Windows 11 - prva velika nadogradnja u 2023.

Microsoft je odlučio da pusti u opticaj prvo veliko ovogodišnje Windows 11 ažuriranje koje donosi pregršt novih opcija i promena u dizajnu.

Windows 11 - prva velika nadogradnja u 2023.

Microsoft je predstavio najnoviji paket ažuriranja i nadogradnje za Windows 11 operativni sistem, koji se često naziva “Moment 2 update”. Nova poboljšanja sadrže pregršt novih funkcija, poput preuređenog “Taskbar-a” optimizovanog za rad sa ekranima na dodir. Zatim tu je novi alat za “grebovanje” sadržaja koji se prikazuje na ekranu i još puno toga.

Nove funkcije su dostupne od danas. Mogu se instalirati preuzimanjem najnovijeg opcionog paketa ažuriranja (Windows 11 Update).  Širem krugu korisnika biće dostupne tokom marta, kada će Microsoft objaviti svoj redovni paket “zakrpa”.

Svakako jedna od najvećih novosti jeste dolazak nove verzije Bing pretraživača koji je pojačan tehnologijom veštačke inteligencije razvijene od strane partnerske kompanije Open AI, a koja stoji iza ultra-popularnog ChatGPT servisa. Nova verzija Bing AI pretraživača će od sada biti integralni deo Windows 11 operativnog sistema.

Windows 11 dobija novi Bing AI

Novi Bing će praktično ponuditi iskustvo lične konverzacije tokom pretrage određenog pojma, pa će se komunikacija obavljati na mnogo prirodniji način. Nema više potrebe da otvarate višestruke “tab-ove” sa rezultatima pretrage da bi došli do željenog pojma. Microsoft je ovu opciju već učinio dostupnom na mobilnim uređajima, čak i Skype servisu, pa je integracija na Windows 11 platformi bila samo pitanje trenutka.

Opcija koja još uvek nije dostupna regularnim korisnicima je ona u kojoj je Microsoft konačno podržao upotrebu iPhone mobilnih telefona u okviru Phone Link aplikacije. Opcija koja definitivno stiže sa debelim zakašnjenjem, tvrdi xda-developers.

Phone Link funkcija prethodno poznata pod nazivom Your Phone je do sada isključivo podržavala Android telefone. Podrška za iPhone je za sada samo na nivou probne, test faze dostupna Windows insajder korisnicima. Radi se zapravo o značajno jednostavnijoj verziji Android integracije. Moći ćete da pratite tekstualne poruke, pozive i kontakte sa vašeg PC računara. Za sada je izostala mogućnost pregleda fotografija i slanja media sadržaja u porukama. Iako za sada samo u inicijalnom obliku, ova funkcija je itekako dobrodošla.

Taskbar je prilagođen za rad sa komandama na dodir

Microsoft već duže vremena radi na “Taskbar” optimizaciji za komande dodirom, tako da će od danas ova dugo očekivana opcija, konačno ugledati svetlost dana i postati dostupna širokom krugu korisnika. Nova opcija omogućava da se “Taskbar” skupi kada računar koristite u tablet režimu, bilo da odvojite tastaturu ili rotirate ekran na konvertibilnom “2-u-1” notebook modelu. Taskbar na taj način skriva ikonice vaših aplikacija i prikazuje pojednostavljenu paletu sistemskih ikona kao što su status baterije, Wi-Fi ikona, kao i časovnik.

Kada prevučete prstom od sredine “Taskbar-a” na gore, otvarate Start meni i prikazuju vam se uvećane ikone vaših omiljenih aplikacija, kako bi ih lakše koristili. Pored toga nova Windows 11 verzija donosi i druga poboljšanja koja uključuju više različitih komandi dodira različitim pokretima prstiju za pristup panelu za brza podešavanja sistema.

Primećujemo da je “System Tray” takođe dobio moderniji izgled, iako je u pitanju vrlo suptilna promena.

Windows 11 Studio Effects u meniju za brzo podešavanje   

Windows studio efekti su postali lakše dostupni sa najnovijim ažuriranjem. Pre ste morali da im pristupate preko aplikacije za podešavanje, a sada su dostupni u prečici za brza podešavanja u desnom uglu “Taskbar-a”. Windows Studio efekti služe za aktiviranje određenih efekata na vašoj web kameri i mikrofonu. One uključuju efekat zamućenja vašeg portreta, naglašeni kontakt očima ili filtriranje vokala kako bi bolje zvučali.

Microsoft je ovom prilikom poboljšao osećaj rada u Teams aplikaciji na Windows 11 platformi, tako da od sada odmah možete pogledati kako izgledate tokom video poziva iz Chat panela i započeti poziv brže nego pre.

Notepad je dobio opciju višestrukih tab-ova

Prošlo je samo nekoliko meseci od kada je Microsoft pustio u opticaj funkciju višestrukih “tab-ova” u “File Explorer” aplikaciji. Bio je to pun pogodak i dugo očekivana opcija koja je naišla na veliku pohvalu od strane mnogobrojnih korisnika. Sada je trenutak da i Notepad dobije istu opciju.

Sa najnovijim ažuriranjem Notepad aplikacije u Microsoft AppStore prodavnici, moći ćete da otvorite više “tab-ova” u istoj aplikaciji. Novo ažuriranje donosi i blage promene u dizajnu, uključujući novi indikator za nesačuvane promene u datoteci, tako da ćete imati bolji uvid u ono što treba da snimite i sačuvate pre nego što zatvorite fajl.

“Grebovanje” ekrana je postala opcija u okviru Snipping Tool-a

Sledeća velika stvar, kada je u pitanju spisak novih funkcija koje stižu sa novim Windows 11 ažuriranjem jeste ona u kojoj je Snipping Tool alat, pored mogućnosti da snimi statični snimak (screenshot) sadržaja ekrana, od sada tu i mogućnost da snimite video sadržaja koji se trenutno prikazuje pred vašim očima.

Možete čak i da selektujete samo deo ekrana koji želite da snimite i tako prikažete konkretne korake u toku radnog procesa ili pravite uputstvo korak po korak za nekog kome je potrebno da prati vaša uputstva. Pre ažuriranja ova opcija je bila isključivo dostupna poreko Xbox aplikacije i bila je ograničena time što nije mogla da snima desktop sadržaj ili da minimizirate aplikaciju koju snimate.

Sve u svemu, nova Windows poboljšanja donose zaista korisne promene i nove funkcije koje su vrlo korisne u svakodnevnom radu. Neke od ovih mogućnosti, posebno one koje se odnose na specifične aplikacije su već sada dostupne, a neke će biti na raspolaganju nešto kasnije.

U svakom slučaju možete preuzeti opciono Windows 11 ažuriranje koje je već danas dostupno i uživati u poboljšanjima koje smo vam opisali u ovom članku. Možete sačekati i sledeći mesec gde će vam sve pomenuto, Windows 11 automatski instalirati u redovonom paketu zakrpa koje periodično preuzima sa svojih Windows 11 Update servera.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. hurakura

    jel ima ono never combine za taskbar?

  2. kUdtiHaEX

    Kad sam video polje za pretragu u task baru mislio sam da sam fasovao neki malver.

  3. CountMike

    To je isto na svakm W11, može lako da se isključi.
    @hurakura Jok.
    Ja imam preview na Build 22621.1344 (22H2) i nema nekih velikh potresa.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi