiti „više kontrole nad konačnim izgledom i osećajem vaše fotografije“ dok ćete dobiti priliku da popravi propuštenu prilika da bi fotografija izgledala najbolje.

Iz ugla nekoga ko se bavi fotografijom, ako se potrudite oko kadra, nema potrebe da ih previše dorađujete naknadno, posebno jer je fotografija trenutak koji je zapamćen u vremenu. Da na primer slikate venčanje po oblačnom vremenu, da, definitivno je super da popravite stvari. Popravljanjem slika vi menjate nešto što se desilo, ovako ili onako, i te fotografije su na neki način neiskrene. Možda se nećete složiti sa nama, ali samo smo iskreni. Sa druge strane, tendencija je da na društvenim mrežama sve izgleda lepše nego u stvarnosti, tako da će ovaj alat biti savršen za sve koji vole često da objavljuju stvari.

Google svoj Magic Editor naziva „eksperimentalnom tehnologijom“ koja će postati dostupna za „odabrane“ Pixel telefone kasnije ove godine pre nego što bude dostupna svima ostalima. Ako Google već dodaje alatke za uređivanje slika koje pokreće veštačka inteligencija u Photos, čini se da je samo pitanje vremena kada će proizvođači pametnih telefona integrisati ove alatke direktno u softver kamere telefona.

Ne zaboravite da je ponekad lepota fotografije upravo njena nesavršenost. Nažalost, čini se da se proizvođači pametnih telefona ne slažu sa nama i da pokušavaju da nas gurnu sve dalje i dalje od te ideje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Cineman

    Adobe na aparatima.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi