Generativna AI piše kompjuterski kod - hoće li nam i dalje trebati programeri?

Novi alati i generativna AI mogu ubrzati i automatizovati proces razvoja softvera, od prikupljanja zahteva do generisanja i pregledanja koda

Generativna AI piše kompjuterski kod - hoće li nam i dalje trebati programeri?

Novi talas alata i generativna AI mogu pisati tekst, generisati slike, kreirati muziku i još mnogo toga. Neki čak mogu pisati kompjuterski kod, što ima smisla jer je kompjuterski kod samo još jedan tip jezika. Od dobro poznatog, generičkog alata poput ChatGPT-a do specifičnih AI alata za kodiranje kreiranih za programere, novi alati se brzo pojavljuju nudeći predloge za kod, pa čak i pišući ceo kod. Najlepše od svega je što sve to radi na osnovu prirodnih jezičkih upita ili učeći iz postojećeg koda.

Naravno, ovo već utiče i menja rad programera. Ali kakve su dugoročne implikacije ovoga? Da li ćemo uopšte trebati programere u budućnosti?

Šta može generativna AI?

Generativna AI može ubrzati i automatizovati proces razvoja softvera na nekoliko načina:

– Prikupljanje zahteva: Svi razvojni projekti softvera počinju identifikovanjem zahteva (kao što su “korisnik želi da uradi X, Y i Z”). Generativna AI može pomoći u ovom procesu generisanjem liste zahteva. Takođe može pregledati zahteve i proveriti da li nešto nije propušteno.

– Generisanje koda: Generativna AI može pretvoriti smernice i uputstva koje dajete na prirodnom jeziku u funkcionalan kod, što u suštini pretvara engleski (ili vaš maternji jezik) u kompjuterski programski jezik.

– Završavanje koda: Dok programeri kucaju, alat za generativnu AI može predlagati završetke koda, što štedi vreme, posebno kod ponavljajućih ili jednoličnih zadataka. Kao dodatna prednost, ovo može pomoći u smanjenju ljudskih grešaka.

– Pregledanje koda: Generativna AI takođe može biti koristan alat kada je u pitanju pregled softvera. Na primer, alat za generativnu AI može pregledati postojeći kod i predložiti poboljšanja ili kreirati efikasnije alternative. Takođe može analizirati programski kod prema smernicama stila kodiranja kako bi osigurao konzistentnost koda.

Veštačka inteligencija ubrzava proces razvoja softvera

– Ispravljanje grešaka: Generativna AI može se koristiti za identifikaciju i ispravljanje grešaka u samom kodu, kako bi se kreirao bolji krajnji proizvod.

– Testiranje softvera: Generativna AI može obavljati mnoge faze testiranja, kao što su generisanje test slučajeva, generisanje test koda i analiza rezultata testova.

– Predviđanje kako softver može propasti zbog neispunjenja osnovnih zahteva: Gledajući unapred, generativna AI može takođe biti sposobna da predvidi kako sistemi i softver mogu propasti pre nego što programski kod uđe u produkciju i da ukaže programerima kako da to poprave.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Sve to znači da generativna AI može pomoći radu kodera, programera i developera i ubrzati proces razvoja softvera. U jednom primeru, programeri u kompaniji Freshworks su koristili ChatGPT za pisanje koda i u čitavom tom procesu, skratili vreme razvoja sa oko 10 nedelja na manje od nedelju dana. Prema studiji GitHub-a, programeri koji su koristili GitHub Copilot generativni AI alat kodirali su do 55% brže nego oni koji ga nisu koristili. Ali koliko je dobra generativna AI u stvaranju kompjuterskog koda?

Kada je laboratorija DeepMind, u vlasništvu Alfabeta, stavila svoj AlphaCode AI model u takmičenje protiv ljudskih programera, AlphaCode učinak je otprilike odgovarao “početniku programeru sa nekoliko meseci do godinu dana treninga.” Nije loše za AI. S obzirom na to da sposobnosti generativne AI brzo napreduju, možemo očekivati da će tehnologija sustići iskusnije programere u ne tako dalekoj budućnosti, piše Forbes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi