Microsoft gasi Cortana asistenta, menja je Copilot

Microsoft gasi Cortana asistenta i niko nije iznenađen, jer ovaj asistent nikada nije postao popularan kod korisnika, fokus se prebacuje na Copilot AI rešenje

Microsoft gasi Cortana asistenta, menja je Copilot

Kompanija Microsoft gasi Cortana asistenta, najavljujući velike promene u svetu digitalnih pomoćnika u Windows operativnom sistemu. Ovaj digitalni asistent je predstavljen još 2014. godine za Windows mobilne uređaje i trebalo je da bude odgovor na Siri kompanije Apple, međutim Cortana nikada nije dostigla taj nivo prepoznatljivosti i popularnosti. Microsoft Copilot je sada spreman da preuzme ulogu novog centralizovanog AI asistenta.

Znakovi gašenja Cortana asistenta su se nazirali već neko vreme, naročito nakon što su aplikacije za Android i iOS ukinute pre nekoliko godina. Međutim, važno je naglasiti da Cortana neće potpuno nestati – nastaviće da “živi” unutar Outlook i Teams mobilnih aplikacija, piše Android Authority.

Za oba korisnika koji su navikli na Cortana asistenta, Microsoft predlaže brojne alternativne opcije. Korisnicima se nudi Bing Chat koji koristi veštačku inteligenciju, ali se ipak najveći fokus trenutno stavlja na Microsoft Copilot.

Kako Microsoft objašnjava, Copilot nije samo običan zamenski asistent. On predstavlja novi pristup upotrebi veštačke inteligencije u svakodnevnom radu korisnika. Zahvaljujući modernoj AI tehnologiji i primeni velikih jezičkih modela, poput GPT-4, Copilot je dizajniran da rešava kompleksne zadatke, daje odgovore na pitanja, pruža mogućnosti za prilagođavanje podešavanja i povezivanje preko različitih aplikacija.

Copilot će biti integrisan sa nizom drugih aplikacija i programa na računaru kao što su Adobe, Teams, Spotify i druge, ali i sa podešavanjima kompjutera i drugih funkcija. To će biti omogućeno kroz bočnu traku na ekranu u kojoj će biti dostupan Copilot za ćaskanje sa vama.

Trenutno nisu poznati detalji o tačnom datumu kada će Cortana biti definitivno ugašena, niti kada će Microsoft Copilot biti zvanično lansiran. Ipak, korisnici mogu biti sigurni da će Microsoft nastojati da obezbedi neprimetnu tranziciju između dva sistema, kako bi se izbegle potencijalne poteškoće.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi