Meta ukršta koplja sa ChatGPT konkurencijom, borba počinje odmah

Kompanija Meta, vlasnik društvenih mreža i aplikacija Facebook, Instagram i WhatsApp implementira svog AI asistente njih i postavlja se kao ChatGPT konkurencija

Meta ukršta koplja sa ChatGPT konkurencijom, borba počinje odmah

Pošto je ChatGPT četbot veštačke inteligencije kompanije OpenAI pokrenuo trku AI botova, mnoge kompanije su se u nju uključile, a Meta je odlučna da je dobije. U skladu sa tim ciljem, ova kompanija integriše svog AI asistenta u pregragu na svoje društvene mreže i aplikacije za onlajn komunikaciju: Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger, a bot će takođe početi da se pojavljuje direktno na početnoj Facebook strani.

Takođe, sa njim ćete, ukoliko ste korisnik ovih aplikacija moći da razgovarate preko direktnih poruka u aplikacijama ove kompanije. Takođe, po prvi put, Meta AI asistent je sada dostupan i preko zasebnog sajta na „meta.ai“ adresi.

Međutim, da bi Meta AI asistent imao bilo kakvu šansu da postane pravi konkurent ChatGPT botu, osnovni model koji ga pokreće mora da bude jednako dobar, ako ne i bolji. Zato Meta takođe najavljuje Llama 3, sledeću veliku verziju svog osnovnog modela veštačke inteligencije otvorenog koda. Kompanija ističe da Llama 3 nadmašuje konkurentske modele svoje klase na ključnim testovima i da je bolja u svim zadacima, kao što je programiranje. Dva manja Llama 3 modela kompanija danas pušta u opticaj, kako u Meta AI asistentu, tako i za spoljne programere, dok se mnogo veća, multimodalna verzija očekuje u narednim mesecima.

Cilj je da Meta AI bude „najinteligentniji AI asistent koji ljudi mogu slobodno da koriste širom sveta“, kaže Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Meta za TheVerge. „Sa Llama 3, mi praktično mislimo da smo tamo (prim. aut. na tom cilju)“.

Meta AI asistent takođe je jedini četbot koji integriše rezultate pretrage u realnom vremenu kako iz Bing, tako i iz Google pretraživača,  a Meta odlučuje kada će koji pretraživač biti korišćen za odgovoranje na upit korisnika. Sposobnost generisanja slika je takođe unapređena kako bi stvorila animacije kao što su GIF-ovi, a visoko-rezolucijske slike sada mogu da se generišu u hodu dok kucate.

U međuvremenu, Perplexity panel sa predlozima upita kada prvi put otvorite čet prozor treba da „demistifikuje šta opšti četbot može da radi“, objašnjava kompanija.

Iako je do sada bio dostupan samo u SAD, Meta AI sada stiže na engleski jezik u Australiji, Kanadi, Gani, Jamajci, Malaviju, Novom Zelandu, Nigeriji, Pakistanu, Singapuru, Južnoj Africi, Ugandi, Zambiji i Zimbabveu, a u planu je više zemalja i jezika. Međutim, to je daleko od Zakerbergove vizije o stvarno globalnom AI asistentu, ali ovaj širi izbor država čini Meta AI asistenta bližim eventualnom dostizanju preko 3 milijarde dnevnih korisnika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. lepi kokan

    Пепси угрожава Кокаколу! Државо, реагуј !

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi