Kako nadograditi svoj stari dobri PC na Windows 11 - čak i ako Microsoft kaže da nije kompatibilan

Ne morate bacati svoj savršeno dobri PC samo zato što ne ispunjava stroge Microsoft standarde za kompatibilnost sa Windows 11. Evo kako možete zaobići ograničenja i bezbedno nadograditi Windows 10 PC

Kako nadograditi svoj stari dobri PC na Windows 11 - čak i ako Microsoft kaže da nije kompatibilan

Dana 14. oktobra 2025. godine, Microsoft će prestati sa podrškom bezbednosnih ažuriranja za vaš Windows 10 PC, osim ako niste spremni da platite astronomski iznos za program – Extended Security Updates.

Ukoliko pokušate da nadogradite Windows 11 na računaru starom nekoliko godina, jasno će vam biti rečeno, da vaš stari PC ne ispunjava hardverske uslove, jer njegov procesor nije na zvaničnoj listi kompatibilnih i podržanih modela. Microsoft je jasno stavio do znanja da neće menjati te zahteve. Takođe ćete naići na prepreke ako vaš PC nema Trusted Platform Module (TPM) verziju 2.0.

Iako je to zvanična politika, kao i sa svim stvarima vezanim za Windows, isplati se pročitati sitna slova.

Ta dosadna ograničenja sprečavaju vas da automatski nadogradite na Windows 11 koristeći Windows Update ili Windows 11 Installation Assistant. Ipak, postoje dva potpuno podržana zaobilazna rešenja.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ako ste spremni da izvedete čistu, novu instalaciju Windows 11 OS-a, možete pokrenuti proceduru sa instalacionih medija i pokrenuti Windows Setup. Ta opcija preskače proveru kompatibilnosti procesora u potpunosti. Nakon završetka instalacije, moraćete ponovo da instalirate sve svoje aplikacije, vratite datoteke i prilagodite podešavanja kako biste personalizovali svoje sistemske zahteve.

Kako nadograditi stari „nekompatibilni“ PC na Windows 11

Promenite jedan ključ u Windows registru

Morate izvršiti jednu malu promenu u Windows registru, kao što je dokumentovano u ovom Microsoftovom dokumentu za podršku. Ova promena govori programu za instalaciju Windows 11 OS-a da jednostavno preskoči proveru kompatibilnih CPU-ova i dozvoli instalaciju na PC sa starijim TPM-om (verzija 1.2). Uobičajena upozorenja i mere bezbednosti važe kada radite sa Windows registrima i preporučujemo da obavezno napravite potpunu rezervnu kopiju pre nego što nastavite.

Otvorite Registry Editor (Regedit.exe) i pronađite sledeći regitry ključ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup

Izaberite taj ključ, a zatim kliknite desnim tasterom miša na bilo koji prazan prostor u desnom panelu. Odaberite opciju za kreiranje nove DWORD vrednosti, nazovite ga AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU i postavite njegovu vrednost na 1. Rezultat bi trebao izgledati ovako:

Kliknite OK da biste sačuvali promenu.

Preuzmite Windows 11 ISO

Na računaru koji želite da nadogradite, idite na stranicu za preuzimanje Windows 11 (aka.ms/DownloadWindows11) i izaberite opciju na dnu stranice, “Download Windows 11 Disk Image (ISO) for x64 devices.” Sačuvajte ISO datoteku u svoj Download folder.

Imajte na umu da je ovo velika datoteka. U zavisnosti od brzine vaše internet veze, preuzimanje može potrajati neko vreme.

„Mount-ujte“ ISO datoteku u File Explorer-u

Nakon što se preuzimanje završi, otvorite File Explorer i dvaput kliknite na ISO datoteku. Time će se datoteka montirati kao virtuelni DVD drajv u svom folderu.

Pokrenite Windows Setup

U File Explorer-u pronađite datoteku Setup.exe i dvaput kliknite na nju da započnete postupak nadogradnje na Windows 11. Videćete strogo upozorenje o problemima sa kompatibilnošću, ali nakon što kliknete OK na tom dijalogu, vaša instalacija bi trebala teći bez ozbiljnih problema.

 Imaćete tri opcije: možete zadržati svoje aplikacije, postavke i datoteke (Full Upgrade); zadržati svoje podatke, ali započeti sa novim aplikacijama i podešavanjima (Keep Data Only); ili započeti potpuno svežu instalaciju Windows 11 OS-a (Clean Install).

Izvor: ZDNET

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (11)
  1. lepi kokan

    да ли нас то терате да инсталирамо оперативни на хардверу који није званично одобрен од Микрософта?

    шта је следеће ? да нас терате да инсталирамо пиратски софтвер са руских и кинеских сајтова ???

  2. tozovac

    Ја нисам знао за ову фору. Можда ће користити.

  3. Nisam znao da može i na ovaj način da se zaobiđe provera. Hvala

  4. shomiNBGD

    Mrzelo me da kompletno zgazim Win10 na starijem laptopu da bih presao na Win11, ovo je deal breaker sto se kaze :D

  5. Compadre91

    Da li su uociljive prednosti prelaska.na win11 kod starijih racunara, u smislu brzine i stabilnosti? Moze li da odgovori neko ko je vec slicno odradio, ja sam trenutno zadovoljan win10 sistemom na starijem laptopu i7 4te generacije

  6. holocen

    Imam Win11 na starom laptopu, osim lepših ikonica ne vidim razliku u performansama

  7. TwistedMind

    Da li su uociljive prednosti prelaska.na win11 kod starijih racunara, u smislu brzine i stabilnosti? Moze li da odgovori neko ko je vec slicno odradio, ja sam trenutno zadovoljan win10 sistemom na starijem laptopu i7 4te generacije

    ništa ne bi osetio po pitanju performansi. Jedino ako win11 ima neku opciju koja ti se baš sviđa ili treba.
    Naravno, cela ova priča oko sigurnosti, zakrpa, podrške...

  8. pajica123

    nisam znao da clean instal preskace proveru kompatibilnosti. eto meni zanimacije ovih dana, nakupilo mi se svega na racunaru, taman ce dobro doci jedan clean instal sistema

  9. muskron


    View image at the forums


    KAKO NADOGRADITI STARI PC NA WINDOWS 11? Ne morate da bacate svoj stari računar, evo kako možete da zaobiđete sva ograničenja

    Oktobra 2025. godine, Microsoft će prestati sa podrškom bezbednosnih ažuriranja za vaš Windows 10 PC, osim ako niste spremni da platite astronomski iznos za program


    View image at the forums

    www.kurir.rs

    Ovi skotovi su potpuno iskopirala vas tekst

  10. Napisali su na kraju izvor. Ništa pogrešno nisu uradili.

  11. Zekovic

    Ili jednostavno skinemo Rufus?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi