Microsoft vraća klasične Taskbar funkcije u Windows 11

Postoji dobar razlog zašto Microsoft dodaje stare funkcije u Taskbar Windows 11 operativnog sistema, ali je objašnjenje izgleda složenije nego što mnogi misle.

Microsoft vraća klasične Taskbar funkcije u Windows 11

Sada već i ptice na grani znaju da je prijem Windows 11 operativnog sistema od strane korisnika bio u najmanju ruku mlak. Dobili smo veliki broj poboljšanja, ali Microsoft je sa novom iteracijom uveo i neke promene koje nisu svima bile potpuno logične, među kojima je i Taskbar, odnosno “traka sa zadacima.”

Promene ove funkcije su često bile na “Zašto ljudi mrze Windows 11” listama. Iako deluje da gigant sada menja kurs i vraća funkcije jer je pogrešio, ovaj potez je zapravo deo šireg plana na kojem rade već neko vreme, piše WindowsCentral.

Taskbar je u “jedanaestici” bio pojednostavljena verzija sebe. Tokom godina, Windows Taskbar je postepeno postajao složeniji, sa podrškom za trake sa alatkama, prečice, sistemsku dugmad i ekstenzije trećih strana. Sa novim Windows operativnim sistemom, Microsoft je želeo praktično da resetuje sve i vrati se na osnove, a Taskbar je jedna od tih osnova.

Novi Taskbar – korak unazad

Upravo zbog toga je Taskbar bio sporna tačka za mnoge napredne korisnike jer je, funkcionalno, predstavljao značajnu regresiju na prethodne verzije Windows-a. Istina, vizuelno je dopadljiviji, sa interesantnim animacijama i doslednim dizajnom koji više odgovara “jedanaestici” u celini, ali mu nedostaju mnoge klasične funkcionalnosti.

Obnova nečega tako složenog kao što je Taskbar može potrajati, zbog toga tek sada počinjemo da vidimo da se vraćaju neke klasične funkcije. Prošle godine, Microsoft je vratio mogućnost pokretanja Task Manager-a iz menija koji otvaramo desnim klikom na Taskbar-u, a nedavno je dodao i mogućnost prikazivanja sekundi u System Tray-u, novi Bing pojačan veštačkom inteligencijom i još mnogo toga.

Najnovije ažuriranje za Windows 11 daje nam i rekonstruisani System Tray overflow meni, koji takođe nije pipnut još od 2009. godine. Sada je izgrađen sa modernim kodom, koristeći isti dizajn kao i ostatak operativnog sistema, i može se potpuno sakriti, čak i kada su u njemu prisutne ikonice.

Pored toga, primećene su i reference na druge dve klasične Taskbar funkcije skrivene u najnovijim verzijama “jedanaestice” koje još nisu javno dostupne, kao što su mogućnost razdvajanje ikonica aplikacija iz grupe i prikazivanje oznaka aplikacija na Taskbar-u. Ove dve funkcije bile su deo Windows-a otkako je Windows 7 “Superbar” lansiran 2009. godine.

Mogućnost razgrupisavanja ikonica i prikazivanja oznaka će nekima olakšati pronalaženje pokrenutih aplikacija, što je jedna od opcija koje su nedostajale na Windows 11 operativnom sistemu, a koje tako funkcionišu još od Windows 7 OS-a.

Ipak, ako ste se nadali da će Microsoft da vrati sve klasične funkcije na koje ste navikli godinama unazad, nemojte se previše radovati. Microsoft je iskoristio ovu priliku da revidira šta jeste, a šta nije potrebno modernom Taskbar-u, tako da se funkcije poput podrške za trake sa alatkama ili mogućnost pomeranja Taskbar-a na vrh ekrana verovatno neće vratiti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi