Netflix do marta ukida deljenje naloga

Netflix je u pismu svojim akcionarima najavio da će do kraja marta zabraniti besplatno deljenje naloga za pristup popularnoj striming platformi.

Netflix do marta ukida deljenje naloga

Kompanija Netflix je još prošle godine najavila posebnu naplatu za deljenje naloga, tj. pretplatnike koji dele svoje naloge sa ljudima van svoje kuće, ali konkretan datum uvođenja nove poslovne politike tada nije naveden.

U finansijskom izveštaju iz četvrtog kvartala minule godine objavljenom prošle nedelje, Netflix otkriva da će korisnicima ponuditi plaćenu verziju deljenja naloga na platformi. Ova usluga bi trebalo da postane aktivna krajem marta.

„Široko rasprostranjeno deljenje lozinki (više od 100 miliona domaćinstava) ugrožava našu dugoročnu sposobnost da investiramo i poboljšamo Netflix. Iako uslovi korišćenja dozvoljavaju upotrebu jednog naloga u jednom domaćinstvu, prinuđeni smo da uvedemo promenu koja će smanjiti broj deljenih lozinki“, navodi se u pismu upućenom deoničarima.

Ako Netflix ukine deljenje naloga, može se smanjiti broj pretplatnika

Iz kompanije kažu da su tokom proteklog perioda naporno radili na stvaranju dodatnih funkcija koje unapređuju korisničko iskustvo, uključujući mogućnost da pretplatnici svakog trenutka znaju kojim uređajem se pristupa njihovom nalogu. Uvedena je i opcija prenosa aktivnog profila na novi nalog.

Istraživanja pokazuju da četvrtina ukupnog broja korisnika planira napuštanje platforme posle isteka pretplate, uprkos kvalitetu i raznovrsnosti sadržaja koji nudi Netflix. Ovi podaci nisu u skladu sa ciljevima kompanije o povećanju broja korisnika.  Zbog toga je menadžment kompanije krajem prošle godine razmišljao o uvođenju snižene pretplate za naloge koji imaju pristup sadržaju sa plaćenim reklamamaprenosi New York Post.

U kompaniji su svesni rizika koje donosi nova poslovna odluka. Trebalo bi očekivati pad ukupnog broja klijenata koji imaju pristup sadržaju popularnog servisa.  Ipak, menadžment kompanije Netflix uverava korisnike da će uprkos nepopularnim merama, broj pretplatnika vremenom nastaviti da raste, jer će servis u godinama koje slede nastaviti emitovanje vrhunskog filmskog sadržaja.

Samo ćemo da podsetimo na tvit iz 2017. godine:

Sredinom novembra prošle godine, Netflix je izdao saopštenje u kojem poziva korisnike da uspostave dodatnu kontrolu nad nalozima. Opcija je dostupna na iOS i Android platformama, ali i preko pretraživača desktop računara. Vlasnici naloga imaju priliku da otkrij „slepe putnike“ na osnovu IP adrese i lokacije pristupnih uređaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi