Google razvija unapređeni split-screen režim za telefone sa savitljivim ekranom

Google unapređuje režim rada sa podeljenim ekranom čak i u portret režimu, poboljšavajući multitasking na telefonima sa savitljivim ekranom

Google razvija unapređeni split-screen režim za telefone sa savitljivim ekranom

Google će dodatno poboljšati multitasking rad na predstojećem Pixel 9 Pro Fold uređaju sa novim režimom podeljenog ekrana koji omogućava korisnicima da postave aplikacije jednu pored druge, čak i u portret režimu prikaza. Ova bitna promena u iščekivanju lansiranja Pixel 9 Pro Fold-a je značajna jer većina Android pametnih telefona dozvoljava samo gornju-donju podelu u portret režimu zbog svojih manjih, pravougaono izduženih ekrana.

Međutim, Pixel 9 Pro Fold, prema glasinama, ima skoro kvadratni aspekt, što čini levo-desnu podelu u portret režimu mnogo praktičnijim. Ova funkcionalnost je prvi put uvedena u Androidu 14 QPR2 i dodatno je usavršena u kasnijim ažuriranjima. Referencama u kodu u Android Open Source Project (AOSP) specifično pominje “Pixel Fold 2”, što snažno sugeriše da je ova funkcija dizajnirana za nadolazeći Pixel 9 Pro Fold telefon.

Veća površina, više komfora u radu na Google Android telefonima sa savitljivim ekranima

Pored aspekta ekrana, rezolucija takođe igra ulogu u omogućavanju ove funkcije. Očekuje se da će Pixel 9 Pro Fold imati rezoluciju od 2076 x 2152 u portret režimu, što zahteva opcija levo-desne podele ekrana za optimalan multitasking.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Dok je ova levo-desna podela u portret režimu značajan dodatak, nije jedino poboljšanje koje je Google napravio za multitasking na Androidu. Naime, Android 15 je uveo mogućnost čuvanja parova aplikacija u režimu podeljenog ekrana na početnom ekranu, a stalni rad na Android desktop modu, obećava poboljšanje slobodnog prozora za aplikacije, što je posebno korisno za uređaje sa većim ekranima poput savitljivih telefona i tablet računara.

Vredno je napomenuti da multitasking sa podeljenim ekranom nije potpuno nova stvar za Android. Prvi put je uveden u Androidu 7.0 Nougat još 2016. godine. Međutim, implementacija na Pixel 9 Pro Fold-u, sa njegovim jedinstvenim aspektom i rezolucijom, predstavlja značajan korak napred u pravljenju multitaskinga intuitivnijim i efikasnijim za upotrebu i korišćenje na mobilnim uređajima.

Kako se približava datum lansiranja Pixel 9 Pro Fold-a 13. avgusta, ostaje da se vidi da li Google ima još nekih iznenađenja za ljubitelje multitaskinga.

Iako je fokus ovih ažuriranja pre svega na Pixel 9 Pro Fold telefonu, nije ograničena isključivo na Google uređaj i odnosiće se i na druge savitljive uređaje. Kako tržište savitljivih telefona nastavlja da raste, funkcije poput multitaskinga sa podeljenim ekranom u portret režimu, postaće sve važnije za bolje iskorišćenje potencijala ovih uređaja, prenosi Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi