Huawei razvija HarmonyOS koji će zameniti Windows i Linux na PC računarima

HarmonyOS je operativni sistem razvijen od strane kineske kompanije Huawei, isprva za mobilne telefone, a sada i za veliki broj različitih uređaja

Huawei razvija HarmonyOS koji će zameniti Windows i Linux na PC računarima

HarmonyOS je operativni sistem koji je napravio Huawei, a koji se pojavio pre nekoliko godina kao odgovor na američke sankcije. Uskoro će proizvođač kreirati verziju ovog softvera koji će zameniti Windows i Linux sisteme na klasičnim računarima i laptop uređajima.

Američke sankcije blokirale su svojevremeno kompaniji Huawei pristup Android operativnom sistemu i Google servisima u oblasti mobilnih uređaja. Na taj način su primorali Huawei da kreira sopstveni operativni sistem i odgovarajuće aplikacije što je bio ogroman posao i izazov za najveću kinesku IT kompaniju.

Nakon nekoliko godina HarmonyOS je uspešno prešao razvojni put sa sopstvenim ekosistemom aplikacija koje pariraju Android OS-u. Međutim, Huawei se nije zaustavio samo na platformi za mobilne uređaje jer će HarmonyOS uskoro biti dostupan ne samo na pametnim telefonima. Tablet računari, satovi, ruteri i televizori pokreću HarmonyOS softver. Pored toga, sistem se nalazi čak i u automobilima, prenosni Gizmochina.

Sada Huawei planira da kreira verziju HarmonyOS-a, koja će zameniti Windows i Linux operativne sisteme na personalnim računarima. Ovo je najavio Vang Čenglu, šef razvoja HarmonyOS odeljenja.

Da budemo pošteni, HarmonyOS za pametne telefone, koji je već došao verzije 4.0, je suštinski modifikacija Android operativnog sistema. Moguće je da će PC verzija biti zasnovana na nekoj Linux distribuciji.

Da li će to biti ili ne, tek saznaćemo sledeće godine, kada se planira izlazak desktop HarmonyOS verzije operativnog sistema.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. ivanbass1

    Prodaja magle 2.0

  2. pavlecom

    Vrlo verovatno ce biti i PC OS, jer vec ovaj novi Kirin 9000s ima hyper-treading (prvi na svetu), a to je vec PC chip.
    Oni uvek rade jako dobro isplanirano. Vec sledece godine izbacuju na trziste 5.5G opremu, i sve ide ka buducem 6G (IoE internet of everything).

  3. NevisStarShine

    Prodaja magle 2.0

    Sačekaj da zatrpaju Afriku, Latinsku Ameriku i Aziju sa jeftinim Harmony telefonima.

    Nije Evropa ni tek tako izbacila Vivo i OPPO, što je slabo praćena vest, Huawei barem može da prodaje telefone, ove su prosto oterali.

  4. Lanikor

    Nisu ih isterali iz Evrope vec ih je Nokia tuzila zbog maznutih patenata i dobila na sudu i zbog toga su zabranjeni u Nemackoj.

    Mogli su da se dogovore sa Nokia-om, nisu hteli i to je njihova odluka.

    Apropo zatrpavanja, Xiaomi je ziv i vec nudi jeftine telefone koji imaju sve sto i ostali tako da nema od toga nista.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi