Meta će koristiti podatke korisnika za obuku AI

Meta je najavila je će od 26. juna 2024. godine koristiti podatke korisnika sa njihovih platformi za obuku svojih modela veštačke inteligencije

Meta će koristiti podatke korisnika za obuku AI

Meta, kompanija koja stoji iza Facebooka, Instagrama, Threadsa i WhatsAppa, najavila je da će od 26. juna 2024. godine koristiti podatke korisnika sa ovih platformi za obuku svojih modela veštačke inteligencije (AI). Ova odluka izazvala je zabrinutost u vezi sa privatnošću, posebno zbog velike količine ličnih informacija kojima Meta ima pristup.

Podaci koji će biti korišćeni obuhvataju širok spektar interakcija korisnika kao što su objave, poruke i angažmani sa chatbotovima. Meta planira da iskoristi ove podatke za poboljšanje sposobnosti svojih AI sistema, koji su ključni za unapređenje korisničkog iskustva putem personalizovanog sadržaja i boljih funkcionalnosti usluga.

Međutim, ova široka politika prikupljanja podataka nije jednako prihvaćena, posebno u regionima sa strogim regulacijama zaštite podataka.

Mehanizmi za isključivanje Meta praćenja

U Sjedinjenim Američkim Državama, korisnici imaju ograničene opcije da se isključe iz ove upotrebe podataka. Ne mogu u potpunosti sprečiti Metu da koristi njihove podatke, ali mogu zatražiti brisanje određenih javnih informacija trećih strana putem Meta Help Centra, izveštava 9to5 Mac. Ovaj proces, iako dostupan, možda neće u potpunosti umanjiti zabrinutost korisnika koji ne žele da njihovi podaci budu korišćeni u bilo kom kapacitetu za obuku AI.

S druge strane, u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji, regulatori su pružili privremeni predah korisnicima. Regulativna tela u ovim regionima uspešno su odložila početak prikupljanja podataka Meta za svrhe obuke AI. Dodatno, korisnici u EU i UK imaju mogućnost da se potpunije isključe podešavanjem određenih postavki unutar aplikacije.

Ova razlika naglašava različite nivoe sprovođenja zaštite podataka i autonomije korisnika širom različitih regiona. Šta će se desiti sa podacima korisnika van ovih regiona, za sada se ne zna i dekuje da će Meta uspeti da trenira svoje modele u punom obimu.

Zabrinutost za privatnost i regulatorni nadzor

Odluka Mete da koristi podatke korisnika za obuku AI dolazi usred šire debate o privatnosti podataka i etičkoj upotrebi ličnih informacija. Kritičari tvrde da tako opsežno prikupljanje i korišćenje podataka može narušiti prava na privatnost pojedinaca i dovesti do potencijalne zloupotrebe osetljivih informacija. Sve veća zavisnost od AI tehnologija dodatno komplikuje ova pitanja, jer efikasnost algoritama u velikoj meri zavisi od količine i kvaliteta podataka na kojima su obučeni.

Budućnost AI i privatnosti podataka

Kako Meta nastavlja sa svojim AI ambicijama, balans između tehnološkog napretka i zaštite privatnosti ostaje sporna tema. Sposobnost kompanije da se drži regulatornih okvira i odgovori na zabrinutosti korisnika, biće ključna za oblikovanje poverenja javnosti i prihvatanje AI-vođenih usluga. Ova situacija naglašava potrebu za kontinuiranim dijalogom između tehnoloških kompanija, regulatora i javnosti kako bi se osiguralo da se inovacije u AI ostvaruju odgovorno i etički.

Inicijativa Mete deo je šireg trenda u tehnološkoj industriji, gde se podaci sve više posmatraju kao vredna imovina za razvoj naprednih AI sistema. Međutim, takođe služi kao podsetnik na važnost zaštite privatnosti korisnika u eri u kojoj su digitalne interakcije duboko integrisane u svakodnevni život.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
 1. Roy Fokker

  Vrijeme da se ugasi Facebook, Instagram i Threads nalog i izbrišu svi podaci.

 2. alex303

  Vrijeme da se ugasi Facebook, Instagram i Threads nalog i izbrišu svi podaci.

  Too little, too late.

 3. Roy Fokker

  Hajde da vidimo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi