Novi YouTube alat se bori protiv blokiranja reklama

Platforma nastavlja svoju agresivnu kampanju protiv blokiranja reklama na video snimcima, testira novi YouTube iskačući prozor sa upozorenjem i tajmerom

Novi YouTube alat se bori protiv blokiranja reklama

Kao deo kampanje za prelazak na pretplatnički Premium nalog, platforma u Google vlasništvu nastavlja borbu protiv blokiranja reklama. Naime, servis testira novi YouTube iskačući prozor kao vid antiblokera oglasa sa tajmerom od 30 do 60 sekundi koji odbrojava vreme do prikazivanja nove reklame ukoliko se korisnik ne pridržava pravila. Odnosno, zaustavlja reprodukciju video snimka dok korisnik ne isključi bloker reklama ili se ne pretplati na Premium nalog, piše AndroidAuthority.

To znači da će vam YouTube dati najviše 60 sekundi da se pridržavate pravila, pre nego što vam jednostavno prikaže novu reklamu. Naravno, ukoliko ste među onima koji su imali lošu sreću da budu izabrani za eksperiment, koji u različitim oblicima iskačućih prozora traje još od maja ove godine.

Isto kao i u julu, ali i u maju, YouTube iskačući prozor koji se sada pojavljuje nekim korisnicima sadrži tri glavne tačke obaveštenja i upozorenja.

Jedna od njih sada saopštava da je uključen blokator reklama, te da će platforma onemogućiti reprodukciju video zapisa ukoliko bloker ne isključite, isto kao i prethodnog meseca. Druga tačka treba da opravda potez – ističe da reklame omogućavaju da ovaj servis bude besplatno dostupan milijardama korisnika. YouTube iskačući prozor u trećoj tački, obaveštava da reklame ipak možete da onemogućite, ali samo ukoliko se pretplatite na Premium nalog, što će kreatorima sadržaja nastaviti da obezbeđuje zaradu.

Naravno, na dnu prozora ponuđeni su dugmići sa dve opcije – “Dozvoli YouTube reklame” ili “Probaj YouTube Premium”. Dakle, skoro isto kao i u prethodna dva puta, s tom razlikom da se sada u gornjem desnom uglu nalazi i pomenuti tajmer.

Očito da platforma i dalje nije sigurna kako da implementira zabranu i pronalazi način za, iz njenog ugla, najbolju opciju kako da se bori protiv blokiranja reklama. Iz kapitalističkog ugla, potez deluje sasvim razumljivo, međutim, iz ugla korisnika on samo još više budi njihov gnev.

Ovo posebno dolazi do izražaja kada u obzir uzmemo da dok YouTube paralelno vodi kampanju za prelazak na Premium, na običnim, odnosno besplatnim nalozima prikazuje sve više reklama po video snimku.

Načinom na koji YouTube pokušava da se pozabavi reklamama i zaradom, možda ustvari napravi neželjeni efekat. Tačnije, možda natera korisnike da umesto pretplate, pronađu alternativni način za gledanje video snimaka van ove platforme.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi