Kako koristiti Nearby Share za Windows 10 i 11?

Nakon lakog prenosa fajlova između dva Android uređaja, kompanija Google je kroz beta verziju omogućila funkciju Nearby share za Windows operativni sistem

Kako koristiti Nearby Share za Windows 10 i 11?

Funkcije koje omogućavaju lako slanje fajlova između dva telefona u današnje vreme su sve brojnije, a Google je svoju opciju za tu svrhu koja postoji već nekoliko godina unazad omogućio, doduše kroz beta verziju, i za prebacivanje između telefona i kompjutera. Funkcija Nearby Share za Windows 10 i 11 operativne sisteme već neko vreme je u beta verziji koja je dostupna svima i podrazumeva međusobno prebacivanje fajlova između uređaja sa Android i Windows 10 i 11 operativnim sistemima.

Nearby Share ili u prevodu “Deljenje u blizni” korisnicima omogućava da lako, bežično šalju fajlove poput fotografija, video snimaka, dokumenata i drugih informacija na uređaje koji su im, kako i samo ime kaže, u blizini. Da bi funkcija radila, na uređajima moraju biti uključena kako Wi-Fi, tako i Bluetooth veza, što se može videti i iz kratkog vodiča za korišćenje ove funkcije na uređajima sa Android OS.

Ovog puta u nastavku teksta sledi kratko uputstvo kako omogućiti ovu funkciju za prebacivanje na fajlova između Android i Windows 10 i 11 računara. Pre nego što počnete sa prebacivanjem, prvo se uverite da uređaj sa kojim treba da podelite fajlove takođe ima ovu funkciju i obavezno isključite eventualnu hotspot odnosno pristupnu tačku za deljenje interneta na svom uređaju.

Korak 1: Uključite Nearby Share na Android uređaju

Da biste prebacivali fajlova na relaciji Android – Windows (10 ili 11), prvi korak je da ovu funkciju uključite na svom telefonu, odnosno Android uređaju. To možete uraditi na više načina, u zavisnosti od telefona koji imate i rasporeda njegovih podešavanja. Ona se na nekim uređajima po automatizmu može nalaziti u padajućem meniju, a ukoliko nije tamo, to možete uraditi preko Podešavanja.

Kada odete u Podešavanja, Nearby Share funkcija trebalo bi da se nalazi u odeljku Google pod naslovom “Device and Sharing” (Uređaji i deljenje). Kada odete na ovaj naslov, među ponuđenim opcijama pojaviće se Nearby Share odnosno deljenje u blizini sa slajderom ka levo i desno preko kog se funkcija uključuje i isključuje.

Da bi ova Google funkcija radila, ne zaboravite da zajedno sa njom uključite Bluetooth, lokaciju uređaja kao i da se povežete na Wi-Fi mrežu.

Korak 2: Instalirajte Nearby Share na svom Windows OS

Na svom računaru idite na zvanični Android sajt i preuzmite instalaciju za Windows klikom na dugme „Get started with Beta“. Pratite uputstva za instalaciju i završite proces klikom na dugme „Finish“.

Korak 3: Prebacivanje fajlova na relaciji Android – Windows

Na svom telefonu otvorite aplikaciju Files i izaberite fajl koji želite da podelite klikom na opciju “Share” (Deli). Na dnu ekrana će se potom pojaviti nekoliko opcija za deljenje na druge uređaje, uključujući i one sa Windows OS. Izaberite Windows, a na svom računaru prihvatite zahtev za primanje datoteke.

Tako će se proces prebacivanja pokrenuti, a kada on bude završen, na uređajima će se pojaviti zelena kvačica koja označava da je slanje uspešno obavljeno.

Korak 4: Prebacivanje fajlova na relaciji Windows – Android

Nakon što ste instalirali Nearby Share za Windows, na računaru otvorite ovu aplikaciju i izaberite fajl koji želite da pošaljete na Android uređaj. Potom odaberite dugme sa listama imena uređaja koji se nalaze u blizini, i odaberite željeni Android uređaj (na kome je takođe, paralelno uključena ova funkcija, zajedno sa Wi-Fi i Bluetooth vezom, kao i lokacijom).

Isto kao i u prethodnom slučaju, na telefon će vam stići upit o primanju fajlova koji možete da odbijete ili prihvatite, a prihvatanjem ćete pokrenuti proces slanja. Kada se on završi, Android će vas obavestiti da je fajl uspešno primljen i on će se potom nalaziti u folderu “Downloads” (Preuzimanja) na vašem uređaju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi