YouTube blokira blokere reklama

Najnoviji eksperiment platforme YouTube usmerio se na zabranu ekstenzija za blokiranje reklama dok uporedo promoviše svoj YouTube Premium plaćeni servis

YouTube blokira blokere reklama

Jedan Reddit korisnik objavio je nedavno da ga je prilikom gledanja video snimaka iznenadio iskačući prozor (popup) platforme YouTube koji ga obaveštava da „na toj platformi nisu dozvoljeni blokeri reklama“. U prozoru su bile ponuđene dve opcije: „Dozvoli YouTube reklame“ i „Probaj YouTubePremium“. 

Prozor je nudio i objašnjenje koja bi trebalo da ga opravda – da reklame omogućavaju platformi da bude besplatna za milijarde korisnika širom sveta. Istovremeno, ukoliko ne želite da gledate reklame možete preći na plaćeni YouTube servis koji će tako i dalje obezbeđivati zaradu kreatorima sadržaja na platformi.

Ispostavilo se da je pomenuti iskačući prozor deo eksperimenta koji kompanija sprovodi. Međutim, kako se nije mnogo ljudi javilo sa istim problemom, izgleda kao da je eksperiment ograničen na mali broj ljudi, prenosi AndroidPolice.

Borba sa vetrenjačama

Vlasnik platforme YouTube, korporacija Alphabet dugo je u sukobu sa onima koji hoće da blokiraju reklame – još 2016. Su zabranjene namenski pravljene aplikacije za blokiranje reklama u Google Play prodavnici. Od tada Google pokušava da uvede promene u Chrome browser, kako bi eliminisao ekstenzije za blokiranje reklama, dok paralelno povećava broj reklama na svim servisima što dodatno nervira korisnike.

Treba istaći da je pretplata na servis YouTube Premium u prošloj godini porasla na čak 80 miliona korisnika, a Google je od tad najavio da će više ulagati u svoje pretplatničke servise poput ovog. Međutim, malo ko se nadao da to ujedno znači i veća ograničenja na besplatnim servisima.

Ipak, korisnici Reddit mreže na objavi koja se tiče ovog eksperimenta masovno komentarišu da bi ukoliko se ova promena stvarno uvede na sve korisnike, radije prestali da koriste platformu nego da joj plaćaju toliko novca.

Alternative za uklanjanje reklama

Popularna alternativa ovoj platformi YouTube Vanced – besplatna aplikacija treće strane koja je sadržala sve video snimke bez oglasa, uključujući i druge funkcije koje sadrži i Premium poput rada u pozadini ili na zaključanom ekranu, ima sve više poteškoća da opstane. Korisnicima širom sveta prestala je da radi, dok se kod nekih i dalje održava, pitanje je kada će biti potpuno ugašena.

Po pitanju alternativa za izbegavanje YouTube pretplate, nije isključeno i da će se pomoću veštačke inteligencije izroditi neke nove, koje će potom Google verovatno opet blokirati dok se ponovo ne pojave nove i tako u krug.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (13)
  1. Vanced prestao da radi, koristim LibreTube.

  2. KovacTibor

    Vanced prestao da radi, koristim LibreTube.

    Kako? Ja imam na telefonu namesten i evo probao sada radi.

    Verzija koju koristim je Vanced 2.6.2 (Crimson) a microG je 0.2.24 220220

  3. Sančo Panča

    Nemaju ovo pravo raditi.

  4. alex303

    Nemaju ovo pravo raditi.

    Kako nemaju?

  5. Goyakla

    ReVanced radi za sad, videćemo do kad.

  6. Cineman

    Nemaju ovo pravo raditi.


    View image at the forums


    Google Might Be Killing Chrome Ad Blockers in 2023

    Google's changing how extensions work, and getting rid of the dynamic filtering that ad blockers rely on in the process.


    View image at the forums

    tech.co

  7. Kako? Ja imam na telefonu namesten i evo probao sada radi.

    Verzija koju koristim je Vanced 2.6.2 (Crimson) a microG je 0.2.24 220220

    Meni Vanced radi sve vreme bez problema. danas se i apdejtovao. Verzija MicroG je ista kao tvoja a sam Vanced je:


    View image at the forums

  8. zamzung


    View image at the forums


    Google Might Be Killing Chrome Ad Blockers in 2023

    Google's changing how extensions work, and getting rid of the dynamic filtering that ad blockers rely on in the process.


    View image at the forums

    tech.co

    Neka, neka. Svi su "preleteli" u Chrome jato. Firefox živ i dalje.

  9. Cineman

    Neka, neka. Svi su "preleteli" u Chrome jato. Firefox živ i dalje.

    Firefox fino radi i generalno mu ništa ne fali. Chrome je više stvar navike.
    Prešao sam na Brave pre koju godinu, i ako je baziran na Chromium, ipak mnogo brže radi od samog Chrome.

  10. GoranGoGi

    Brave je zakon, blokira oglase, pracenje, kolacice i brze otvara stranice ....

  11. War10ck_97

    Sve dok je "Turski" family pack 3.5e bas me zabole :D slm se, generalno kad sam bio na androidu vanced je bio vrh, ios me unistio sa glupim obnavljenjem svakih 7 dana neke kao zamene za Vanced...tako da sam prezalio 3.5e, i svakom uredjaju(smart tv samsung,tv box i jos 2 ajfona)dodao u ovaj paket

  12. mirko88

    Nakon vise godina koriscenja Vanced-a koji mi vise ne radi, a zamenske aplikacije nisu bas savrsene, reklame su bas agresivne, pre je bila jedna reklama od 5 sekundi, sada uvek budu po dve od 7 minimum, tako da na pocetku klipa ne mozes skipovati ozprilike 15,20 sekundi. Polako pocinju da lice na one manje striming platforme koje su bas zato i prestale biti popularne jer su jednostavno smarale sa reklamama. Sumnjam da taj veci profit dele sa kreatorima.

  13. sasa022

    @mirko88

    I Vanced i ReVanced funkcionisu ;)

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi