Linux dobija svoju BSOD verziju

Velika je verovatnoća da ćemo BSOD funkciju videti u mnogim Linux distribucijama tokom 2024. godine. Drugim rečima, i pingvini će postati plavi

Linux dobija svoju BSOD verziju

Linux dobija BSOD, svoju verziju Plavog ekrana smrti (Blue Screen of Death). Prema izveštaju sa Phoronix-a, najnovije izdanje systemd za Linux sisteme dolazi sa systemd-bsod servisom koji može generisati poruku o greški na celom ekranu na Linux distribucijama.

Slično kao što je Plavi ekran smrti nastao u Windows-u, verzija za Linux će se koristiti kao hitni alat za beleženje grešaka. Ako Linux sistem ne uspe da se pokrene, generisaće poruku na celom ekranu koja prikazuje QR kod za dobijanje dodatnih informacija o uzroku problema sa pokretanjem.

BSOD funkciju ćemo videti u mnogim Linux distribucijama tokom 2024. godine.

Ova izmena je navodno dodata kao deo Outreachy projekta, grupe koja pruža prilike za prakse ljudima koji rade na alatima otvorenog koda. Outreachy ima prakse u okviru otvorenog koda i otvorene nauke.

Outreachy prakse mogu obuhvatiti programiranje, istraživanje, korisničko iskustvo, dokumentaciju, grafički dizajn, nauku podataka, marketing, zagovaranje za korisnike, planiranje događaja i još mnogo toga

Funkcionalnost systemd-bsod još uvek je eksperimentalna, a na GitHub-u se pominje da je još uvek podložna promenama. Međutim, systemd je osnovni deo većine Linux distribucija, uključujući Ubuntu, Fedora, Debian i Red Hat.

Dakle, velika je verovatnoća da ćemo funkciju Plavog ekrana smrti videti u mnogim Linux distribucijama tokom 2024. godine.

Sa druge strane, trenutno nema značajnih promena plavog na strani Windows-a. Microsoft je eksperimentisao sa raznim promenama na svojem BSOD-u tokom godina, uključujući dodavanje tužnog smajlija 🙁 na ekran u Windows 8 iz 2012. godine i QR kodova 2016. godine. Plava boja je privremeno promenjena u crnu na Windows 11 OS, pre nego što je Microsoft ubrzo nakon izlaska operativnog sistema 2021. godine vratio tu promenu.

Sve promene koje su izvršene u systemd v255, možete videti na GitHub-u.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. banacanin

    Zašto to rade? Linux je iovako skoro pa mrtav još i ovu glupost da uvedu. Radite na jednostavnosti upotrebe za korisnike a ne da izmišljate budalaštine.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi