Huawei prekida Android veze spremajući HarmonyOS Next sa matičnim ekosistemom aplikacija

Kineska kompanija Huawei prekida Android veze i sprema se da uskoro lansira sopstveni HarmonyOS Next, čistu verziju softvera sa izvornim ekosistemom aplikacija

Huawei prekida Android veze spremajući HarmonyOS Next sa matičnim ekosistemom aplikacija

HarmonyOS Next biće čista verzija softvera koja neće zavisiti od Android operativnog sistema, a uskoro bi trebalo da vidimo i njeno lansiranje. Tako, Huawei prekida Android veze i sprema se za njegovo objavljivanje početkom 2024. godine, za početak u beta verziji.

Novi softver imaće matični ekosistem HarmonyOS aplikacija, bez Android „biblioteka“, a najava kompanije usledila je nakon što je HarmonyOS 4 završio na preko 60 miliona instalacija na uređajima. Te brojke ova verzija operativnog sistema postigla je u roku od dva meseca od lansiranja.

Jedan od Huawei izvršnih direktora Ju Čengdong je govoreći o novom proizvodu rekao da uskoro počinje „novo poglavlje mobilnih aplikacija“. Kompanija je inače odredila plan za ulaganje milijardi dolara za podršku zajednici programera i dobijanje novih partnera.

Cilj je da budu lansirane aplikacije u preko 18 kategorija, a Čengdong kaže da će izvorne HarmonyOS aplikacije biti „glatkije, pametnije i bezbednije“ za narednu generaciju operativnog sistema, piše HuaweiCentral.

Kada softver bude razvijen, trenutna HarmonyOS verzija biće zamenjena čistim HarmonyOS Next iskustvom, ostavljajući Android u prošlosti.

Dosadašnja HarmonyOS povezanost sa Android operativnim sistemom

Od objavljivanja 2019. HarmonyOS je radio sa projektom otvorenog koda tzv. Android bibliotekama kako bi podržao svoj ekosistem aplikacija. To znači da su Android aplikacije mogle da rade i na Huawei operativnom sistemu, a kompanija je to uradila zbog prvobitno slabog ekosistema HarmonyOS aplikacija.

Ipak, od kako je operativni sistem 2020. lansiran za pametne telefone, Huawei ga je agresivno promovisao u Kini. Napravljen je i HarmonyOS otvorenog koda, čime se on proširio izvan domena same kompanije Huawei. Tako je on stigao do mnogih drugih igrača u industriji, koji sada podržavaju razvoj njegovog ekosistema.

Zbog toga, prekida veza sa podrškom za Android sada neće biti veliki izazov za HarmonyOS Next da pruži potpuno novo, sopstveno iskustvo HarmonyOS aplikacija. Zvanična beta aktivnost ali za programera trebalo bi da krene početkom 2024. godine, a posle toga će uslediti i javni beta test softvera pre zvaničnog objavljivanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (16)
  1. Ako se zahebeš i udariš sankcije dovoljno jakom igraču, onda se desi nešto ovako. Pre ili kasnije, kinezi će ovladati i savremenom tehnologijom izrade procesora što će Amerikancima zadati ozbiljne probleme.

  2. pavlecom

    Pa naravno, Harmony OS sada ima vise od 100 mil linija koda .. poredjenja radi Win11 ima izmedju 60 i 80 a Android oko 13 mil. Ocigledno je spreman i za PC verziju ! 🔥

  3. Lanikor

    Med i mleko OS resava sve svetske probleme, idemo

  4. illidan

    Pa naravno, Harmony OS sada ima vise od 100 mil linija koda .. poredjenja radi Win11 ima izmedju 60 i 80 a Android oko 13 mil. Ocigledno je spreman i za PC verziju ! 🔥

    naravno, partija sve prati

  5. jocasylver

    Da ste vi na njihovom mestu da li biste se predali?

  6. nidzakv

    Ja bih uložio svaki $ do totalne propasti, tj bankrota kompanije, pokušavajući da napravim telefon i OS koji će biti prihvaćeni van Kine.

    A racionalno, ulagao bih u telekomunikacione tehnologije i kao Xiaomi, all around potrošačka elektronika.

  7. Pa naravno, Harmony OS sada ima vise od 100 mil linija koda .. poredjenja radi Win11 ima izmedju 60 i 80 a Android oko 13 mil. Ocigledno je spreman i za PC verziju ! 🔥

    Ove cifre su poražavajuće za Huawei, po mom utisku.
    Ako nekome za slične poslove i servise treba skoro desetak puta više redova koda, ništa pametnije ne stoji sa strane koja piše taj kod.
    Ne pomaže tu ni napredak AI. I tu je kod u najbitniji, u pozadini ali najbitniji.

  8. pavlecom

    Harmony OS je All OS strukture, sto znaci radi sa svim drugim OS-ovima i na svim uredjajima. Developer kada pravi svoju aplikaciju, jednom je pravi, i ona odmah radi na svim uredjajima, TV, sat, mobilni itd. One time Developing model. 🔥

    Zadnja novina OS-a je npr. Cross-Screen opcija deljenja ekrana na cak 6 uredjaja istovremeno, bez kasnjenja. 🏆

  9. Lanikor

    4 korisnika van Kine koji ce koristiti ovaj OS ce biti odusevljeni :)

  10. Dekilioner

    Samo nek ponude upotrebljiv uređaj sa manjom cenom, pa ćemo videti ishod. Moj huawei radi odlično još uvek bez početnog gugla.

  11. Pa naravno, Harmony OS sada ima vise od 100 mil linija koda .. poredjenja radi Win11 ima izmedju 60 i 80 a Android oko 13 mil. Ocigledno je spreman i za PC verziju ! 🔥

    Do pune optimizacije i jednostavnosti, mora proći mnogo godina razvoja. Ne može to baš sad i odmah...

    Svakako je dobro što u igru ulazi još jedna platforma i to baš od strane Huaveija koji jeste sposoban da izgura ovako nešto.

    4 korisnika van Kine koji ce koristiti ovaj OS ce biti odusevljeni :)

    Potcenjuješ skoro čitavu Aziju, a i Afriku.

  12. vojkan85

    Tako je i Bada OS mislio da može da se probije. Nije lako isplivati na globalnom tržištu pored utemeljenih ugrača na istom u proteklim decenijama. Novine jesu dobre, ali samo prihvatanje korisnika je ipak najbitnija stvar u svemu tome.

  13. Bada OS nije imao ono što ima Huavei. Huavei gradi čitav ekosistem oko svog OS (uključujući svu kućnu tehniku) i investira ozbiljan novac u razvoj aplikacija. Ne zaboravi da je Gugl poprilično osakaćen u Kini i da nema potpunu funkcionalnost kao na zapadu. Indusi i Kinezi su toliko specifični, da realno gledajući i nemaju mnogo zajedničkih tačaka sa zapadnim konzumentima.
    Pre svega bih rekao da je ovo državni projekat u borbi protiv američke tehnološke dominacije, a to što mi nismo zainteresovani kao Srbi za Harmony OS, pa to mu bruto dođe kao neko selo u Kini.

  14. jocasylver

    Biće interesantno pratiti razvoj situacije.

  15. pavlecom

    Inace HarmonyOS je poceo sa duplo manje linija koda od Androida, sa oko 5 miliona, a od verzije 3.0 duplo vise od njega, 26 mil, a sada v4.0 ima vise od 100. Broj korisnika OS-a je sada oko 700 miliona, na svim uredjajima. 🏆

    Sam Android ima oko 30% Huawei koda, razvijenog dok su zajedno poslovali. Od kada su se razisli, Andoid vidno stagnira u svom razvoju, sto mozemo pripisati neucestvovanju Huawei-a u istom. ✔

  16. Marti Misterija

    Sam Android ima oko 30% Huawei koda, razvijenog dok su zajedno poslovali. Od kada su se razisli, Andoid vidno stagnira u svom razvoju, sto mozemo pripisati neucestvovanju Huawei-a u istom. ✔

    Nije lepo lagati!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi