Mandrak ponovo napada ovog puta na udaru desetine hiljada Android korisnika

Stručnjaci kompanije Kaspersky imenovali pet Mandrak aplikacija koje su prisutne na Android telefonima već dve godine

Mandrak ponovo napada ovog puta na udaru desetine hiljada Android korisnika

Najnoviji izveštaj kompanije Kaspersky ukazuje na to da se malver pod nazivom Mandrak nedavno ponovo pojavio na Google Play-u, nakon što je prvi put otkriven 2016. godine. Zahvaljujući tehnološkim poboljšanjima i trikovima, uspeo je da izbegne zvaničnu detekciju od strane Google-a skoro dve godine. Ukupno je navedeno 5 pogođenih aplikacija sa preko 10.000 preuzimanja.

Mandrak zlonamerni softver, poput klasičnih virusa, postepeno krade podatke korisnika, fajlove, pa čak i bankovne račune nakon što preuzme kontrolu nad dozvolama mobilnog telefona. Mandrak je praktično nestao  u protekle dve godine, ali nakon detaljnijeg istraživanja, otkriveno je zpravo, da se samo veoma vešto skrivao.

Mandrak uspevao da prevari Google Play Store skoro dve godine

Najnoviji izveštaj sajber bezbednosne kuće Kaspersky, identifikovao je ukupno 5 Mandrak malvera, uključujući “AirFS” koji se fokusira na Wi-Fi prenos, Astro Explorer za upravljanje fajlovima, softver za pregled virtuelne valute CryptoPulsing, puzzle igru Brain Matrix, pa čak i aplikaciju sa temom poznate mobilne igre “Genshin Impact” pod nazivom Amber. Navedene aplikacije su preuzete više od 30.000 puta i sada su uklonjene sa Play Store platforme. Ako su ove aplikacije već instalirane na vašem telefonu, preporučuje se da ih odmah obrišete.

Kaspersky je istakao da Mandrak stalno unapređuje svoje mehanizme skrivanja. Najnovije verzije ovog virusa su uspevale da zaobiđu detekciju od strane Google Play-a skoro dve godine, što pokazuje da hakerska tehnologija postaje sve sofisticiranija, a stroga kontrola aplikacija donosi sve složenije pretnje.

Google je za strani medij “BleepingComputer” izjavio da će nastaviti da jača detekciju pretnji u realnom vremenu i preporučuje korisnicima da koriste Google Play Protect mehanizam zaštite. Osim detekcije aplikacija preuzetih sa platforme, može sprečiti i viruse koje dolaze izvan Google Play-a.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi