MIUI 15 ne stiže na ovih 45 Xiaomi telefona

MIUI 15 je nova verzija Xiaomi korisničkog interfejsa, a koji stiže u novembru sa novim funkcijama i mogućnostima, ipak ne treba svi da se raduju…

MIUI 15 ne stiže na ovih 45 Xiaomi telefona

Xiaomi još uvek nije objavio zvaničnu listu telefona na koji stiže MIUI 15, ali na osnovu prethodnih najava vezanih za broj ažuriranja i nekim pretpostavkama, sajt Xiaomiui je objavio listu telefona koji hoće, i onih koji neće dobiti MIUI 15.

Uređaji na koje verovatno stiže MIUI 15

Kao što smo rekli, za većinu ovih uređaja ne postoji zvanična potvrda, ali se pretpostavke baziraju na čipsetovima koji koriste pojedini telefoni, a koje koriste drugi telefoni koji imaju novije verzije operativnih sistema. Naravno, tu postoje i neki limitirajući faktori koji mogu da budu problematični i da utiču na ažuriranje.

Mi 10 / Mi 10 Pro / Mi 10 Ultra / Mi 10S

Kao flegšip modeli Mi 10 serija bi trebalo da bude prioritet za MIUI 15. Ovi uređaji već su dobili Android 13, što podiže verovatnoću da će do njih stići MIUI 15.

Mi 10T / Pro / Redmi K30S / Redmi K30 Pro / Poco F2 Pro

Ovi uređaji su dobili MIUI 14 na Android 12 operativnom sistemu, ali i dalje ima šansa da će MIUI 15 i Android 13 da obraduju vlasnike ovih telefona.

Poco X3 / Poco X3 NFC

Ovi uređaji imaju šansu da dobiju MIUI 15 zato što koriste isti procesor kao i Redmi Note 10 Pro, Redmi Note 12 Pro 4G Mi 11 Lite.

Redmi Note 10 / Redmi Note 10 Lite

Ovi popularni uređaji su ozbiljni kandidati za MIUI 15, ali činjenica da još uvek nisu dobili Android 13 može biti ograničavajući faktor.

Redmi A1 / Redmi A1+ / Poco C40 / Poco C50

Redmi A1, Poco C40, Poco C50 su jeftini uređaji koji bi mogli da dobiju MIUI 15 samo zbog svoje popularnosti. Međutim, vredi napomenuti da Redmi A1, Poco C40, Poco C50 nisu čak ni dobili MIUI 14, što izaziva sumnje u njegove šanse za MIUI 15.

Stariji hardver Redmi A1, Poco C40, Poco C50 može predstavljati ograničenja u pogledu performansi i kompatibilnosti sa najnovijim ažuriranjima MIUI-ja. Shodno tome, mala je šansa da serija Redmi A1 dobije ažuriranje MIUI 15 prvenstveno zbog pomenutih faktora, zbog čega je manje verovatno da će korisnici ovog uređaja imati koristi od najnovijih funkcija i poboljšanja uvedenih u predstojećem ažuriranju.

Redmi 10 Power / Redmi 10C / Redmi 10A

Ovi uređaji bi mogli da dobiju MIUI 15, ali činjenica da nisu dobile MIUI 14 može da predstavlja znak da to nije previše verovatno.

Redmi Note 9 Pro / Redmi Note 9 Max / Redmi Note 9S

Ovi uređaji imaju manje šanse da dobiju ažuriranje MIUI 15. Ako Redmi Note 10 Lite dobije ažuriranje MIUI 15 jer je to jedan od uređaja koji se i dalje prodaje, onda je velika šansa da će i ovi drugi takođe MIUI 15. Iako je Xiaomi obećao bezbednosna ažuriranja do maja 2023. i ažuriranja za Android 11, ovi telefoni su dobili Android 12. Dakle, šansa postoji, ali nije velika.

Uređaji koji neće dobiti MIUI 15

Opet napominjemo da postoji velika šansa da na ove uređaje ne stigne MIUI 15, posebno jer je matična kompanija najavila da ovi uređaji neće biti uključeni u proces ažuriranja.

Mi 10 Lite 5G / Mi 10T Lite / Mi 10i 5G

Iako nema zvanične potvrde, postoji nekoliko faktora zbog kojih ovi uređaji verovatno neće dobiti MIUI 15. Tu se pre svega hardverska ograničenja, ali i potreba da se Xiaomi fokusira na aktuelne i modernije uređaje.

Redmi K30 / Redmi K30 5G / Redmi K30 Racing / Redmi K30i

Dobar deo ovih telefona se nije zvanično prodavao u Srbiji, ali ste ih mogli naći kod manjih prodavaca. U svakom slučaju, Xiaomi je zvanično objavio da se oni neće naći na spisku modela koji će dobiti MIUI 15. Problem je kombinacija hardverskih ograničenja, ali i strateške odluke kompanije da se ovi modeli ne nađu među modelima koji će dobiti MIUI 15, jer se nalaze na takozvanoj EOL (End of life) listi.

Redmi Note 9 / Redmi Note 9 5G / Redmi Note 9T

Cela Redmi Note 9 serija najverovatnije neće dobiti novo ažuriranje. Ograničenja su pre svega hardverski faktori, odnosno slabije performanse. Ovo ne treba smatrati lošom odlukom, jer se često desi da novija ažuriranja naprave problem i preopterete slabašni hardver starih modela, pa onda oni rade još sporije.

Redmi 10X / 5G

I ovde je situacija slična: hardverska ograničenja pre svega ne bi mogla da iskoriste sve prednosti i funkcionalnosti koje sa sobom donosi MIUI 15, pa onda nema ni previše smisla da se ovo ažuriranje ubacuje na ove telefone.

Redmi 9 / Redmi 9C / Redmi 9A / Redmi 9 Prime / Redmi 9i / Redmi 9 Power / Redmi 9T

Sada vam je valjda jasnije koliko telefona Xiaomi ima u svojoj ponudi. Redmi 9 serija ima čak sedam različitih modela koji neće dobiti novi GUI, iz istog razloga kao i prethodne dve serije.

Poco M2 / Pro / Poco M3 / Poco X2

Ova četiri popularna modela niže klase Xiaomi podbrenda, koji se, nažalost, više ne prodaje kod nas u zvaničnim kanalima neće dobiti novu verziju MIUI korisničkog interfejsa. Ovi modeli imaju Helio G80, Snapdragon 662, 720G i 730G čipsetove, koji nisu dovoljno jaki da podrže sve nove funkcije korisničkog interfejsa. Pored toga, neki od ovih modela, kao što je Poco X2 su na kraju svog životnog ciklusa, što znači da su aktuelna ažuriranja konačna.

Promene su još uvek moguće

Bez zvanične potvrde kompanije Xiaomi ne možemo govoriti od zvaničnim datumima i spiskovima za nove telefone, posebno jer postoji veliki broj faktora koji utiče na to. Takođe, MIUI će možda raditi i na Android 13 i 14 operativnim sistemima, što automatski širi spisak modela na kojima će se možda naći popularna „petnaestica“.

Za sada se očekuje da beta verziju MIUI 15 korisničkog interfejsa vidimo u novembru tekuće godine, a tada bi već trebalo da se pojavi zvanična lista modela na koje će stići najnovije ažuriranje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. A gde je 12 serija/ redmi note 12 pro 5g konkretno. I nije mi jasno zašto se čeka na android 13.

  2. miowrag

    A gde je 12 serija/ redmi note 12 pro 5g konkretno. I nije mi jasno zašto se čeka na android 13.

    Da,i ja se zaista pitam. Al to pitanje samo znaju programeri u Xiaomi-ju.😏

  3. MaliAbner

    Stotine modela koji lice ko jaje jajetu a ni jedan jedini za koji se moze reci da ima ispeglan OS...
    Umesto da se fokusiraju na tri modela baza, sredina i vrh oni se rasplinjuju na tri robne marke...
    Takvom logikom niko nece ni da prismrdi jabukovom sircetu a kamo li samoj jabuki.

  4. Njenjanjaa


    View image at the forums

    MIUI 15 ne stiže na ovih 45 Xiaomi telefona​
    MIUI 15 je nova verzija Xiaomi korisničkog interfejsa, a koji stiže u novembru sa novim funkcijama i mogućnostima, ipak ne treba svi da se raduju…

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-i-servisi/miui-15-ne-stize-na-ovih-45-xiaomi-telefona/

    Imam Redmi note 10 PRO, prezadovoljan sam telefonom.Dosao je sa MUI 13, trenutno ima 14 i nadam se novom 15😎👍 Onako cisto da se neke stvari malo premene mada telefon zaista radi perfektno.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi