SAD: kinesko zauzimanje kompanije TSMC bilo bi razarajuće za ekonomiju SAD

Eventualna agresija na Tajvan i preuzimanje kontrole nad kompanijom TSMC od strane Kine imalo bi ozbiljne posledice po američku ekonomiju, tvrdi SAD

SAD: kinesko zauzimanje kompanije TSMC bilo bi razarajuće za ekonomiju SAD

Američka sekretarka za trgovinu Đina Reijmondo, izrazila je zabrinutost zbog potencijalnih „strašnih” posledica po američku ekonomiju u slučaju kineske agresije na Tajvan i preuzimanja kompanije TSMC. Ona je naglasila da bi takav događaj mogao da bude „apsolutno poražavajući” za američku nabavku ključnih tehnoloških komponenti. Razlog za njenu zabrinutost treba razumeti, jer SAD do te mere zavisi od uvoza TSMC čipova, da je ta brojka prešla granicu od 92 posto ukupno uvezenih poluprovodnika sa Tajvana.

Kao odgovor na ovu zabrinutost, Ministarstvo trgovine SAD preduzelo je značajne korake da podstakne domaću proizvodnju čipova. Jedan od značajnih koraka u tom slučaju je i paket finansijske podrške američkim operacijama TSMC-a, koji uključuje subvenciju od 6,6 milijardi dolara i još pet milijardi zajmova sa niskom kamatnom stopom. Ova sredstva namenjena su TSMC fabrici u Arizoni, gde su planovi tajvanske kompanije prilično impresivni i ambiciozni.

TSMC planira da izgradi tri fabričke jedinice: Fabrika 21 (faza 1) koja treba da započne sa radom 2025. godine i proizvodi čipove 4 nm i 5 nm proizvodne tehnologije, Fabrika 21 (faza 2) gde je početak proizvodnje projektovan za 2028. godinu i gde će se proizvoditi čipovi 2 nm proizvodne tehnologije, dok treća fabrička jedinica, Fabrika 21 (faza 3) treba da startuje do kraja decenije.

S obzirom na to da se TSMC obavezao na značajno proširenje svojih investicija u SAD, kompanija planira da upravo za treću fabriku podigne ulaganje sa 40 na 65 milijardi dolara do 2030. godine, što će značajno povećati njen proizvodni kapacitet na američkom tlu, piše Tom’sHardware.

Pre nekoliko godina, jedna američka bezbednosna publikacija procenila je da će TSMC fabrika na Tajvanu morati da bude uništena u slučaju agresije od strane Kine, i da se „ne sme dozvoliti da Kinezi imaju pristup nekim od najboljih proizvodnih kapaciteta čipova”, a sve pod izgovorom o „ugroženoj nacionalnoj bezbednosti”.

U isto vreme, direktor tajvanskog Biroa za nacionalnu bezbednost rekao je da nema potrebe za uništavanjem TSMC fabrika, jer bez pristupa alatima i zalihama ovi objekti postaju beskorisni. Naravno, Tajvan je obećao da će u slučaju napada, svim silama braniti fabrike od strane agresije, s koje god strane ona dolazila.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Poolmaker

    Kad već stalno izbacujete vesti nabijene politikom dozvolite i komentarisanje na tu temu. Nema baš smisla ovako.

  2. Space Beer

    Ne mora se sve ni komentarisati, vesti bi trebalo da su za čitanje i informisanje pre svega.

  3. Poolmaker

    Da, to bi bilo idealno za moderaciju.

  4. vkozomar

    Neki od nas jedva cekamo

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi