Huawei napušta Android i lansira svoj HarmonyOS Next - šta donosi novi OS?

Huawei HarmonyOS Next donosi bolju privatnost, sigurnost i fluidnu interakciju sa potpuno nezavisnom arhitekturom od Androida, podržavajući preko 15.000 originalno napisanih i optimizovanih aplikacija i servisa

Huawei napušta Android i lansira svoj HarmonyOS Next - šta donosi novi OS?

Huawei je zvanično predstavio HarmonyOS Next, najnoviju verziju svog operativnog sistema tokom događaja na kome je lansirao nove proizvode. Ovaj operativni sistem pete generacije donosi niz značajnih promena i unapređenja, fokusirajući se na poboljšanu privatnost, pojačane mere bezbednosti i generalno bržu i tečniju interakciju sa korisnikom.

Označen u startu kao najveće ažuriranje u istoriji HarmonyOS-a, sistem dolazi sa redizajniranom arhitekturom koja je potpuno nezavisna od Androida, naglašavajući prednost svojih funkcija i sigurnosti korisnika.

Ažuriranja korisničkog interfejsa i interakcija

HarmonyOS Next uvodi “Pure HarmonyOS,” novi dizajnerski pristup fokusiran na vizuelno atraktivniji i lepši izgled, te  fluidnost u radu, koristeći imerzivno osvetljenje, gravitacione animacije i simetriju oko centralne ose.

Glavni UX dizajner, Yang Zhiyan, objašnjava kako šest elemenata – svetlo, kretanje, boja, sila, vreme i prostor – stvaraju kohezivno digitalno iskustvo. Korisnički interfejs sadrži dinamične pozadine, inteligentni digitalni sat i integraciju tema, dok se zaključani ekran prilagođava vremenskim uslovima, poziciji sata i svetlosnim efektima za prirodniju komunikaciju sa korisnikom.

Poboljšana privatnost i bezbednost

Huawei stavlja naglasak na sigurnost uz uvođenje arhitekture “Star Shield” koja daje prioritet privatnosti kroz strožu kontrolu dozvola, zadržavanje podataka na uređaju i sprečavanje neovlašćenog pristupa. Uvodi šifrovano deljenje podataka, omogućavajući korisnicima ograničeno pristupanje fajlovima i blokiranje snimanja ekrana.

Sistem smanjuje broj iskačućih prozora za dozvole za 76% u poređenju sa iOS-om i osigurava integritet aplikacija prikazivanjem samo rigorozno testiranih aplikacija. Huawei takođe poboljšava transparentnost sa detaljnim zapisima o pristupu, omogućavajući korisnicima da prate korišćenje podataka i ponašanje aplikacija.

Unapređeni pametni asistent

Ažurirani XiaoYi Asistent u HarmonyOS Next, pokreći Pangu AI model, nudi dublju integraciju veštačke inteligencije kroz glasovne komande, gestove i prečice u navigaciji. Asistent može da obavlja složene zadatke poput sažetaka dokumenata, mapiranja misli i AI uređivanja slika. Korisnici mogu prevući i kopirati fajlove za trenutnu obradu, dok funkcija „Circle to Search“ omogućava brze upite ili identifikaciju proizvoda putem slike.

Bolje performanse

HarmonyOS Next Distributed Soft Bus unapređuje međusobni rad između više uređaja, sa funkcijama poput deljenja galerije, sinhronizacije clipboarda, deljenja videa unutar aplikacija i funkcije Tap-to-Share za nesmetano deljenje fajlova i sadržaja između Huawei uređaja.

Ark Engine je dodatno usavršen, integrišući komponente poput grafike, multimedije i upravljanja memorijom za fluidnije korisničko iskustvo. Sistem tvrdi da su animacije 30% brže i tečnije, produžava trajanje baterije za 56 minuta i omogućava poboljšano multitasking iskustvo sa dodatnih 1,5 GB memorije.

Dostupnost

HarmonyOS Next trenutno podržava preko 15.000 originalnih Harmony aplikacija i meta-usluga u 18 oblasti, osiguravajući široku kompatibilnost i funkcionalnost. Javna beta verzija je počela da stiže sa uređajima kao što su Huawei Pura 70 serija, Pocket 2 serija i MatePad Pro od 11 inča (2024). Više uređaja, uključujući Mate XT | Ultimate Design, Nova Flip i MatePad Air, dobiće ažuriranja do početka 2025. godine, piše Gizmochina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi
Obrt na pomolu, Exynos 2500 bi pokretao Galaxy S25 i Galaxy S25 Plus, dok bi samo Ultra varijanta ekskluzivno dobila Snapdragon 8 Elite