Microsoft ažuriranje zauvek gasi Internet Explorer na Windows 10

Neko danas dobija cveće i čokolade, a neko ažuriranje i čestitku za zbogom. „Nije do tebe, do nas je“, reče Microsoft i zauvek ugasi Internet Explorer.

Microsoft ažuriranje zauvek gasi Internet Explorer na Windows 10

U junu 2021. godine Microsoft je zvanično poslao Internet Explorer u penziju, kako bi napravio prazan prostor za Edge. Podrška u Windows 11 je ukinuta, ali su oni koji su koristili Windows 10 i dalje mogli (iz kojeg god razloga) da koriste Internet Explorer koji je i dalje bio integralni deo ovog operativnog sistema.

Novo ažuriranje, između ostalog izvlači kabl iz zida i gasi sijalicu iznad Internet Explorer browsera. MSHTML i Trident engine će i dalje biti podržani, ali je vreme da palicu preuzme Edge browser koji se zasniva na Chromium endžinu (Chrome, Brave, Vivaldi).

Edge je podrazumevani browser na Windows 11, ali je MSHTML ostao deo Windows 11, kako bi se mogao pokretati IE režim u Microsoft Edge. Microsoft dodaje da će podrška za Internet Explorer u Edge trajati bar do 2029. godine.

Nije tajna da je Microsoft planirao da ugasi Internet Explorer skoro 8 godina, a sve je počelo sa Windows 10 još 2015. godine, da bi Edge sa IE režimom svetlo dana video 2019. godine. Tada je svima bilo jasno šta Microsoft planira. Izdvajanje jednog punokrvnog browsera u režim u okviru Edge govorio je sam po sebi mnogo više od konkretnih izjava.

Daleko od toga da je Internet Explorer bio najbolji pretraživač, ili najbrži, ili najsigurniji. Tokom godina često je služio kao šala koja se našla u mnogim mimovima na internetu. Sa pojavom pretraživača poput Mozilla Firefox i Google Chrome, njegova popularnost je opadala jer nikako nije uspevao da održi korak. Ali značaj ovog programa je nemerljiv i možemo sa ogromnom sigurnošću reći da ne bi bilo današnjih pretraživača bez njega.

Mnogi od nas su prve korake na Internetu napravili uz Internet Explorer i on će zauvek biti deo jedne velike ere. Zbogom matori, bila nam je čast i zadovoljstvo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. kUdtiHaEX

    Bilo je vreme realno.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi