Google podrazumevano aktivira RCS za sve koji koriste Messages

Kompanija Google postavila je kao podrazumevano podešavanje RCS standard slanja poruka za sve „nove i postojeće“ korisnike aplikacije Google Messages

Google podrazumevano aktivira RCS za sve koji koriste Messages

RCS standard za slanje poruka koji je trebalo da zameni SMS i MMS komunikaciju, a forsira ga Google poslednjih nekoliko godina, sada je postao podrazumevano podešavanje za sve, kako nove, tako i postojeće korisnike njegove Messages aplikacije. Gigant navodi da su (možemo reći – tek) od sada i svi razgovori koji se odvijaju na ovaj način navodno šifrovani od kraja do kraja, odnosno da su zaštićeni end-to-end enkripcijom, piše Android Police.

Podrazumevano podešavanje predstavlja veliko odstupanje od starijeg procesa upisa u RCS koji je nudio korisnicima da sami omoguće ovu funkciju i ponekad zahtevao ručno registrovanje telefonskog broja. Sada se taj proces odvija tiho i automatski u pozadini.

Međutim, oni koji ne žele da ga koriste i dalje će imati mogućnost da ga isključe ukoliko ne žele funkcije koje RCS dodaje u Google Messages. To je moguće uraditi direktno iz aplikacije odabriom slike profila ili inicijala u gornjem desnom uglu aplikacije, a potom na podešavanja poruka, zatim na „RCS chats“ ili „Chat features“ kako bi se došlo do prekidača za isključivanje ove funkcije.

RCS menja SMS

Novi standard za slanje poruka ili „Rich Communication Services“, skraćeno RCS je tehnologija koja ima za cilj da zameni SMS, a njene funkcionalnosti podrazumevaju podršku za razmenu većih fajlova, indikatore čitanja i druge karakteristike koje su uobičajene na internet aplikacijama za razmenu poruka.

Google pokušava da uspostavi ovaj standard kao opšti, ali prepreku predstavljaju drugi veliki tehnološki igrači na tržištu kao što je Apple koji odbija da prihvati ovaj standard, držeći se svojih iMessage funkcionalnosti.

Zbog toga često postoji problem u komunikaciji između korisnika iPhone i Android telefona, jer su neke funkcije koje su omogućene na njihovim aplikacijama za razmenu poruka, onemogućene na drugoj strani. Novi Apple softver iOS 17 ovaj problem dodatno pogoršava, jer u grupnim konverzacijama Android korisnici neće moći da vide neke radnje u četu, o čemu smo ranije pisali.

Ipak, to izgleda očito ne sprečava Google da implementira nove RCS funkcije na svoju Messages aplikaciju, kao i da ga postavi ovaj standard kao podrazumevani za one koji je koriste.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi