Google Search koji koristi veštačku inteligenciju izaziva ozbiljnu zabrinutost

Google Search dominacija u pretrazi internet sadržaja, postavlja izazove za kreatore i vlasnike web stranica dok se suočavaju sa izborom između gubitka vidljivosti i saradnje sa AI modelima

Google Search koji koristi veštačku inteligenciju izaziva ozbiljnu zabrinutost

Google Search je pre nekog vremena počeo da prikazuje odgovore zasnovane na veštačkoj inteligenciji (AI) pozicionirajući ih na samom vrhu svojih stranica sa rezultatima pretrage, što može dovesti do toga da korisnici ne kliknu na originalne web sajtove čiji se podaci koriste za ove rezultate.

Mnogi vlasnici sajtova smatraju da ne mogu priuštiti blokiranje Google-ove AI tehnologije, jer bi to omelo njihovu vidljivost na mreži. Google dominacija u pretrazi, koju je nedavno federalni sud proglasio ilegalnim monopolom, daje mu prednost u AI ratu, što mnoge male firme i startup-ovi smatraju nepravednim.

Google Search se zbog načina uvođenja veštačke inteligencije suočava sa ozbiljnim optužbama

Izdavači se suočavaju sa dilemom: ili će dozvoliti korišćenje svog sadržaja za AI modele, rizikujući da njihovi sajtovi postanu zastareli ili će nestati iz Google pretrage, koja je glavni izvor prometa internet saobraćaja. Google AI pregledi, sažeci koji se prikazuju na vrhu stranice za pretragu, deo su njihove strategije da obezbede kvalitetnije informacije i povećaju šanse za otkrivanje sadržaja.

Međutim, mnogi izdavači nisu spremni da preuzmu rizik blokiranja Google AI tehnologije, jer bi to moglo smanjiti njihovo prisustvo na netu. Pojedine manje i relativno mlade kompanije, poput Tako i Kagi, pokušavaju da se takmiče sa Google-om tako što plaćaju izdavačima za licenciranje sadržaja, ali se suočavaju sa ogromnim finansijskim izazovima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Google je povlašćen jer ne mora da plaća za sadržaj na isti način kao manji konkurenti, a dogovori poput onog sa Redditom daju mu dodatnu prednost. Ova vrsta dogovora između vodećih kompanija i servisa izaziva veliku zabrinutost među kreatorima sadržaja i vlasnicima web stranica, koji strahuju od gubitka prometa i prihoda.

Tehnološke promene u pretrazi, kao što su AI modeli, dodatno naglašavaju problem Google monopola. Ministarstvo pravde u SAD razmatra mere koje bi mogle uključiti prisiljavanje Google-a da deli podatke sa konkurentima, pa  čak i ekstremne mere poput razdvajanje kompanije.

Internet sajtovi koji kreiraju i objavljuju sadržaj na internetu su svesni potrebe da smanje svoju zavisnost od Google-a i da grade direktnije veze sa svojim korisnicima kako bi opstali u promenljivom okruženju internet pretrage, piše Mybroadband.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi