Microsoft posle 28 godina menja Print Screen taster

Posle 28 godina, Print Screen dugme će u Windows 11 operativnom sistemu otvarati Snipping Tool, umesto da “screenshot-uje” ekran i kopira sadržaj u Clipboard.

Microsoft posle 28 godina menja Print Screen taster

Korisnici Windows-a uglavnom ne vole kada Microsoft menja poznate funkcije, tako da će promena nečega što se nije menjalo čak 28 godina, sigurno izazvati mnoštvo negodovanja od strane tradicionalnih korisnika. U svakom slučaju, Print Screen dugme će sada otvarati Snipping Tool, a Microsoft ovu novost već uveliko testira u novim beta verzijama Windows 11 operativnog sistema.

Print Screen dugme ima istu funkciju još od Windows 95 verzije i njegova uloga se sastoji u tome što pravi snimak ekrana i kopira ga u Clipboard, obično da biste posle taj snimak sredili u nekom drugom programu, prenosi TechSpot.

Windows 11 vam već omogućava da promenite funkciju Print Screen dugmeta tako da otvara Snipping Tool, ali će u budućnosti to biti standardno podešavanje ovog namenskog tastera sa novim KB5025310 ažuriranjem. Ako ste prethodno podešavali ovu opciju u Settings > Accessibility > Keyboard, Windows 11 će zadržati ono što ste izabrali, a za sve ostale će biti automatski promenjeno.

Windows 11 Snipping Tool, koji kombinuje funkcije starog Snipping Tool-a i Snip & Sketch-a, je prilično koristan alat. Standardno podrazumevani pravougaoni režim omogućava korisnicima da snime izabrani deo ekrana, što znači da nema potrebe za “cropovanjem”. Postoji režim snimanja slobodnog oblika, režim prozora i režim preko celog ekrana. Postoji čak i opcija video snimanja ekrana.

Da budemo iskreni, Print Screen-u je već dugo vremena bio potreban remont, posebno ako koristite više monitora, jer će snimiti sve osim ako ne držite ALT + Print Screen kako biste snimili samo aktivni prozor.

Mnoge slične aplikacije nezavisnih softverskih firmi su takođe koristile ovaj taster tokom prošlih godina. Microsoft OneDrive, čak čuva snimke ekrana napravljene tim dugmetom, Dropbox radi sličnu stvar, a i aplikacije kao što su ShareX takođe, standardno koriste Print Screen za snimanje ekrana.

Odluka Microsofta da promeni već uobičajenu ulogu Print Screen tastera, tako da od sada otvara Snipping Tool, može iznenaditi ili naljutiti neke korisnike, ali je ipak lako promeniti ulogu tastera i IT administratori bi trebalo da budu u mogućnosti da kontrolišu kako će se ovo primenjivati na klijent računarima tokom narednih meseci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi