Google testira korišćenje veštačke inteligencije za sumiranje rezultata pretrage

Google kroz svoj SGE pretraživač testira sumiranje rezultata pretrage, koje može da brzo generiše ključne tačke dugačkog sadržaja

Google testira korišćenje veštačke inteligencije za sumiranje rezultata pretrage

Eksperimentalna Google funkcija koju kompanija testira kroz Search Generative Experience (SGE) pretragu koristi se za sumiranje rezultata pretrage korišćenjem veštačke inteligencije što veoma podseća na AI Copilot kompanije Microsoft u Edge pregledaču, piše u blog objavi.

Google je pokrenuo rani eksperiment za svoju pretragu podržanu veštačkom inteligencijom (AI), koja funkcioniše tako što se u stvari izdvaja iz same pretrage. Funkcija nazvana „SGE while browsing“ (SGE dok pretražujete) zapravo izdvaja glavne tačke, odnosno vrši sumiranje rezultata pretrage tako što sažima najistaknutije stavke dugačkog sadržaja koji gledate na internetu. Kompanija funkciju pozicionira kao alat koji može da se koristi za lakše savladavanje složenih tema koje inače zahtevaju opsežna istraživanja.

Međutim, ovaj alat neće moći da radi kada sajtovi imaju takozvani paywall, odnosno barijeru koja ne dozvoljava pregled stranice ukoliko niste pretplaćeni na njen sadržaj.

Alat će funkcionisati tako što će Google veštačka inteligencija, svaki put kada je u mogućnosti, odnosno kada nema barijere za plaćanje, nuditi opciju „Get AI-generated key points“ na sajtovima koje posećujete. Na mobilnim uređajima ovo će se pojavljivati na dnu ekrana, dok će na desktopu biti u bočnoj traci pregledača.

Baš kao i u Edge pregledaču i njegovoj Bing pretrazi, i Google SGE će svaku od ključnih stavki koje nudi za sumiranje rezultata pretrage linkom direktno povezati sa delom stranice na koji se poziva, tako da se klikom može preći na taj deo teksta.

Kada otvorite prozor sa ključnim stavkama, on će sadržati i odeljak koji nudi opciju da se dodatno istraži stranica na kojoj se nalazite – Explore on page. Naime, ova opcija prikazuje predložena pitanja o sadržaju na koja veb stranica na kojoj se nalazite nudi odgovore. Ona je trenutno dostupna samo u aplikaciji Google za Android i iOS, ali u narednih nekoliko dana bi trebalo da se pojavi i u Chrome pregledaču za desktop.

Kompletan alat za AI sumiranje rezultata pretrage se automatski uključuje ukoliko ste već omogućili SGE pretragu, ali može se uključiti i kao samostalan eksperiment u Google programu Search Labs. Kao i svako drugo testiranje, i ovaj alat bi u narednom periodu mogao da se razvija i unapređuje, što zavisi od povratnih informacija ljudi koji ga testiraju.

Kompanija Google uskoro bi trebalo da predstavi i novu funkciju koja će pomoći da se bolje upoznate sa novim konceptima i terminima koji se odnose na nauku, tehnologiju, matematiku, istoriju, ekonomiju i druge teme. Tačnije, Google će poboljšati svoje odgovore generisane veštačkom inteligencijom na pomenute oblasti, tako da kada obeležite određenu reč na nekom sajtu, videćete preglede definicija i povezanih dijagrama ili slika povezanih sa njom.

Osim toga, ukoliko ste programer koji se ne protivi korišćenju AI alata za kodiranje, kompanija je takođe dodala nove mogućnosti u SGE koje vam mogu pomoći da bolje razumete i otklonite greške u kodovima koje generiše. Počevši od danas, elementi poput ključnih reči i komentara biće označeni bojama i istaknuti u segmentima kodova u pregledu, tako da se brzo može analizirati AI kod i utvrditi da li će funkcionisati kako je predviđeno.

Potez tehnološkog giganta je bio očekivan, s obzirom na to da je rival kompanije, Microsoft, svoj internet pregledač, kao i pretraživač zaista unapredio u velikoj meri uvođenjem veštačke inteligencije u raznim oblicima na njih. Očigledno da Google ne želi da zaostaje, pa pokušava da razvije sopstvene AI alata, a koliko će u tome biti uspešan, videćemo kada i ako oni uđu u široku upotrebu, odnosno postanu dostupni širem broju ljudi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi