Ilon Muskov AI generator slika Grok-2 stvara kontroverzne slike bez etike

Najnoviji generativni AI alat Grok-2, dostupan u beta verziji za X Premium pretplatnike, donosi zabrinjavajuće rezultate, uključujući nasilje i skandalozne slike

Ilon Muskov AI generator slika Grok-2 stvara kontroverzne slike bez etike

U Sjedinjenim Američkim Državama je sezona izbora, što naravno znači da je savršen trenutak za Elona Maska da objavi aplikaciju koja je san svakog deepfakera. U okviru beta verzije Grok-2 generativnog AI-a, koja je ove nedelje puštena pretplatnicima X Premiuma, ova društvena mreža je dobila novi generator slika zasnovan na veštačkoj inteligenciji. A na osnovu onoga što kruži internetom, izgleda da ovaj alat gotovo da nema nikakvih etičkih ograničenja.

Zabrinjavajuće slike su se počele pojavljivati gotovo odmah nakon ažuriranja chatbota, prikazujući realistične prikaze političara, poznatih ličnosti i zaštićenih dečjih ikona kako rade sve, od nošenja oružja do upotrebe droga i učestvovanja u napadu 11. septembra.

Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava—Meta se suočila sa sličnim problemom krajem prošle godine, a tekstualni deo Groka je već poznat po širenju dezinformacija. Ali imajući sve to u vidu, zabrinjavajuće je videti da novo pokretanje bota nastavlja da pravi iste greške, posebno nakon Muskove izjave da će to biti “maksimalno istinoljubiva AI.”

Grok-2 ima bujnu maštu

Ne izgledaju sve slike potpuno uverljivo, ali uz malo pažnje pri formulisanju upita, sasvim je moguće napraviti upečatljivu fotografiju koja bi lako mogla prevariti nekoga ko je samo površno pogleda dok skroluje svoj feed.

Među fotografijama generisanim od strane korisnika Grok-2 su npr. Tejlor Svift u Make America Great Again kapi, Pape koji podržava Donalda Trampa i Džoa Bajdena koji se sastaje sa Kim Džong Unom u Ovalnom kabinetu. Da li izgledaju realno? Svakako ne, ali su dovoljne da neko ko je možda malo manje tehnički pismen postavi pitanje „Da li je to stvarno?“

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Aplikacija se takođe ne ustručava da prikaže nasilje, spremna je da prikaže krv ili čak eksplicitne. Jedna od dostupnih generisanih slika prikazuje Džoa Bajdena i Kamilu Haris kako zajedno voze avion koji udara u kule u Njujorku 11. septembra, dok na drugoj Kamila Haris imitira reakciju Donalda Trampa na nedavni pokušaj atentata.

Zanimljivo, aplikacija nije uvek baš uspešna, pa neki od korisnika tvrde da ne zna šta je Tesla Cybertruck, kao i da je bot u nekim situacijama rekao da ne može da ispuni zahtev, poput upita za sliku Donalda Trampa u uniformi KKK-a, ili Elona Maska sa automatskom puškom.

Bot bi povremeno jednostavno izostavio posebno nasilne delove slike, iako nije jasno koliko je to namerno, a koliko je bot jednostavno pogrešno obradio zahtev. I dalje ćete dobiti povremeno pogrešno postavljen prst ili lice koje se topi, tipične za AI generatore slika, piše LifeHacker.

Ako imate X Premium, Grok-ov neobuzdani generator slika možete odmah isprobati.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (8)
  1. Marti Misterija

    Od Elonovogi intervjua sa Trampom, kampanja protiv prvospomenutog u američkim medijskoj sferi je ludilo. Zli Mask je sada na korak do bečkog crtača razglednica...

  2. Lanikor

    Od 2016 su odlepili definitivno, do tad je bilo podnosljivo.

    Burek Obema je bar izgledao normalno ako nista drugo.

  3. В.и.к.т.о.р

    "Ne izgledaju sve slike potpuno uverljivo, ali uz malo pažnje pri formulisanju upita, sasvim je moguće napraviti upečatljivu fotografiju koja bi lako mogla prevariti nekoga ko je samo površno pogleda dok skroluje svoj feed."

    Али, рекли су на телевизор!!!!!!

  4. Marti Misterija

    Burek Obema je bar izgledao normalno ako nista drugo.

    BO with Big Mike!? Normalno!? :ROFLMAO:

  5. NovemberWhisky

    Od Elonovogi intervjua sa Trampom, kampanja protiv prvospomenutog u američkim medijskoj sferi je ludilo.

    Tacno. Ne bih to iskljucio kao jedan od uzroka pada prodaje Tesle. Licno poznajem jedan primer da se zena odlucila za drugi brend EV ne krijuci razlog (svesno je odabrala skuplji i gori model).

  6. Space Beer

    Koji je to auto gori od Tesle?

  7. vladat1

    Koji je to auto gori od Tesle?

    pa naravno Jugo :D

  8. NovemberWhisky

    Koji je to auto gori od Tesle?

    Koliko sam ja u toku, manje-vise svaki EV. Mada to nije tema sad.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi