Kineske državne agencije za bezbednost upiru prstom u Intel procesore zbog rizika po nacionalnu sigurnost

Kinesko udruženje za sajber bezbednost (CSAC) iznelo je zabrinutost zbog navodnih ranjivosti u Intelovim CPU čipovima, tvrdeći da američki proizvođač predstavlja ozbiljne rizike po nacionalnu bezbednost

Kineske državne agencije za bezbednost upiru prstom u Intel procesore zbog rizika po nacionalnu sigurnost

Proizvodi kompanije Intel koji se prodaju u Kini preporučeni su za bezbednosnu proveru od strane lokalnih zvaničnika koji tvrde da američki proizvođač čipova predstavlja “ozbiljne rizike” za nacionalnu bezbednost.

U saopštenju u sredu uveče, (prema Google prevodu) Kinesko udruženje za sajber bezbednost (CSAC) iznelo je navodne ranjivosti u Intelovim CPU čipovima, tvrdeći da nedostaci u kvalitetu proizvoda i upravljanju bezbednošću pokazuju “neodgovoran stav prema svojim kupcima”.

CSAC je dalje optužio Intel za korišćenje funkcija daljinskog upravljanja za nadzor korisnika uz tajno instaliranje “zadnjih vrata” i za neuspeh u rešavanju nedostataka koje su prijavili korisnici.

Daniel Newman, izvršni direktor The Futurum Group, primetio je da bezbednosna provera dolazi usred povećanih tenzija između Kine i SAD u pogledu kontrole čipova i vođstva u oblasti veštačke inteligencije.

“S obzirom na nedavne izazove Intela, događaj je verovatno dobro orkestriran jer se Intel suočava sa brojnim tržišnim izazovima i sada mora da se bavi time što Kina vrši pritisak na njegov značajan prihod i tržišni udeo u regionu”, rekao je Newman.

Kina je činila 27,4% Intelovog prihoda u 2023. godini, što je čini vitalnom za poslovni rezultat kompanije u vreme kada se njene akcije bore nakon slabih zarada i otpuštanja.

Međutim, prema američkoj politici o čipovima, kompaniji je ograničen izvoz nekih od njenih najnaprednijih proizvoda kineskim klijentima. Takođe joj je potpuno zabranjeno slanje određenim kineskim klijentima.

U svom saopštenju, CSAC je naveo da je Intel takođe bio jedan od najvećih korisnika Zakona o čipovima i nauci administracije predsednika Bajdena, za koji kaže da je nerazumno isključio i potisnuo kinesku industriju poluprovodnika.

CSAC je takođe izrazio nezadovoljstvo zbog toga što kompanija zahteva od svojih dobavljača da ne koriste radnu snagu ili proizvode iz kineske regije Sinđijang. Američki zakon zabranjuje uvoz iz te regije pod pretpostavkom da su sva dobra proizvedena tamo rezultat prinudnog rada.

Intel je ranije upozorio da bi izvozna ograničenja prema Kini mogla naštetiti njegovoj prodaji.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kao deo poteza za suprotstavljanje američkim ograničenjima i izgradnju samodovoljnosti u čipovima, Kina je navodno već usmeravala neke od svojih najvećih telekomunikacionih operatera da prestanu sa korišćenjem stranih čipova iz kompanija poput Intela.

Peking verovatno prati plan sličan strategiji koju je koristio protiv američkog giganta čipova Micron prošle godine — niz akcija koje su imale višemilijardni uticaj na tržište poluprovodnika — rekao je Newman iz Futuruma.

Prošle godine, kompanijama koje su smatrane delom kineske “kritične informacione infrastrukture” zabranjena je kupovina Micronovih proizvoda, prenosi NBC News.

Istraga koju je sprovela Kineska uprava za sajber prostor zaključila je da Micronovi proizvodi predstavljaju “probleme mrežne bezbednosti” i pretnje nacionalnoj bezbednosti.

Intel je u objavi na svom zvaničnom WeChat nalogu u četvrtak rekao da je primetio izveštaj CSAC-a i da je uvek stavljao bezbednost i kvalitet proizvoda na prvo mesto. “Održaćemo komunikaciju sa relevantnim vlastima kako bismo razjasnili relevantna pitanja i demonstrirali našu snažnu posvećenost bezbednosti i kvalitetu proizvoda”, dodao je.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi