TSMC će dodatno naplaćivati za proizvodnju čipova van granica Tajvana

Zbog većih troškova struje, rada i materijala, TSMC će dodatno naplaćivati klijentima za proizvodnju čipova izvan granica Tajvana, uključujući i fabriku u SAD

TSMC će dodatno naplaćivati za proizvodnju čipova van granica Tajvana

U proteklim godinama, TSMC je značajno promenio svoju strategiju proizvodnje čipova i proširio se izvan granica Tajvana, u Nemačku, Japan i SAD. Nakon ovog uspeha, najveći svetski proizvođač čipova na svetu planira da naplati dodatnu naknadu kupcima za sve proizvode koji su napravljeni izvan matičnih fabrika na Tajvanu.

Troškovi izgradnje fabrika u Nemačkoj, Japanu i SAD su veći nego na „ostrvu”, na šta je TSMC već upozoravao nekoliko puta. Bez obzira na to što dobija velike subvencije u vidu grantova od vlade SAD, kompanija TSMC suočila se sa odlaganjem početka proizvodnje u svojoj fabrici Fab 21 u Arizoni, zbog problema sa instalacijom opreme i pregovora sa radničkim sindikatima.

Upravo zato, ako potencijalni kupac želi da se čipovi proizvedu na određenoj lokaciji, TSMC će naplaćivati dodatnu naknadu. Visina naknade još nije precizirana, ali izveštaji iz prethodne godine ukazuju da bi čipovi proizvedeni u Arizoni na TSMC N5 i N4 proizvodnim procesima mogli da budu 20-30 procenata skuplji u poređenju sa čipovima proizvedenim na Tajvanu.

Ukoliko kupac zahteva proizvodnju na određenoj lokaciji, TSMC i kupac zajedno će snositi dodatne troškove”, izjavio je C.C. Vei, izvršni direktor tajvanske kompanije tokom razgovora o prihodima sa analitičarima i investitorima. „Suočavamo se sa povećanim troškovima proizvodnje u inostranstvu, koji uključuju nedavno povećanje cena i troškova energije. Očekujemo da će naši kupci biti spremni da podele deo ovih troškova sa nama, a o tome smo već počeli pregovore”, dodao je on u nastavku, prenosi Tom’sHardware.

Budući da su građevinski i operativni troškovi fabrika u Japanu, Nemačkoj i SAD veći, TSMC planira da dodatne troškove prebaci na kupce kako bi zadržao ciljanu bruto maržu koja iznosi 53 posto. Iako dizajneri čipova iz SAD neće pozdraviti odluku o povećanju troškova proizvodnje, TSMC fokusiraće se na na proizvodnju čipova namenjenih vladinim i drugim tržištima koja su manje osteljiva na povećanje cena u pogonima u Arizoni. Kako bi održali konkurentnost na tržištu, moraće da prenesu povećane troškove na barem neke od svojih krajnjih kupaca.

Planiramo da upravljamo i i minimalizujemo razlike u troškovima između proizvodnje u inostranstvu i proizvodnje na Tajvanu, tako što ćemo strateški određivati cene kako bi odražavale vrednost geografske fleksibilnosti, tesno sarađivati sa vladom kako bismo obezbedili podršku i koristićemo našu fundamentalnu prednost u tehnologiji proizvodnje, kojima nijedan drugi proizvođač ne može da parira”, objašnjava C.C. Vei.

Važno je napomenuti da će TSMC naplaćivati dodatnu naknadu za proizvodnju samo kupcima koji insistiraju da se čipovi proizvode na određenim lokacijama. Međutim, tek ćemo ubuduće videti kako će prihodi TSMC-a na različitim lokacijama, na Tajvanu, u Nemačkoj, Japanu i SAD, da budu usklađeni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi