Ko je bolji: Galaxy AI ili Apple Intelligence?

Samsung je najavio najnoviju seriju proizvoda, a nova Galaxy AI tehnologija bila je u centru gotovo svega što je ponuđeno. Sa druge strane tu je Apple Intelligence. Ko je bolji?

Ko je bolji: Galaxy AI ili Apple Intelligence?

Nove Galaxy AI funkcije uključuju “Sketch to Image”, koja pretvara vaše brze crteže u lepše dizajnirani rad, “Interpreter”, koji može da radi prevod direktno prilikom telefonskog poziva ili razgovor sa ljudima koje srećete u realnom vremenu i “Composer” za AI-generisane e-poruke.

Međutim, Samsung nije jedini koji trenutno intenzivno ulaže u AI tehnologiju, jer i mnoge nove i postojeće Galaxy AI funkcije su vrlo slične onima koje čine Apple Intelligence. Ovo je najavljeno na Apple WWDC 2024 u junu i biće dostupno kada iOS 18, iPadOS 18 i macOS 15 Sequoia budu lansirani kasnije ove godine, verovatno u septembru.

Image Wand ili Sketch to Image?

Obe tehnologije, Apple Intelligence i Galaxy AI, imaju zabavnu funkciju koja pretvara vaše skice u crteže. Ovo će biti prva stvar koju ćete želeti da isprobate na oba sistema.

Apple naziva svoju funkciju “Image Wand”, dok je Samsungova “Sketch to Image”. Nismo još imali prilike da testiramo “Image Wand” u praksi, ali izgleda impresivno prema demonstracijama koje smo videli. Čak uzima u obzir bilo koji tekst na istoj stranici kao i vaša skica dok pokušava da shvati šta crtate pre nego što generiše AI sliku. Tako, ako imate otvorenu stranicu u Notes i pokušate da nacrtate konja pored nekog teksta o konju, to će pomoći Apple-u da identifikuje šta vaša skica treba da predstavlja.

Potencijalni pobednik: Samsung

Siri vs Google Gemini

Apple je koristio AI za unapređenje Siri u iOS 18. Sada uključuje više funkcija za prirodnu obradu jezika, tako da možete praviti greške i dalje biti razumljivi. Takođe pamti šta ste prethodno pitali, tako da možete nastaviti razgovor i pri tome crpi podatke iz aplikacija kao što su Photos, Calendar, Messages i drugih kako bi znala više o vama, omogućujući vam da pitate stvari poput: “Kada je moj sledeći sastanak sa Aleksom?”

Nasuprot tome, Samsung je potpuno prihvatio Google Gemini, Googleov AI chatbot, na svojim najnovijim telefonima. Gemini može da radi skoro sve što može na webu, ali na vašem telefonu. Takođe se integriše sa Google aplikacijama, kao što su Gmail i Calendar, tako da može znati više o vama na način sličan kao i Siri.

Gemini može kreirati tekst, generisati slike, identifikovati fotografije i obećava da će većinu svojih obrada vršiti na samom uređaju, odlazeći na internet samo kada je to neophodno, što poboljšava sigurnost. Gemini takođe može pokretati više radnji odjednom, tako da možete gledati video na svom telefonu i postavljati pitanja o njemu u Gemini bočnom panelu. Jedina potencijalna mana je što je Samsung rekao da ova funkcija “uskoro dolazi” i još uvek nije dao tačan datum.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Pošto Apple ima siguran pristup mnogim podacima o svojim korisnicima, sumnjamo da će Siri biti nešto bolja u elementima digitalnog asistenta nego Gemini, ali morali bismo ih testirati uporedo da bismo bili sigurni. Na primer, možete pitati Siri kada avion vaše mame sleće i ona će znati ko je vaša mama i izračunati vreme sletanja iz vaših poruka i e-mail prepiske. Ali dok Siri mora da pozove ChatGPT ako zahtevi postanu previše komplikovani, Gemini je već potpuno funkcionalan chatbot, tako da ih je teško uporediti. Ono što znamo je da će, bilo da kažete “Hey Siri” ili “Hey Google”, AI biti duboko integrisan u vaš sledeći telefon.

Potencijalni pobednik: Apple

Zdravstvene aplikacije

Zanimljivo je da Apple uopšte nije spomenuo korišćenje Apple Intelligence za unapređenje funkcija svoje iOS Health aplikacije tokom predstavljanja iOS 18 mogućnosti na WWDC-u. Nasuprot tome, Samsung obećava da će njegova Health aplikacija koristiti Galaxy AI za analizu ogromnih količina podataka koje ima o vašim obrascima spavanja, srčanom ritmu, nivoima aktivnosti, stresu i respiratornom ritmu kako bi odredila ukupni energetski skor od 0-100. Ovaj energetski skor, zajedno sa savetima tokom dana kako da ga poboljšate, daje vam informacije da znate da li treba da se odmarate ili da se više trudite u vežbanju.

Potencijalni pobednik: Samsung

Alati za pisanje

Sposobnost generisanja teksta koji izgleda kao da ga je napisao čovek je ono što je prvo privuklo pažnju sveta i otkrilo moć AI chatbota. Galaxy AI i Apple Intelligence donose ovu funkciju na vaš sledeći telefon – ali na različite načine.

Apple alati za pisanje funkcionišu više kao pomoćnik tekstu koji ste već napisali. Ako kucate e-poruku, možete je preformulisati u drugom stilu ili možete zatražiti od iOS 18 da izdvoji ključne tačke vaše e-poruke i proveri pravopis. Galaxy AI koristi Gemini, Google-ov AI chatbot, koji može takođe raditi ove stvari, ali nije toliko integrisan u Gmail ili aplikaciju za poštu. Međutim, ima funkcije kao što je Composer ugrađen u svoju aplikaciju za poštu, koji generiše e-poruke na osnovu zahteva, tako da možete napisati: “Napiši Mariji e-poruku o tome zašto ne mogu doći na njenu zabavu”, i on će generisati tekst.

Pošto iOS 18 ima integrisan pristup ChatGPT-u, generisanje teksta je takođe unutar njegovih moći, ali još nismo videli kako će to biti implementirano u poređenju.

Potencijalni pobednik: Apple

Slike i fotografije

Jedna od velikih prednosti Apple Intelligence je mogućnost generisanja sopstvenih emodžija na osnovu zahteva, na primer “riba u smokingu” ili “smajli sa krastavcima umesto očiju”. Ovi Genmoji mogu pristupiti vašoj Photos biblioteci, tako da ih možete kreirati na osnovu slika vaših pravih prijatelja i porodice, što je vrlo pametno.

I dok i Samsung i Apple imaju niz AI funkcija dizajniranih za čišćenje vaših fotografija, uređivanje i uklanjanje objekata koje ne želite, nema ničega sličnog Genmoji-u u Samsungovoj Galaxy AI ponudi. Samsung je pokazao da novi Galaxy telefoni mogu generisati 3D sliku osobe sa fotografije, međutim, još uvek dajemo prednost Apple-u zbog velike raznovrsnosti rezultata koje možete postići sa Genmoji.

Apple takođe ima Image Playground, koji je AI generator slika, i opet razume ko su osobe u vašoj Photos biblioteci. Kada su kreirane, možete ih koristiti u svojim zahtevima, tako da je lako kreirati zabavne slike kao što su “Džejms pobeđuje na maratonu” ili “Tata se penje na Everest”.

Potencijalni pobednik: Apple

Prevod

Velika funkcija novih Samsung telefona je Interpreter, koji im omogućava da radi prevode između jezika u letu i realnom vremenu. Dakle, možete pričati na engleskom i prevesti na, recimo, tajlandski, osobi koja stoji ispred vas. Telefon će takođe pročitati tekst. Radi i u telefonskim pozivima i posebno je pogodan za Samsung Galaxy Z Flip 6, gde imate ekran koji je istovremeno vidljiv dvema osobama; to znači da ga možete koristiti lično za brze prevode teksta u dlanu vaše ruke.

Apple, s druge strane, ima aplikaciju Translate u iOS-u, ali dok može da obrađuje glasovni unos, izlaz je ograničen na tekst. Samsung je ovde daleko ispred.

Potencijalni pobednik: Samsung

Pretraga

Circle to Search je sjajna funkcija pretrage zasnovane na slikama koja je već dostupna na odabranim Android telefonima i biće integrisana u oba nova Samsung Galaxy modela. Jednostavno nacrtate krug oko slike i Galaxy AI će prepoznati šta je to, a zatim pretražiti internet.

Dok je Apple unapredio prirodnu jezičku pretragu na iPhone-u unutar aplikacije Photos, ne može ništa da uradi u vezi sa pretragom weba – jer nije partner sa Google-om. Samsung ovde ima prednost.

Potencijalni pobednik: Samsung

I konačni pobednik je…

Samsung! Galaxy AI i Apple Intelligence su se jako dobro nosili jedan sa drugim. Imaju u suštini slične funkcije, samo je stvar u vašem izboru implementacije i da li vas privlače zabavne stvari poput Genmoji.

Apple Intelligence deluje kao da će biti dublje integrisan u OS nego što je Samsungov Galaxy AI, ali Samsung ima nekoliko lepih trikova u rukavu sa Interpreter, Circle to Search i AI inovacijama u svojoj Health aplikaciji.

Na osnovu ovoga, prvu pobedu dajemo Samsungu za to što je prvi izneo proizvod na tržište, ali ovo će biti dug rat i još nije ni izbliza gotov. Videćemo gde stojimo kada iPhone 16 izađe. U međuvremenu, možete se prijaviti za iOS 18 beta verziju kako biste isprobali Apple AI kada postane javno dostupan, verovatno kasnije u julu, piše Tech Radar.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi