Da li je Microsoft našao način da PC učini ponovo relevantnim?

Microsoft tvrdi da se PC vraća na velika vrata, novi Windows i funkcije veštačke inteligencije iznedrile su novu generaciju PC računara koji će ponuditi korisnicima jedno sasvim novo i bolje iskustvo

Da li je Microsoft našao način da PC učini ponovo relevantnim?

Microsoft je u ponedeljak predstavio nove računare sa veštačkom inteligencijom (AI) ugrađenom direktno u Windows operativni sistem, najavljujući AI računare koji bi konačno mogli podstaći prodaju PC-a. Na godišnjoj konferenciji za programere u sedištu kompanije u Redmondu, državi Vašington, izvršni direktor Satya Nadella naglasio je dugogodišnji cilj kompanije da “izgrade računare koji razumeju nas, umesto da mi moramo da razumemo njih.”

Nova linija Copilot+ računara, uključujući novi Surface Pro tablet i Surface laptop, sadrži AI alate koji ne zahtevaju internet vezu – AI obrada se obavlja direktno na uređaju. Novi hardver koristi OpenAI-ovu GPT-4o tehnologiju, koja ima za cilj da pretvori ChatGPT u digitalnog ličnog asistenta koji može da vodi razgovore u realnom vremenu, koristi tekst i “vid”.

Prema funkcijama objavljenim prošle nedelje, on može da pregleda snimke ekrana, fotografije, dokumente ili grafikone koje korisnici postave i da razgovara o njima. Novi hardver takođe podržava i Microsoft-ovog postojećeg AI asistenta nazvanog Copilot, koji radi u okviru različitih softverskih alata, uključujući Bing i Microsoft 365, a koji može pomoći u zadacima kao što su pisanje, praćenje elektronske pošte u Outlook-u ili dizajniranje prezentacija u PowerPoint-u.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Jedna od novih  funkcija, nazvana Recall, deluje kao lična “vremenska mašina”, omogućavajući korisnicima da brzo pronađu stvari sa svog računara, kao što su dokumenti, slike i veb stranice. Ova funkcija je ujedno izazvala i kontraverzu usled potrebe da računar periodično hvata snimke ekrana (screenshot) kako bi pamtio šta korisnik radi, naizgled bez mogućnosti kontrole ili deaktivacije, što zadire u privatnost korisnika.

Druga funkcija omogućava prevođenje u realnom vremenu na više od 40 jezika direktno na uređaju. Kompanija je takođe predstavila novi alat nazvan Team Copilot, koji služi kao lični asistent, omogućavajući mu da deluje kao moderator sastanka, kreira agende ili beleži beleške u ime celog tima, ne samo pojedinačnog korisnika.

Microsoft noviteti olaze u trenutku kada je tržište PC računara zrelo za inovacije

Microsoft nije jedina kompanija koja teži AI PC računarima. Dell i Lenovo su takođe nedavno predstavili AI-first PC računare pod Copilot+ AI kišobranom, kategorijom za koju stručnjaci veruju da će postati sledeća faza računarstva. (Copilot+ je naziv linije hardvera koja podržava Copilot softver.) Sledećeg meseca, očekuje se da Apple najavi nove AI pokretane alate za iPhone i Mac na svojoj godišnjoj konferenciji za programere.

“Vremenom će AI mogućnosti postati sveprisutne, ali Microsoft i njegovi partneri su napravili dobar početak,” rekao je Geoff Blaber, izvršni direktor u CCS Insight, za CNN. “Moraju naporno raditi kako bi osigurali da AI postane mnogo više od besmislenog deskriptora sa sve većim brojem funkcija.”

“Ovo je dugo očekivani katalizator,” dodao je Blaber. Iako je linija Surface relativno mala unutar ukupnog tržišta PC računara, ona služi kao aspiracioni brend i predvodnik u smislu inovacija, prema Jitesh Ubrani, istraživačkom menadžeru u IDC, firmi za istraživanje tržišta. Ali potez Microsoft-a više odražava veći pomak koji se dešava u industriji prema AI.

U junu, Apple će verovatno predstaviti generativni AI – veštačku inteligenciju sposobnu za stvaranje slika i teksta – preko svojih iOS i Mac platformi. Izveštaji ukazuju na to da bi kompanija mogla predstaviti AI pogonjenog chatbot-a koji koristi OpenAI-ovu ChatGPT tehnologiju, istu tehnologiju koja pokreće novu Microsoft-ovu Copilot+ liniju. Ipak, Microsoft se već pozicionirao kao rani lider u ovom prostoru sa ChatGPT integrisanim u ključne proizvode. Čini se da se ti napori isplaćuju.

Microsoft preuzima glavnu ulogu na PC tržištu

Prošlog meseca, Microsoft je prijavio kvartalni profit od 21,9 milijardi dolara, što je povećanje u odnosu na 18,3 milijarde dolara godinu dana ranije. Prihodi su porasli za 17% na godišnjem nivou, dostigavši 61,9 milijardi dolara. Microsoft-ov Azure cloud poslovanje takođe je zabeležilo snažan rast – prihodi su porasli za 31%, potaknuti AI faktorima.

Kompanija nastavlja sa velikim ulaganjem u AI i na druge načine. Ranije ovog meseca, Microsoft je najavio ulaganje od 3,3 milijarde dolara u izgradnju centra za podatke u Wisconsinu za obuku zaposlenih i proizvođača o najboljoj upotrebi veštačke inteligencije. Novi centar ima za cilj da stvori 2,300 sindikalnih građevinskih poslova i 2,000 stalnih poslova tokom vremena, prema Microsoft-u. Takođe planira da koristi centar za obuku oko 100,000 radnika širom države, piše CNN.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. CountMike

    To dolazi sa cenom privatnosti, Recall po definiciji snima sve što se događa na PC-u a dalje preko sličnog AI u browserima i dalje po interentu i tako "uči"da bi bio korsniji.

  2. lepi kokan

    Шта ће нам приватност?
    Борили смо се и изборили за инклузивно друштво,
    засновано на толеранцији и добрим намерама компанија које нас воде у срећну будућност.

    Шта може да пође по лошем, у савршеном, отвореном друштву?

  3. Našao je odavno, ali ga nije do kraja realizovao. Besomučni pokušaji da Windows i Phone 8.1 liče jedan na drugi i univerzalne aplikacije koje su radile podvojeno na Windows 10/Mobile nisu bile srećno rešene. Pondaš se da će portovati dialer i poruke za Windows for ARM, kad već žrtvuješ telefon za PC OS, jer je to svačije ostvarenje sna, ali slaba vajda. Mogli su, ali nisu hteli. Tako je i Windows 10X upokojen još pre nego što je ugledao svetlost dana.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi