Microsoft žigoše vlasnike starih računara

Kompanija radi na velikom ažuriranju Windows 11 operativnog sistema, a kojim na svojevrstan način Microsoft žigoše vlasnike starih računara.

Microsoft žigoše vlasnike starih računara

Windows 11 operativni sistem dostupan je nešto duže od godinu dana, čak i korisnicima starih računara uz određene trikove. Prvo veliko ažuriranje objavljeno je prošle godine. Provera sistemskih zahteva je tada zaobišla vlasnike starijih konfiguracija, pa su mogli da nadograde prethodnu verziju operativnog sistema.Ipak, najnovije promene će omogućiti da na svojevrstan način Microsoft žigoše vlasnike starijih PC sistema.

Promena je došla posle plana Microsoft menadžmenta da Windows 11 aplikacija uspostavi kontrolu nad svetlosnim efektima RGB uređaja

Novu verziju Microsoft operativnog sistema za sada pokreću i i3 Intel procesori šeste generacije, uprkos činjenici da kompanija iz Redmonda nikako ne želi da vidi kako novu verziju operativnog sistema pokreće hardver starije generacije. Cilj je zapravo kupovina novih komponenti čija svojstva prate odgovarajuće karakteristike za Windows 11. 

Markiranjem starih računara Microsoft žigoše korisnike

Realnost pokazuje da uređaji koji nesmetano pokreću Windows 10 jesu kompatibilni sa Windows 11 operativnim sistemom koji, bar za sada, radi neometano. Korisničko iskustvo se ne razlikuje od onih koji ispunjavaju zvanične sistemske zahteve. Microsoft još uvek ne planira da obustavi bezbednosna ažuriranja za operativni sistem instaliran na starijim računarima, ali želi da ih obeleži vodenim žigom. 

Zajedno sa ažuriranjima iz januara 2023. godine Microsoft je korisnicima starijih konfiguracija “zalepio” na desktop vodeni žig sledeće sadržine: „Sistemski zahtevi nisu ispunjeni“. 

Sudeći prema povratnim informacijama korisnika koje je prikupio Microsoft alat Feedback Hub, neki od njih su ugledali vodeni žig posle novog ažuriranja. 

„Kupio sam uređaj sa unapred instaliranim Windows 11 operativnim sistemom. Koristim ga duže od godinu dana, ali se na ekranu pojavila poruka: ’Sistemski zahtevi nisu ispunjeni’, a za više informacija sam usmeren ka podešavanjima sistema. Vodeni žig se nalazi odmah iznad trake zadataka“, otkriva za Windows latest jedan od korisnika. 

„Koristim laptop sa instaliranim Windows 10 (22H2) operativnim sistemom. Uređaj pokreće Intel ®Core ™ i7 6500U procesor radnog takta od 2,50 GHz do 2,59 GHz. Minimalni zahtevi za Windows 11 ukazuju da laptop ne ispunjava uslove za korišćenje novog Microsoft operativnog sistem, ali u zahtevima stoji da procesor mora imati jedno ili više jezgara, a moj ima dva.

Ostali sistemski zahtevi su ispunjeni, pa ovakvo upozorenje zbunjuje“, kaže još jedan razočarani korisnik, dok drugi napominje da je kupio računar 2021. godine, sa prethodno instaliranim Windows 11 operativnim sistemom koji je dobro radio: „Danas sam dobio obaveštenje o nedostacima sistema u formi vodenog žiga. Piše da moj računar nije kompatibilan sa Windows 11 operativnim sistemom“, napominje on. 

Vodeni žig je jedna od eksperimentalnih karakteristika koju je Microsoft testirao prošle godine. Izgleda da će se vodeni žig uskoro naći svim sistemima sa hardverskim specifikacijama nedovoljnim za Windows 11. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (20)
  1. ZoranDrnic980

    Linux PC bombonica!!! Neka ljudi svoje starije mašine prebace na Linux! Microsoft će delimično izgubiti korisnike pa će početi, da se bori za njih! Ja lično koristim Mac mini M1 godinu dana star, Windows PC star 3 godine i Linux PC star 5 gidina. Sve radi savršeno!!!

  2. Dare.88

    Što bi oni jednostavno nešto napravili kada može komplikovano bolje da su ostavili win7 i da ništa nisu čačkali samo ako su hteli poboljšavali.

  3. Cineman

    Štobi oni jednostavno nešto napravili kada može komplikovano bolje dasu ostavili win7 i da ništa nisu čačkali samo akosu hteli poboljšavali

    Win7 je prevaziđen. Da je radio dobro, radio je, no treba uvek gledati napred. Uspona i padova uvek ima, pa i u samoj realizaciji novih OS.

  4. CountMike

    I da su hteli i mogli da samo poboljšaju i unaprede W7 samo bi se tako zvao a ipak bio W11 možda sa W7 GUI.
    Što se "Žogosanja" tiče to nije baš prava reč nego samo obaveštenje da system nije 100% kompatibilan sa W11 i ne mogu da garantuju ništa. Zar to nije bolje nego da neko nezna, pokuša da upgrejduje i tek onda nađe da ne može ili potpuno upropasti sve što ima ?
    Neka mi autor oprosti ako nije tačno ali mislim da je naslov "Click bait" za mrzitelje Microsoft-a.

  5. nidzakv

    Ali zato na Win 11 i dalje ne postoji taskbar size opcija...

  6. ironmanbg

    Nisu jedini i Google nema više podršku za Win7.

  7. Roy Fokker

    Ali zato na Win 11 i dalje ne postoji taskbar size opcija...

    Dodaće, kao sve drugo što su dodali, samo da kuka dovoljno glasno 1% korisnika kojima smeta.

  8. kUdtiHaEX

    Nisu jedini i Google nema više podršku za Win7.

    Niti treba, pričamo o 14 godina starom OS. Vreme je da se ažurirate :)

  9. nidzakv

    Dodaće, kao sve drugo što su dodali, samo da kuka dovoljno glasno 1% korisnika kojima smeta.

    Pre ce biti ~50%.

  10. Roy Fokker

    Pa to i jeste stvar percepcije, nisam nikad mijenjao veličini taskbara, niti sreo ikoga ko je to radio. Ne znam ko je u pravu jer nemam dovoljno informacija.

  11. kUdtiHaEX

    Ja bih pre kukao na očajan start meni i reklame u njemu nego na činjenicu da ne mogu da uvećam taskbar za 10 piskela.

  12. CountMike

    Reklame se lako ukidaju a što setiče Taskbar-a znam neke koji imaju na 2 ili 3 reda ikona, još od XP-a, kako nešto nađu tu ni sam bog nezna. Tu sui oni koji sve stavljaju na desktop, slike, muziku, tekstove itd.
    Ja na Taskbar-u imam samo 8 programa koji su u dnevnoj upotrebi, neki, uglavnom APPs su u Start-u a neki na desktopu u folderima po tematici.
    Combine na taskbar-u mi odgovara jer ako recimo imam 10ak otvorenih tabova na browser-u to bi pravilo stražnu gužvu, tu bi možda pomogao deblji Taskabar da sve stane, to bih već razumeo.

  13. NShappy

    Ne razumem baš šta to tačno znači da neki HW nije podržan, ako je to PC kompatibilan HW i ako postoje driveri.

    Kućni destop je jedan odličan i7-2600, 512GB SSD + 2TB HDD, 32GB odlične memorije...
    Radi 5x bolje od 75% mašina koje se kao nove danas prodaju u Srbiji.
    I to će morati "u đubre" kada istekne podrška za W10, jer nije podržano. Iako sve radi, i to odlično.
    Spontani napredak i zastarevanje razumem. Isforsirani ne razumem (mislim, razumem i to, ali ne opravdavam...)

  14. Ali zato na Win 11 i dalje ne postoji taskbar size opcija...

    pored ovoga najvise me zivciralo sto nije radio drag i drop u programe na taskbaru ali srecom to su popravili, ali da je traka previsoka, previsoka je

  15. Ako moram koristin w10/11 prvo sto instaliram je clasic star menu app da vratim start menu iz w7.

  16. Ja bih pre kukao na očajan start meni i reklame u njemu nego na činjenicu da ne mogu da uvećam taskbar za 10 piskela.

    Isto, još što nema klasičan Never Combine za Taskbar nego mora da koristim Explorer Patcher da od Win11 pravim Win10.

  17. CountMike

    Ne razumem baš šta to tačno znači da neki HW nije podržan, ako je to PC kompatibilan HW i ako postoje driveri.

    Kućni destop je jedan odličan i7-2600, 512GB SSD + 2TB HDD, 32GB odlične memorije...
    Radi 5x bolje od 75% mašina koje se kao nove danas prodaju u Srbiji.
    I to će morati "u đubre" kada istekne podrška za W10, jer nije podržano. Iako sve radi, i to odlično.
    Spontani napredak i zastarevanje razumem. Isforsirani ne razumem (mislim, razumem i to, ali ne opravdavam...)

    Pa HW nije podržan kada nema sve što W11 traži. Taj recimo može tebi da bude odličan ali nema podržan HW za W11. Nije da ne bi radio ali bi morao da prevariš Windows prvo. MS zna tačno šta imaš od HW-a čim aktiviraš pa može da ukine podšku bilo kada.
    PS, Baš da je bolji od 75% novih kompatibilnih PC čisto sumnjam Čak i i3 13100K ili r5 5600x ga šije uzduž i popreko.

  18. zamzung

    Često zaboravimo da "security" ne uključuje samo OS i propratne programe, već i hardver koji takođe ima sigurnosne propuste.
    ---


    View image at the forums


    Meltdown (security vulnerability) - Wikipedia


    View image at the forums

    en.wikipedia.org


    AMD : Security vulnerabilities

    Security vulnerabilities related to AMD : List of vulnerabilities related to any product of this vendor. Cvss scores, vulnerability details and links to full CVE details and references

    www.cvedetails.com


    Intel : Security vulnerabilities

    Security vulnerabilities related to Intel : List of vulnerabilities related to any product of this vendor. Cvss scores, vulnerability details and links to full CVE details and references

    www.cvedetails.com


    View image at the forums


    A new vulnerability in Intel and AMD CPUs lets hackers steal encryption keys

    Hertzbleed attack targets power-conservation feature found on virtually all modern CPUs.


    View image at the forums

    arstechnica.com

    I tako dalje.

  19. CountMike

    Poslednji BIOS za Asus ploče a uskoro verovatno i ostali baš izričito pominje ispravku za taj Vulenrability.

  20. zamzung

    Stariji hardver koji se neće krpiti, čitaj: prestala podrška, je u problemu. Tu su ostali propusti koje niko ne ispituje, dok se nešto masivnih razmera ne desi.
    Dakle "rupe" će tražiti cracker-i.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi