Novi Windows 11 donosi kontrolu zvuka za svaku aplikaciju posebno i još mnogo toga

Microsoft radi na spisku unapređenja koja će biti uključena u novo veliko 23H2 ažuriranje koje dolazi na Windows 11, uključujući i novu kontrolu zvuka i boja.

Novi Windows 11 donosi kontrolu zvuka za svaku aplikaciju posebno i još mnogo toga

Spisak unapređenja za Windows 11 koje je Microsoft najavio prošle nedelje uključuju nove tabove za Notepad, integraciju Bing pretrage koja koristi veštačku inteligenciju u taskbar i uparivanje sa iPhone telefonima. Novi spisak je od juče proširen na novi „mikser“ za regulaciju zvuka, upravljanje boja i još mnogo toga.

Novine će testirati kroz Windows Insider Program, a prvo će se pojaviti u eksperimentalnom Dev kanalu, kako bi bili uključeni u veliko 23H2 ažuriranje koje je planirano za drugu polovinu ove godine.

Windows 11 dobija kontrolu zvuka po aplikacijama

Prvo je demonstriran novi i unapređeni mikser jačine zvuka za Windows i njegove aplikacije direktno iz menija za brza podešavanja u donjem desnom uglu taskbara (traka zadataka). Novi mikser omogućava da prelazite sa jednog izlaznog uređaja na drugi i kontrolišete jačinu svakog izlaza, a moguće je prikazati i kontrolisati jačinu zvuka za svaku aplikaciju posebno.

Ovo je veliko unapređenje u odnosu na trenutne kontrole koje postoje u okviru brzih podešavanja, gde zvuk možete kontrolisati samo na nivou sistema, a gde promena izlaznih uređaja zahteva više klikova.

Isti prikaz boja na različitim ekranima

Nova Windows 11 verzija takođe proširuje funkciju pod nazivom „Automatsko upravljanje bojama“ (ACM). ACM je hardverski ubrzano upravljanje bojama na nivou sistema koje obezbeđuje da boje u aplikacijama izgledaju isto na različitim ekranima sa različitim mogućnostima, a dizajniran je kao zamena za starije Windows tehnologije upravljanja bojama kao što su ICM i WCS.

Ukoliko vam nije baš najjasnije šta je upravljanje bojama i zašto je važno, probaćemo da objasnimo. Različiti ekrani imaju različite osobine. Primera radi, neki podržavaju HDR, neki ne. Drugi podržavaju široke palete boja kao što su DCI-P3 ili Adobe RGB umesto tipičnog sRGB. Napredni modeli podržavaju 10-bitnu paletu boju, dok se većina zadržava samo na 8-bitova. Ako pišete softver ili kreirate slike i video zapise, bitno je da znate da će vaš sadržaj izgledati isto na svim vrstama ekrana, bez obzira koje tehnologije boja podržavaju ti ekrani.

Da bi rešio ovaj problem, posebno za HDR ekrane, Windows 10 je predstavio Advanced Color HDR, osiguravajući da sadržaj dizajniran za SDR ekrane izgleda ispravno čak i na monitorima sa većim dinamičkim opsegom. Ažuriranje za Windows 11 2022 predstavilo je ACM, verziju Advanced Color za „odabrane kvalifikovane i posebno proverene SDR ekrane“, kako bi se osiguralo da aplikacije dizajnirane za sRGB ekrane koriste samo boje iz sRGB raspona boja, a istovremeno čini više boja dostupnim aplikacijama koje mogu da ih iskoriste.

Nova verzija koja dolazi u Windows 11 Insider program proširuje podršku za ACM na sve SDR ekrane koji su povezani sa kompatibilnim GPU-om.

Novi ACM ima specifične GPU hardverske zahteve, pa vam je tako potrebna AMD grafika RX 400 serije ili novija, Nvidia grafika GTX 1000 serije ili novija, ili bilo koji integrisani Intel GPU (uključujući i umiruću Arc seriju i čudnu DG1 karticu). Svi Ryzen integrisani GPU-ovi i oni u 12. generaciji ili novijim Intel procesorima su takođe podržani. Još jedan od preduslova je novi grafički drajver sa podrškom za VDDM 3.0.

Ostale promene u Windows 11

Pored kontrole zvuka i boja, druge promene u ovoj verziji uključuju podešavanje Windows tastature, tako da se ona uvek ili nikad ne prikazuje na ekranu osetljivim na dodir, umesto toga da je sistem automatski prikazuje ili sakrije u zavisnosti od toga da li je fizička tastatura povezana.

Tu je i nova stranicu za pomoć za glasovne komande, koja se može pretraživati, ali i dalje testiranje oglasa za druge Microsoft servise u meniju za prijavljivanje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. a sta radi dosadasnji mixer na win10 npr, nego po aplikacijama?

  2. CountMike

    Ne radi po aplikacijama, ima samo glavni volume.

  3. Zekovic

    Pa to je mogla Windows Vista uz pomoc Mixera , haha.

  4. CountMike

    Mogao je i XP a ima i W11 ima sakriveno u Setting samo ne na taskbar-u a ovde se govori o mixeru na Taskabar-u


    View image at the forums

  5. desni klik na zvucnik izbacuje "open volume mixer", kad procitas naslov kao da su sad izmislili nesto sto koristim od win7 svakodnevno...
    naslov je onda los ili je bench poceo kao kurir, blic i ostali..

  6. CountMike

    Pa to je ona slika koju sam ja pokazao.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi