Google tvrdi da je Android upozorenje za zemljotres funkcionisalo u Turskoj

Iako sve ukazuje na to da Android upozorenje za zemljotres na telefonima nije funkcionisao tokom razornih zemljotreesa u Turskoj i Siriji, Google tvrdi da jeste

Google tvrdi da je Android upozorenje za zemljotres funkcionisalo u Turskoj

Tehnološki gigant Google tvrdi da je njegovo Android upozorenje za zemljotres ipak funkcionisalo ove godine, kada su Tursku i Siriju pogodili razorni zemljotresi, piše AndroidAuthority. Ovi zemljotresi izazvali su gubitak na stotine hiljada života i napravili ozbiljnu materijalnu štetu u obe države, a upozorenje koje se nalazi na Android telefonima možda je nekome moglo da spasi život. Pod uslovom da je funkcionisalo.

Kako je izvestio britanski javni servis BBC, ovaj sistem detekcije i upozorenja tokom prvog potresa u Turskoj uopšte nije radio kako bi trebalo: da nekoliko sekundi pre potresa obavesti svoje korisnike o budućem udaru. On prilikom rada koristi podatke akcelerometra sa mnoštva pametnih telefona kako bi otkrio podrhtavanje tla i trebalo bi da može koliko – toliko, precizno da odredi epicentar zemljotresa. Nakon toga, on šalje upozorenje korisnicima i potencijalno im daje između jedne i 60 sekundi da preduzmu mere predostrožnosti.

Međutim, kako je nedavno objavio BBC, ovaj Android sistem mnoge korisnike uopšte nije obavestio pre prvog udara zemljotresa, što je svakako rezultiralo katastrofalnim posledicama.

U skladu sa tim, kompanija Google je odmah reagovala, insistirajući na tome da je sistem dobro funkcionisao.

U izjavi za Android Authority, portparol kompanije istakao je da su njeni predstavnici „strašno tužni zbog gubitka života kao posledice zemljotresa“, a da je Android sistem upozorenja prvi takve vrste koji služi kao dodatna usluga mobilnih telefona kako bi probao da na vreme obavesti svoje korisnike o udaru. Ipak, kako kaže portparol, on nije dizajniran da zameni bilo koji zvanični ili drugi sistem javnog upozorenja o zemljotresu.

Međutim, sistem je „detektovao i velike zemljotrese i mnoge naknadne potrese u Turskoj“, tvrde iz kompanije, dodajući da u takvim situacijama „brojni faktori mogu uticati na to da li korisnici prime i uopšte primete dodatno upozorenje kakvo pruža Android“.

Iz kompanije dodaju da nastavljaju da „uče o otkrivanju zemljotresa širom sveta“, kao i da nastavljaju da ulažu u tehnološki napredak ovog tipa.

Iako izjava u jednom delu decidno glasi tako da su Android upozorenja funkcionisala na način na koji bi trebalo, neki njeni delovi, kao što se može videti, svakako sadrže izvesne ograde, odnosno potencijalno izbegavanje odgovornosti.

Upravo zbog toga, u slučaju zemljotresa i pravovremenog reagovanja, bilo bi pametno da se ne oslanjate na pametne telefone i njihove sisteme za detekciju potresa po svaku cenu. U prilog toj tezi svakako ide i izjava same kompanije Google u kojoj tvrdi da takav sistem nije dizajniran da zameni zvanična javna upozorenja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi