Google testira Genesis, AI alat za pisanje vesti, navodno već pregovara sa medijima

Kompanija Google testira AI alat za pisanje vesti kodnog naziva Genesis i navodno je već počela da pregovara sa medijima o njegovoj upotrebi

Google testira Genesis, AI alat za pisanje vesti, navodno već pregovara sa medijima

Novinare bi uskoro na jedan način mogla da zameni veštačka inteligencija (AI), jer kompanija Google testira AI alat za pisanje vesti koji se zove Genesis, a navodno već pregovara sa medijima o njegovoj upotrebi, piše Reuters.

Portparol kompanije Google kog Reuters nije imenovao rekao je da su razgovori u toku i nije otkrio koji mediji učestvuju. Međutim, izveštaji više svetskih medija objavili su da je gigant demonstrirao upotrebu ovog alata za New York Times, Washington Post, kao i za News Corp koji je vlasnik novinske kuće Wall Street Journal.

Novi alat bi, kako kaže portparol, mogao da pomogne novinarima sa opcijama za naslove ili različite stolove pisanja na način koji “poboljšava njihov rad i produktivnost”, dodajući da je i dalje u najranijim fazama istraživanja ideja.

Google portparol tvrdi da novi alat nije namenjen i ne može da zameni suštinsku ulogu koju novinari imaju u izveštavanju. Uprkos tome, neki rukovodioci koji su videli njegovu demonstraciju, a želeli su da ostanu anonimni opisali su je kao „uznemirujuću“.

Mediji koji su navodno u pregovorima nisu potvrdili ovu informaciju, a predstavnik kuće News Corp odbio je da komentariše i istakao da “imaju odličan odnos sa Google kompanijom i cene njenu posvećenost novinarstvu”.

Ova vest dolazi nakon što je novinska agencija AP saopštila da će se udružiti sa startapom OpenAI tvorcem ChatGPT bota, kako bi istražila upotrebu veštačke inteligencije u vestima. To je izgleda bio presedan u novinarstvu koji sada pokreće lavinu sličnih odluka.

Problemi koje sa sobom nosi AI alat za pisanje vesti

S obzirom na to da Google tek treba da pokrene Genesis, ne možemo odmah tvrditi da će to nužno predstavljati odluku koja će loše uticati na javni interes. Međutim, s obzirom na to da su različiti AI modeli više puta uhvaćeni kako pružaju netačne ili sasvim obmanjujuće informacije, njihova upotreba u novinarstvu ne izgleda kao dobar potez.

Nedavni pokušaji nekih medija da koriste veštačku inteligenciju u svojim vestima nisu se završili najbolje, podseća Engadget. CNET je morao da objavi ispravke tekstova nakon što se ispostavilo da oni sadrže značajne greške i to u većini od 77 mašinski napisanih članaka. Gizmodo je sa druge strane, objavio članak prepun grešaka o filmu Ratovi zvezda koje je urednik pripisao “Gizmodo Botu”, ističući da uređivački tim nije igrao ulogu o objavljivanju.

Sve ove informacije skupa – širenje lažnih vesti i odricanje od odgovornosti zajedno sa potencijalnim nestankom još jedne profesije definitivno ponovo ulivaju misli o scenariju sličnom kao u filmu “Terminator”.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi