Nepotrebne aplikacije koje Samsung instalira na Galaxy telefone, neke možete mirne duše obrisati

Kada kupite novi Samsung telefon, verovatno će vaš prvi korak biti brisanje nepotrebnih, unapred instaliranih aplikacija

Nepotrebne aplikacije koje Samsung instalira na Galaxy telefone, neke možete mirne duše obrisati

Bloatware na Samsung telefonima je frustrirajući, bilo da je odgovoran Samsung ili vaš operater, ali možda ćemo se u budućnosti suočiti sa manjim brojem unapred instaliranih aplikacija.

Na primer, Samsung Galaxy Z Flip 6 i Z Fold 6 nemaju unapred instaliranu aplikaciju Samsung Messages. Samsung je od 2021. postavio Google Messages kao podrazumevanu aplikaciju za poruke na Galaxy telefonima, ali ovaj potez je značajan korak ka smanjenju bloatware-a na svojim telefonima. Međutim, Samsung ima još mnogo posla pre nego što se oslobodi bloatware reputacije. Evo liste bespotrebnih aplikacija koje bi Samsung trebalo da prestane da unapred instalira na Galaxy telefone, a usput ih možete i sami obrisati jer ničemu ne služe:

Microsoft Office aplikacije

Ekskluzivni ugovori proizvođača za unapred instalirane aplikacije, frustriraju krajnje korisnike. Većina Samsung telefona dolazi sa unapred instaliranim Microsoft Office, Outlook i 365 aplikacijama. Iako možda više volite Microsoft alate za e-poštu i produktivnost u odnosu na slične Google, definitivno nam nisu potrebna oba seta unapred instalirana na svim Galaxy telefonima. Iako su ove aplikacije opcija tokom inicijalnog podešavanja Samsung telefona, lako je preskočiti ove i neke druge prilikom prelaska na novi uređaj.

Samsung Calendar

Ili dodajte funkcionalnost koja radi na više platformi ili je uklonite. Samsung Calendar je koristan kalendar na vašem Android telefonu, ali mu možete pristupiti samo sa Samsung uređaja. Na primer, nema načina da mu pristupite sa Windows računara, pa ako želite bolji prikaz kalendara ili da koristite tastaturu za unos detalja događaja, moraćete da koristite Samsung DeX ili povežete telefon ili tablet sa eksternom tastaturom.

Google Calendar je bolje rešenje i dostupan na više platformi. Usput je  bolje integrisan sa Gmail-om. Sve dok Samsung ne omogući pristup svom kalendaru putem bilo kog veb pretraživača na desktop i mobilnim uređajima, nema potrebe da bude na našim telefonima.

DECO PIC

Obavezna aplikacija za malo korišćene funkcije je potpuno nepotrebna. Nećemo vas kriviti ako ne znate šta je DECO PIC. Ova aplikacija vam omogućava da pravite fotografije sa „live“ nalepnicama, maskama i okvirima, ali je uglavnom nebitna jer je to samo prečica do istih funkcija u podrazumevanoj Camera aplikaciji. Ono što je iritantno je da ne možete deinstalirati DECO PIC, možete ga samo onemogućiti.

Iako je ideja prečice do specifičnih funkcija aplikacije korisna, verovatno bi trebalo da bude opcionalna funkcija, a ne obavezna, aplikacija koja samo bespotrebno zauzima prostor.

Samsung Kids

Unapred instalirana aplikacija koju većina ljudi nikada ne koristi. Samsung Kids je korisna aplikacija koja čini vaš telefon sigurnim i zabavnim za decu. Zaključava dete u poseban launcher zaštićen PIN-om, gde mogu pronaći edukativne aplikacije i igre, dok roditelj može prilagoditi pristup aplikacijama, dodati vremenska ograničenja i pratiti korišćenje.

Međutim, zbog činjenice da je preko 80% Samsung korisnika stariji od 18 godina, aplikacija verovatno samo zauzima prostor na mnogim telefonima i tabletima. Prebacivanje Samsung Kids aplikacije kao opcione aplikacije kroz Play Store ne bi učinilo Samsung uređaje manje prijateljski nastrojenim prema deci, ali bi uklonilo jednu frustraciju za odrasle korisnike.

LinkedIn

Prva stvar koju radite sa novim telefonom je provera kontakata. Prisutnost LinkedIn-a na Samsung telefonima verovatno je rezultat prisustva Microsoftovih aplikacija, ali barem Microsoft aplikacije nude unapred instaliranu alternativu Google-u. LinkedIn nema istu ulogu i svakako ne mora biti unapred instaliran na našim telefonima.

Samsung Keyboard

Senka u poređenju sa Gboard-om. Postoji širok izbor odličnih tastatura na Androidu, ali Samsung Keyboard nije jedna od njih. Iako dobro funkcioniše kao podrazumevana tastatura, Gboard nudi mnogo više funkcija, uključujući mnogo lakši način dodavanja reči u lični rečnik i integrisani Google Translate.

Jednog dana naši Samsung telefoni će biti bez bloatware-a

Iako verujemo da svaki Android korisnik treba da ima slobodu izbora kada je u pitanju koje aplikacije koristi, unapred instaliranje više aplikacija koje služe istoj svrsi je frustrirajuće, posebno kada ne mogu biti pravilno deinstalirane. I nismo ni spomenuli aplikacije operatera koje mogu instalirati aplikacije u pozadini bez vašeg znanja, za koje se podrazumeva da ih ne želimo, piše Android Police.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. panpetar

    Slažem se da ima nepotrebnih aplikacija ali se isto tako mora reći da i među Googleovim preinstaliranim aplikacijama ima neviđenog smeća! Samsungov Dialer i Samsungova aplikacija za poruke su za dve klase bolje od Googleovih aplikacija iste namene

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi