Neka vaš Android telefon vrati brzinu i žustrinu uz pomoć par jednostavnih saveta

Kako da vaš Android telefon ponovo bude brz u radu? Otkrijte jednostavne korake za ubrzavanje uređaja, uključujući čišćenje, isključivanje animacija i redovna ažuriranja

Neka vaš Android telefon vrati brzinu i žustrinu uz pomoć par jednostavnih saveta

Sećate li se kada je vaš Android telefon na početku bio neverovatno brz? Aplikacije su se otvarale momentalno, a web sajtovi se učitavali u tren oka. Kako vreme prolazi, tako se stvari menjaju. Uglavnom na lošije.

Nakuplja se nepotrebni sadržaj, aplikacije zahtevaju više resursa i odjednom, vaš nekada okretan i brz uređaj postaje spor. Ne brinite, niste jedini.

Mnogi korisnici Androida suočavaju se s ovim frustrirajućim problemom. Dobra vest je da možete povratiti brzinu svog telefona. Hajde da vidimo kako da ubrzamo vaš Android telefon uz nekoliko jednostavnih koraka.

Zašto vaš Android telefon usporava?

Pitate se zašto je vaš nekada brzi Android postao spor poput puža? Postoji nekoliko razloga zbog kojih je vaš telefon usporio u radu:

Previše aplikacija u pozadini

Aplikacije u pozadini često su tihi krivci. Svaka aplikacija koja radi u pozadini opterećuje vaš telefon. Posebno stariji uređaji imaju problem s obavljanjem više zadataka u pozadini.

Loša podešavanja aplikacija koja usporavaju Android telefon

Još jedan faktor su loša podešavanja aplikacija. Neke aplikacije mogu imati podešavanja koja nenamerno usporavaju vaš telefon. Vredno je istražiti podešavanja pojedinačnih aplikacija ako primetite da nakon pokretanja određenih aplikacija, telefon počinje da usporava u radu.

Vaš Android telefon je zastareo

Zastareo softver takođe može biti uzrok problema. Ponekad starije verzije Androida imaju probleme sa performansama. Redovno ažuriranje telefona na najnoviju verziju Android operativnog sistema, pomaže u održavanju optimalne brzine.

Problemi sa hardverom, zauzeće memorije za skladištenje i virusi

U nekim slučajevima, uzrok mogu biti određeni problemi sa hardverom. Pregrevanje, neispravan procesor ili RAM, ili baterija koja se prazni, mogu itekako pogoršati performanse vašeg telefona.

Na kraju, ograničen prostor slobodne memorije za čuvanje podataka, može značajno uticati na brzinu vašeg uređaja. Kada se memorija vašeg telefona napuni, postaje mu teško da obezbedi glatkoću u radu. Redovno čišćenje memorije uređaja je od ključnog značaja.

Ne zaboravimo ni na zlonamerni softver ili viruse. Ovi dosadni uljezi mogu usporiti vaš telefon i uzrokovati nepredvidivo ponašanje.

Kako da ubrzate svoj Android telefon

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi vaš Android telefon ponovo bio brz. Na primer:

Ponovno pokretanje (reset) može značajno ubrzati Android telefon u pojedinim situacijama

Iznenađujuće efikasan način da osvežite spor Android je jednostavno ponovno pokretanje. Ova akcija briše memoriju vašeg telefona, pružajući mu čist početak. To je kao da svom telefonu date kratak mentalni odmor.

Za početak ponovnog pokretanja, držite dugme za napajanje dok se ne pojavi meni za isključivanje. Odavde izaberite opciju “Restart” (Ponovo pokreni). Dozvolite telefonu da se u potpunosti restartuje.

Za optimalne performanse, razmislite o uvođenju redovnih reset procedura u svoju rutinu održavanja telefona. Ciljajte na bar jedno ponovno pokretanje nedeljno.

Ova praksa pomaže u sprečavanju uskih grla u performansama, tako što oslobađa sistemske resurse koje mogu zauzeti aplikacije i procesi koji se izvršavaju u pozadini. Praktikovanjem povremenog reseta na vašem telefonu, možete održavati njegovu brzinu i odziv.

Očistite svoj Android telefon

Jedan od najefikasnijih načina da ubrzate svoj Android je temeljno softversko čišćenje. Počnite uklanjanjem nekorišćenih aplikacija. Ove aplikacije zauzimaju memoriju i pokreću nepotrebne procese u pozadini, iscrpljujući resurse vašeg telefona.

Da biste deinstalirali aplikaciju, idite u Settings telefona, zatim odaberite “Apps” (Aplikacije). Izaberite aplikaciju koju želite da uklonite i dodirnite “Uninstall” (Deinstaliraj). Ponovite ovaj proces za sve aplikacije koje želite da izbrišete.

Ako je prostor za skladištenje ograničen, razmislite o korišćenju “Lite” verzija popularnih aplikacija. Ove verzije nude iste osnovne funkcionalnosti, ali sa neznatno lošijom grafikom i kraćim spiskom dodatnih funkcija, štedeći prostor i procesorsku snagu. Međutim, uvek preuzimajte „Lite“ verzije sa pouzdanih izvora, poput Google Play prodavnice.

Brisanje keša vašeg telefona je još jedan koristan korak. Već smo pisali o tome nedavno u slučaju iPhone telefona. Keš skladišti privremene podatke koje aplikacije koriste za brže učitavanje. S vremenom se može nagomilati i usporiti vaš uređaj. Da biste očistili keš, idite u Settings telefona, zatim “Storage” (Skladištenje). Pronađite “Cached data” (Keširani podaci) i obrišite ih.

Ubrzajte pretraživač uz jednostavne korake

Čest uzrok sporog pretraživanja su nagomilani podaci pretraživanja. Brisanje ovih podataka može značajno poboljšati brzinu vašeg pretraživača. Da biste to uradili, otvorite aplikaciju Chrome, dodirnite tri tačkice u gornjem uglu i odaberite “Clear browsing data” (Obriši podatke pretraživanja). Izaberite “All time” (Svi podaci) i zatim dodirnite “Clear data” (Obriši podatke).

Još jedan faktor koji utiče na brzinu pretraživača je broj otvorenih tabova. Previše tabova može usporiti pretraživač. Redovno zatvarajte nepotrebne stranice u zasebnim tabovima da biste optimizovali performanse. Da biste zatvorili sve kartice u Chrome-u, dodirnite ikonu Tab, zatim tri tačkice, i na kraju “Close all tabs” (Zatvori sve kartice).

Na kraju, proverite da li koristite najnoviju verziju svog pretraživača. Ažuriranja često uključuju poboljšanja performansi i ispravke grešaka. Proverite u svojoj prodavnici aplikacija najnoviju verziju Chrome-a.

Redovno ažurirajte svoj telefon

Redovno ažuriranje Android operativnog sistema i aplikacija je ključno za optimalne performanse i sigurnost. Ažuriranja često sadrže poboljšanja performansi, ispravke grešaka i bezbednosne zakrpe koje mogu značajno poboljšati brzinu i odziv u radu vašeg telefona.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Da biste proverili dostupnost sistemskog ažuriranja, idite u Settings telefona, zatim potražite “Software update” (Ažuriranje softvera) ili “System update” (Ažuriranje sistema). Ako je ažuriranje dostupno, pratite uputstva na ekranu da biste ga preuzeli i instalirali.

Ručno ažuriranje svake aplikacije pojedinačno može biti dugotrajan proces. Da biste ubrzali ovaj proces, omogućite automatsko ažuriranje aplikacija. Otvorite Google Play prodavnicu, dodirnite ikonu profila, zatim idite na Settings > Network preferences > Auto-update apps. Izaberite željenu opciju ažuriranja.

Tako što redovno ažurirate, osiguraćete da vaš Android radi glatko i bude zaštićen od potencijalnih pretnji i virusa.

Isključite animacije za dodatno ubrzanje

Ukoliko želite da svom Android-u ubrizgate ozbiljnu dozu brzine i žustrine u radu? Probajte da isključite animacije. Ovi vizuelni efekti mogu izgledati impresivno, ali troše dragocenu procesorsku snagu, posebno na starijim modelima telefona.

Da biste isključili animacije, idite u Settings telefona i potražite “Developer options” (Opcije za programere). Ako ih ne vidite, prvo ćete morati da ih aktivirate. Da biste to uradili, idite na “About phone” (O telefonu) i sedam puta dodirnite “Build number” (Broj verzije). Kada su Developer options omogućene, vratite se u Settings i pronađite ih.

Unutar Developer options, pronaći ćete podešavanja kao što su “Window animation scale” (Skala animacije prozora), “Transition animation scale” (Skala animacije prelaza) i “Animator duration scale” (Skala trajanja animacije). Podesite svaku od ovih opcija na “Off” (Isključeno) da maksimalno ubrzate telefon.

Izvor: Gizchina

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (20)
  1. s4m3m4n

    Za početak stopirati sve aplikacije da se ne ažuriraju automatski, a onda blokirati sistemsko ažuriranje. Ja tako radim već godinama i nemam problem. Jedino se nekada posle par meseci desi da mi neka aplikacija prijavi da postoji nova verzija i ne mogu je koristiti dok je ručno ne ažuriram, ali bolje i to nego da mi usporava telefon. Naravno, ovo za animacije kada se ugasi isto pomaže i to dosta.

  2. dreamer_bgd

    Дао си најлошији могући савет. Апликације се ажурирају (као и сам систем) и због багова који могу да успоре рад телефона.

  3. To se uglavnom rešava tako što se preko adb-a sklone bespotrebne preinstalirane sistemske aplikacije koje zauzimaju internu i ne koriste se, ali uz strogi oprez za praćenje „safe to remove bloatware“ liste. Međutim, problem koji proističe je što se ne sadrži sve u ART cache i od pre više godina, veći deo keša ide u podatke aplikacije. Zato posle fabričkog stari telefon na kratko prodiše. No, uzeću za primer Xiaomi 6A, sa CipherOS i Android 12, bez obzira što radi sa MicroG i Aurora Store, trenutno je u upotrebnom stanju, ali ne može od babe da se pravi devojka. Društvene mreže i IM aplikacije još više laguju i ne rade onako kako su ranije radile, a sve to u dogovoru sa proizvođačima da bi došlo do planiranog zastarevanja. Od nedavno je minimalna OS verzija za YT 8 Oreo. WhatsApp je ukinuo podršku za KaiOS. Pametnom dosta!

  4. s4m3m4n

    To se uglavnom rešava tako što se preko adb-a sklone bespotrebne preinstalirane sistemske aplikacije koje zauzimaju internu i ne koriste se, ali uz strogi oprez za praćenje „safe to remove bloatware“ liste. Međutim, problem koji proističe je što se ne sadrži sve u ART cache i od pre više godina, veći deo keša ide u podatke aplikacije. Zato posle fabričkog stari telefon na kratko prodiše. No, uzeću za primer Xiaomi 6A, sa CipherOS i Android 12, bez obzira što radi sa MicroG i Aurora Store, trenutno je u upotrebnom stanju, ali ne može od babe da se pravi devojka. Društvene mreže i IM aplikacije još više laguju i ne rade onako kako su ranije radile, a sve to u dogovoru sa proizvođačima da bi došlo do planiranog zastarevanja. Od nedavno je minimalna OS verzija za YT 8 Oreo. WhatsApp je ukinuo podršku za KaiOS. Pametnom dosta!

    Pa iz ove priče i testa se vidi da nema veze sa ovim što je gore čovek naveo, da mora da se ažurira i da su bagovi i slično. Logično da je dogovor sa proizvođačem da se napravi što zahtevnija aplikacija koja će te naterati na kraju da kupiš drugi telefon. Zato, dok radi ne diram. Kada prijavi da mora da se ažurira, ažuriram, jer nema druge.

  5. Ja imam OnePlus Nord 3 koji neće tek tako da uspori sa radom barem 4-5 godina zato što ima 16/256gb memorije i Mediatek Dimensity 9000 procesor.

  6. dreamer_bgd

    Pa iz ove priče i testa se vidi da nema veze sa ovim što je gore čovek naveo, da mora da se ažurira i da su bagovi i slično. Logično da je dogovor sa proizvođačem da se napravi što zahtevnija aplikacija koja će te naterati na kraju da kupiš drugi telefon. Zato, dok radi ne diram. Kada prijavi da mora da se ažurira, ažuriram, jer nema druge.

    Имаш ли, којим случајем, неки доказ о тој завери произвођача телефона и софтвера?

  7. s4m3m4n

    Dokaz nemaš kao ni što nemaš za firme koje prave antivirus software prave i viruse kako bi zarađivali. Vrlo jednostavno. Što se telefona tiče, ja ovo govorim iz mog i iskustva drugih. Pogledaj komentare na šta se sve ljudi žale. Drugo, ne može isti software da radi isto na telefonu srednje klase i onome više klase, a Samsung to upravo radi, pa se telefoni greju. Situacija nije baš bajna i postavi sebe na čelo direktora kompanije. Da li bi ti bilo u interesu da neko koristi tvoj telefon 6 godina, a ti da plaćaš programere da taj isti peglaju dobrim software-om? Svi radimo za pare i nema tu emocija. Šta ćeš bolji dokaz od toga?

  8. Lanikor

    Kupite neki normalan telefon i necete imati ovih problema, bilo koji flagship a i gomila mid-range telefona napravljenih u poslednjih 5 godina nema problem s ovim glupostima.

    Nije vise ~2014 godina pa da imamo 500MB dostupne memorije za aplikacije.

  9. В.и.к.т.о.р

    Dokaz nemaš kao ni što nemaš za firme koje prave antivirus software prave i viruse kako bi zarađivali. Vrlo jednostavno.

    Доказ немаш, као ни што немаш за фирме које праве антивирус софтвер да праве и вирусе како би зрађивали. Врло једноставно.

  10. s4m3m4n

    Jel veruješ ti u svevišnjeg? Imaš dokaz, nemaš. Sve je jasno. Ne možeš tako da gledaš, ali svako ima pravo na svoje mišljenje. Ti veruješ da se ažuriranja prave samo zbog ispravki bagova, ja verujem da pored toga imaju mnogo značajniju ulogu... Tu se naši stavovi razilaze.

  11. В.и.к.т.о.р

    Када будеш почео да радиш за неку антивирус компанију моћи ћеш да ме питаш за моју веру у Бога. Како? Просто. Када будеш живео у Цркви знаћеш да ли Бог постоји.
    Немаш доказ о Богу исто као што немаш доказ о завери (анти)вируса.

    Када успеш та ажурирања да нам прикажеш у коду, и да нам објасниш тачно шта се дешава, онда тек твоје веровање, јел', добија потврду.
    Право на мишљење не постоји. Нико ти не може забранити да мислиш. Потпуно друга ствар је своје мишљење износити као "чињеницу".

  12. Masinac

    Када будеш живео у Цркви знаћеш да ли Бог постоји.

    Za one koje žive u crkvi Bog itekako postoji jer "sve pada s' neba".

  13. s4m3m4n

    Za one koje žive u crkvi Bog itekako postoji jer "sve pada s' neba".

    Ahahahaha, kakav zaključak. :D Zaključak je da ne veruje u svemoćnog, ali da veruje da kompanije rade u korist korisnika. Ne treba meni dokaz da bih nešto znao da li jeste ili nije. Imam prakse i iskustva mnogo iza sebe, a radio sam i na tajnim projektima. Tako da... Da ne spamujemo temu i vratimo se naslovu.

  14. Grga Pitić

    Imam prakse i iskustva mnogo iza sebe, a radio sam i na tajnim projektima. Tako da...

    Bonde izvini što ti nismo prepoznali. 😉

  15. Kako smo stigli od Android telefona do vere ja ne znam... Bože me sačuvaj što se kaže, mene i moj telefon. 😁

  16. s4m3m4n

    Zato sam skrenuo pažnju da se vratimo temi. Suština je da se blokiraju automatska ažuriranja aplikacija i ne ažurira sistem. Testirano na mom starom S9 i A54 5G. Ono što sam primetio, to je da se neke fabričke aplikaije posle nekog vremena same ažuriraju bez mog odobrenja, što je besmisleno. Svakako, kada se vrate na fabričku verziju sve one telefon prodiše. Isto tako testirao.

  17. Kupujte malo skuplji telefoni sa većom memorijom,antivirusom i Snapdragon čipom i nećete da imate nikakvih problema...

  18. s4m3m4n

    Kupujte malo skuplji telefoni sa većom memorijom,antivirusom i Snapdragon čipom i nećete da imate nikakvih problema...

    Svaka čast na savetu. Mislim da si gađao u centar, jer većina telefona danas dolazi sa nekim bezveze procesorima. Zna se koji je procesor majka na tržištu telefona i sve ostalo je niža klasa, to jest škart koji nije prošao ni osnovne testove u fabrici, a prodaje se u zemljama trećeg sveta, jer kontrole nema. Snapdragon je nekad bio prvo što se gledalo kod kupovine i niko se nije ni žalio, a sada su bitnije kamere i nije ni čudo što uvaljuju loše procesore koje niko i ne gleda toliko...

  19. Lanikor

    Nadam se da ne mislis stvarno ovo sto pises.

  20. Ja imam OnePlus Nord 3 koji neće tek tako da uspori sa radom barem 4-5 godina zato što ima 16/256gb memorije i Mediatek Dimensity 9000 procesor.

    Imam i ja N3, ali zapravo sada imam drugi problem. Ostanu mi aplikacije u tom stanju kom sam ih ostavio po nekoliko dana. Recimo, čitam vesti preko app, zazvoni mi telefon, app ostane u tom stanju, ja je pokrenem sutradan a ona i dalje stoji u tom stanju i neupotrebljiva, onda moram da je izbacim iz memorije pa pokrenem ponovo. Ili recimo u procesu sam poručivanja na Wolt, taman pred checkout me nešto prekine i ne nastavim dalje.... nego sutra, a onda upalim Wolt a on i dalje pred chekout step, a restoran zatvoren jer je ponoć... Onda moram opet close pa open. :)
    Hoću reći, bilo bi dobro kad bih mogao da biram koje aplikacije želim da mi se automatski zatvaraju posle nekog vremena (bez obzira na 16gb rama), a koje ne. Možda to zavisi i od developera same app.
    Postoji li neko setovanje u androidu, ili moram da tražim neki utility sa gplay?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi