Najnoviji Chrome poboljšava MacBook autonomiju

Google je podesio rad Chrome internet pretraživača tako da MacBook Pro 13 može sa jednim punjenjem baterije da izdrži i do 17 sati rada na internetu.

Najnoviji Chrome poboljšava MacBook autonomiju

Google je napravio određene prepravke “ispod haube” Chrome internet pretraživača i dodatno optimizovao njegov rad u pogledu boljeg i efikasnijeg korišćenja baterije na Apple MacBook Pro 13 računaru.  

Zahvaljujući nekim vrlo specifičnim promenama u rukovanju Chrome pretraživača i načina prikaza web sadržaja (iframes), JavaScript tajmerima i strukturama podataka, vlasnicima MacBook Pro 13 računara je omogućen produženi rad na bateriji računara. Konkretno, model na M2 procesoru iz 2022. godine izdržava i do 17 sati pregleda različitih kategorija internet sadržaja i čak 18 sati konstantnog pregleda You Tube video klipova. Neke od učinjenih promena će svakako imati pozitivnog efekta i na starije MacBook modele, piše XDA.

Chrome od sada mnogo efikasnije koristi raspoloživu energiju

Ulazeći malo dublje u detalje učinjenih promena, možemo videti da je Google poboljšao način na koji se generisani iframe-ovi na web stranici kreiraju i brišu u Chrome pretraživaču. Na taj način je smanjio potrebu za korišćenjem veće količine privremene memorije za potrebe rada pretraživača. Ovo se dešava bez uticaja na memoriju koja se koristi tokom dužeg vremena rada sa zahtevnijim web media sadržajima. Time Chrome efikasnije upravlja zauzećem memorije i praktično efikasnije troši raspoloživu energiju. Problem koga su korisnici itekako sveni prilikom rada sa velikim brojem otvorenih web stranica istovremeno.

Poboljšan je rad JavaScrip tajmera koji je najznačajniji potrošač memorije prilikom rada sa web stranicama. Google je ograničio tajmer u smislu koliko puta može da pozove CPU i takođe otkazao rad internih tajmera.

Što se tiče poboljšanja rada sa strukturama podataka, Google Chrome je od sada sposoban da odredi kojim podacima na web stranici se češće pristupa i po istom ključu uspeo da optimizuje proces kojim pretraživač pristupa najfrekventnije korišećnim podacima.

Konačno, Google je unapredio i način na koji Chrome osvežava sadržaje na web stranici, kada pretraživač praktično parsira HTML kod i strukturu web stranice. Google se kreće po web stranicama korišćenjem bota, povoću koga određuje obrasce promena koje ne utiču na ono što vidite na ekranu. Google je nakon toga podesio Chrome tako da smanji osvežavanje i ponovni prikaz nepotrebnih sadržaja i time zaobiđe bespotrebne operacije radi boljeg i efikasnijeg korišćenja energije iz baterije.

Za sada samo na MacBook računarima

S tim u vezi, Google je sproveo detaljne testove na MacBook Pro 13 modelu čija se platforma bazira na novom Apple M2 procesoru sa 8 GB RAM-a, koji je pokretao macOS Ventura 13.2.1 verziju operativnog sistema. Merenja su odrađena sa open-source benchmarking alatima koji su radili u različitim scenarijima web pretrage na Chrome 10.0.5481.100 verziji pretraživača.

Ukoliko ste korisnik navedenog MacBook Pro 13 modela, ne preostaje vam ništa drugo nego što pre da ažurirate vašu verziju Chrome pretraživača.  Izaberite Help meni, zatim About Google Chrome opciju. Pretraživač će krenuti sa preuzimanjem najnovijih ažuriranja koje uključuju prethodno opisana poboljšanja, nakon čega sledi obavezni restart aplikacije da bi poboljšanja postala aktivna. Nadamo se samo da će Google u skorije vreme podariti ista poboljšanja i Chrome verziji za Windows platformu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. kUdtiHaEX

    Ovo se odnosi na M2 procesore ako se ne varam.

    Za to vreme u Firefox uglu i dalje prženje baterije.

  2. Ima li igde podataka kojiko je bilo trajanje baterije sa prethodnim verzijama Chromea ili u odnosu na Safari? Ovako kako je napisano, podatak je totalno bezvredan.

  3. kUdtiHaEX

    Nisam siguran da ima neko zvanično testiranje, ali tu i tamo možeš pronaći informacije po nezavisnim blogovima. Činjenica je da je Safari po tom pitanju nenadmašan na macOS.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi