YouTube preti: plejer će biti blokiran posle tri videa ako blokirate reklame

Nova YouTube pretnja deo je nastavka agresivne kampanje protiv blokera reklama i neke korisnike upozorava da plejer prestaje da radi posle tri videa sa blokerom

YouTube preti: plejer će biti blokiran posle tri videa ako blokirate reklame

Popularna platforma ponovo eksperimentiše sa kampanjom protiv blokera reklama, kako bi naterala korisnike da pređu na plaćeni servis YouTube Premium. Naime, neki korisnici prijavili su da im je tokom korišćenja iskočila YouTube pretnja u okviru iskačućeg prozora koja ih upozorava da će plejer biti blokiran nakon tri video snimka ukoliko nastave da koriste blokere oglasa.

Na sajtovima kao što je Reddit forum, korisnici su objavljivali slike ekrana sa najnovijim agresivnim upozorenjem u kojem im je YouTube kao alternativu ponudio dve opcije: da nastave da koriste platformu ali bez blokera oglasa ili da probaju YouTube Premium koji se plaća.

Isto kao i u prethodnom testiranju zabrane blokira reklama, iskačući prozor je i ovog puta nudio „objašnjenje“ koje bi trebalo da opravda potez. Naime, platforma ističe da reklame omogućavaju da servis bude dostupan milijardama korisnika širom sveta, a da uz plaćenu verziju reklame nestaju dok kreatori sadržaja nastavljaju da zarađuju.

YouTube pretnja možda samo još više razljuti korisnike

Raniji iskačući prozori samo su upozoravali korisnike da ekstenzije za blokiranje reklama u veb pregledačima nisu dozvoljene na platformi i da je to u suprotnosti sa uslovima korišćenja. Ipak, kako nije veliki broj ljudi prijavio problem, delovalo je da eksperiment možda neće zaživeti.

Sada baš i ne izgleda tako, već deluje da je YouTube čvrsto odlučio da nervira svoje korisnike napadnom kampanjom protiv blokera reklama. Platfroma je potvrdila da su nova upozorenja takođe u fazi testiranja, a portparol je rekao da će YouTube onemogućiti reprodukciju video snimaka „samo ako korisnici ignorišu ponovljene zahteve da dozvole reklame“, piše Engadget.

Ovaj YouTube potez donekle i ne iznenađuje uzevši u obzir da živimo u kapitalističko-konzumerskom svetu, a platforma većinu novca zarađuje upravo preko oglasa, dok ujedno beleži pad prihoda u poslednja tri godišnja kvartala. Međutim, to i dalje ne znači da je potez dobrodošao, niti da će doneti željeni efekat, već upravo kontraefekat.

Treba napomenuti i da na pojedinačnim snimcima ima sve više i više reklama, a na nekima od njih pre početka pojave se čak dva video oglasa koja se ne mogu isključiti dok se ne završe, što svakako doprinosi besu korisnika.

Suprotan efekat bi se svakako mogao odraziti u pravljenju novih platformi i algoritama za izbegavanje reklama na na YouTube platformi, kroz možda neki novi YouTube Vanced, ili sasvim novu platformu za gledanje video snimaka, i to samo iz inata zbog agresivnog pristupa.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (29)
  1. MasterChief2

    Novi Vanced vec odvano posttoji. ReVanced

  2. hurakura

    Sta se desilo sa Google-ov moto "don't be evil" 🫤

  3. rkramer

    Sta se desilo sa Google-ov moto "don't be evil" 🫤

    Obsolete. Nije u skladu sa vremenom 😉

  4. hsv.stoned

    Najjače da im je ikada to bio moto.

  5. marinko98

    Naravno da nije, moto je bio "navuci" ljude da ga koriste, pa ih onda "šišaj"!

  6. Nekad mi je bila odrednica da video nije monetizovan kada se na njemu ne emituju reklame. Otkad ih YouTube pušta i na snimcima gde nisu položena autorska prava, sve je izgubilo smisao.

  7. Dovla_sheen


    View image at the forums

    YouTube preti: plejer će biti blokiran posle tri videa ako blokirate reklame​
    Nova YouTube pretnja deo je nastavka agresivne kampanje protiv blokera reklama i neke korisnike upozorava da plejer prestaje da radi posle tri videa sa blokerom

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/y...blokiran-posle-tri-videa-sa-blokerom-reklama/

    Pravo vrijeme da se pojave nove slične platforme. Uspijeh zagarantovan pored ovoliko agresivne politike YouTube.

  8. Space Beer

    Razne slične platforme postoje i nijedna nije (bila) uspešna. Ali lepo od njih. Zajedno sa Redditom i Twitterom prate Facebook. Za mene odlično, pošto mi se internet danas sveo na nekoliko foruma i zanimljivih, normalnih (tech) sajtova. Dešava mi se da otvorim browser, i shvatim da nemam gde. Možda konačno pročitam neki od 1000 sačuvanih članaka, prođem kroz bookmarke ili sredim fajlove i foldere :d

  9. Novi Vanced vec odvano posttoji. ReVanced

    Kako se ovo koristi, skinuo menadzer i sta dalje?

  10. NShappy

    Pa ok, nije strašno, do sledećeg koraka...
    ...blokada YT ako reklame ne pogledate do kraja...
    ...blokada YT ako ne kliknete na reklamu...
    ...blokada Google ako ne kupite reklamirani proizvod...

    :P

  11. MasterChief2

    Kako se ovo koristi, skinuo menadzer i sta dalje?

    Skines ReVanced Manager i pogledas koju verziju YouTube imas. Kada ides na Patcher -> Select application i odaberes YT vidis koja je preporucena verzija. Ako imas noviju ili stariju odes na apkpure sajt i skines tu verziju koju manager zahteva kao APK i instaliras je. Kada si instalirao, preko managera je pecujes i to je to.

  12. Ja nesto probao danas ali je bila novija verzija od one koju zahteva pa naravno nije htelo. Ne treba root posto vidim da mi to nesto trazi?

  13. MasterChief2

    Ja nesto probao danas ali je bila novija verzija od one koju zahteva pa naravno nije htelo. Ne treba root posto vidim da mi to nesto trazi?

    Ako nemas rutovan telefon onda mislis da moras da instaliras microG (onaj od starog vanceda). Nisam nikada probao non-root verziju posto prvo sto uradim na telefonu kada ga otpakujem iz kutije jeste da ubacim Magisk i AdAway.

  14. morbius

    Ja godinama nisam koristio nikakav ad bloker, nije bilo potrebe. Agresivne pop-up reklame je već blokirao browser, a internet bandwidth mi je dovoljno dobar da se reklame i ne osete dok se sadržaj učitava. Na kraju sam morao da se vratim na ad bloker samo zbog YouTube, nisu normalni koliko su reklama natrpali, da odgledaš minut video treba da pogledaš dva minuta reklama.

    Ta Guglova "nemoj da budeš zao" priča je uvek bila žvaka za ludaka, to je bilo jasno svakom. Kada neki internet biznis raste, investitori rado podnose troškove dok platforma dovodi nove korisnike. Onda kad je platforma dovoljno velika i nema očekivanja da se mnogo dodatnih korisnika može privući, tad kreće monetizacija i svakakve zloupotrebe korisnika u cilju zarade. Naravno, do tada su originalni pokretači platforme davno prodali svoj udeo u kompaniji i kuliraju na rajskim ostrvima, tako da mogu da licemerno tvrde da nisu bili zli, ali znali su oni odlično šta će da bude.

  15. MilivojeG

    ReVanced radi, ali mi je jos bolji SmartTube, iako na touch uredjaju ne radi dobro. Nedostaje joj virtuelna tastatura. Koristim ga uveliko na Android Box-u (imam vanjsku tastaturu wireless) . Nema reklama (prirodno), odmah (ako treba) prevodi sve video klipove, bez obzira da li je muzika ili film itd (mora doduse CC unutar same ST aplikacije da se podesi), birate velicinu, boju, polozaj i sl, samih prevoda, i gde ce biti u odnosu na screen, zatim aplikacija moze da zumira, rotira sliku itd. Meni je sasvim ok. Automatski se nadogradjuje (ima opcija da li želite ili ne i obavesti vas na ekranu prilikom startovanja aplikacije. Sa (rutovan Box) sam skinuo originalni YT.

  16. Preoccupation

    Ako nemas rutovan telefon onda mislis da moras da instaliras microG (onaj od starog vanceda). Nisam nikada probao non-root verziju posto prvo sto uradim na telefonu kada ga otpakujem iz kutije jeste da ubacim Magisk i AdAway.

    Pre nekih mesec dana sam instalirao microG i nakonm toga ReVanced i, iskreno, oduševljen sam. Ne bi bilo loše da im se donira par dolara, ali ne vidim nigde na sajtu link za donaciju.

  17. Zn

    Sta se desilo sa Google-ov moto "don't be evil" 🫤

    Ko god se ne slaže sa aktuelnom Google-ovom politikom, ima jednostavno rešenje.
    Prestane da koristi Youtube i pređe na bilo koji od mnogobrojnih alternativnih servisa koji jedva čekaju da vam serviraju gigabatje i gigabajte mutlimedije za džabe i bez reklama.

  18. Koji alternativni servisi na primer?


  19. View image at the forums

  20. Zn

    Ko god se ne slaže sa aktuelnom Google-ovom politikom, ima jednostavno rešenje.
    Prestane da koristi Youtube i pređe na bilo koji od mnogobrojnih alternativnih servisa koji jedva čekaju da vam serviraju gigabatje i gigabajte mutlimedije za džabe i bez reklama.

    Ja plaćam Premium Family i zaboli me kad dobijem obaveštenje od banke jednom mesečno ;) ali i dalje najbolje potrošene pare ikad.

  21. KovacTibor

    Sve sto moze u zivotu da se uzme dzabe necu da placam. Tako ni YT necu sigurno placati vec toliko bogatoj firmi, samo prosle godine su isesirali u svoju kasu 29 milijardi dollara i jadni oni su prinudjeni na ovakav potez da bi YT ostao svima u svetu besplatan, stoka alava uvek im malo para.

    Mrs nedam pare a i reklame necu da gledam, kada me budu placali po odgledanoj reklami neka je i nesto sitno ali to sitno ce se nakupi ovako dogod oni kupe kajmak a nama ne daju ni surutku dobice .!. od mene.

  22. Nema smisla raspravljati o moralnosti krađe tako da ću se ovde isključiti.

  23. KovacTibor

    Nema tu nikakve moralnosti niti kradje, to je isto kao da si dosao u sumu i sa izvorao uzeo da pijes vode i neko to pokusa da ti naplati. Dovoljno je reci da YT imao zaradu i sa svim blokiranim reklamama i sada su dosli na ideju sto mi zaradjivali samo 29 milijardi dollara kada mozemo da uzmemo 90 milijardi dollara.

    Znas kako to ide, e da mi je da zaradim prvi milion, kada zarade e da mi je da zaradim 5 miliona pa i to zarade pa da mi je da zaradim 10 miliona i alavim ljudima i korporacijam je malo kolikogod oni imali para.

    Cak i da im prodje ova nasilnicka metoda i ucena da svi placaju premium, ne bi me cudilo da u obicnom premium paketu ukinu 4k gledanje sadrzaja i kroz novi premium plus paket pocnu da naplacuju 4k jer malo je 90 milijardi mora to da ide na 120 milijardi dollara mesecno. Ne govorimo o godisnjoj zaradi nego mesecnoj, cak i da godisnje zaradjuju 30 milijardi pa je previse a ne mesecno i malo im je.

    I o kakvoj mi kradji pricamo? Mi njih krademo ili oni nas?

    To je isto kao da ti neko pokloni bicikli i onda posle 6 meseci kaze e znas to biciklo sto sam ti poklonio od sledeceg meseca mi dodjes po 10 evra za njegovo koriscenje. Jel to logicno i moralno?

    Ako je nesto dzabe onda je dzabe, ne moze sad ovako sad ucena.

  24. Ma sve može, njihov servis - njihova pravila. Naše je da prihvatimo ili se snalazimo dok postoje opcije za to.

  25. illidan

    zasto bi onda placali ljudima views?

  26. NovemberWhisky

    Nema tu nikakve moralnosti niti kradje, to je isto kao da si dosao u sumu i sa izvorao uzeo da pijes vode i neko to pokusa da ti naplati. Dovoljno je reci da YT imao zaradu i sa svim blokiranim reklamama i sada su dosli na ideju sto mi zaradjivali samo 29 milijardi dollara kada mozemo da uzmemo 90 milijardi dollara.

    Znas kako to ide, e da mi je da zaradim prvi milion, kada zarade e da mi je da zaradim 5 miliona pa i to zarade pa da mi je da zaradim 10 miliona i alavim ljudima i korporacijam je malo kolikogod oni imali para.

    Cak i da im prodje ova nasilnicka metoda i ucena da svi placaju premium, ne bi me cudilo da u obicnom premium paketu ukinu 4k gledanje sadrzaja i kroz novi premium plus paket pocnu da naplacuju 4k jer malo je 90 milijardi mora to da ide na 120 milijardi dollara mesecno. Ne govorimo o godisnjoj zaradi nego mesecnoj, cak i da godisnje zaradjuju 30 milijardi pa je previse a ne mesecno i malo im je.

    I o kakvoj mi kradji pricamo? Mi njih krademo ili oni nas?

    To je isto kao da ti neko pokloni bicikli i onda posle 6 meseci kaze e znas to biciklo sto sam ti poklonio od sledeceg meseca mi dodjes po 10 evra za njegovo koriscenje. Jel to logicno i moralno?

    Ako je nesto dzabe onda je dzabe, ne moze sad ovako sad ucena.

    "Kao da EPS-u nije dovoljno para od ljudi koji placaju struju pa su sad resili i da stanu na put nama normalnima koji krademo"

    YT je servis koji zaradjuje na 2 nacina: Prodajom premium naloga i reklamama. Ko ne zeli da placa premium, gleda reklame. I obrnuto. A ti smatras da oni treba da placaju kreatore, odrzavanje servisa i ostalo iz svog dzepa, samo na osnovu toga sto nekada davno (kada nije bilo ni blizu ovoliko sadrzaja kao danas) nije bilo reklama ni premium usluge?

    Okej, smatras da si iz nekog razloga zasluzio da imas taj servis besplatno i bez reklama i pokusavas da nadjes nacin da ostvaris to. Oni smatraju da treba nekako da naplate svoje usluge i pokusavaju da nadju nacin da sprece takve kao sto si ti. Ne znam cemu ljutnja.

  27. rkramer

    Nema smisla raspravljati o moralnosti krađe tako da ću se ovde isključiti.

    Kako nisi citirao na šta odgovaraš, pomislio sam da se svađaš sa vetrenjačama... Tek kad sam hteo da odgovorim, vidim na dnu thread-a 'Show ignored content'. 😂

  28. Preoccupation

    "Kao da EPS-u nije dovoljno para od ljudi koji placaju struju pa su sad resili i da stanu na put nama normalnima koji krademo"

    YT je servis koji zaradjuje na 2 nacina: Prodajom premium naloga i reklamama. Ko ne zeli da placa premium, gleda reklame. I obrnuto. A ti smatras da oni treba da placaju kreatore, odrzavanje servisa i ostalo iz svog dzepa, samo na osnovu toga sto nekada davno (kada nije bilo ni blizu ovoliko sadrzaja kao danas) nije bilo reklama ni premium usluge?

    Okej, smatras da si iz nekog razloga zasluzio da imas taj servis besplatno i bez reklama i pokusavas da nadjes nacin da ostvaris to. Oni smatraju da treba nekako da naplate svoje usluge i pokusavaju da nadju nacin da sprece takve kao sto si ti. Ne znam cemu ljutnja.

    Ti kao da ne znaš da multinacionalne korporacije kao što je Google ne dolaze u poziciju da imaju YouTube i toliko prostora na serveru apsolutnom kreativnošću i fer tržišnim poslovanjem? Ako ne znaš u redu, mogu da ti objasnim na PM. Ako znaš, onda je besmislen post.

    Nije Google lokalni mali seoski proizvođač piletine koji plaća tezgu na Cvetkovoj pijaci, muči se kroz n prepreka da proda svoj proizvod (tih par desetina kilograma piletine nedeljno) pa se od njega krade. Ne. Ljudi koji zaobilaze da plate Google-u (kao i Warner Bros-u, Paramount-u, itd) izbegavaju da plate kompaniji koja u svakom trenutku ima enormne prihode, podršu USA Government (ne znam koliko si ispratio Supreme Court slučaj), ne obazire se na "ljude". Mi kao da smo zaboravili kakve je kapitalizam Behemoth-e stvorio pa branimo Google od bezobraznih ljudi koji će da pogledaju 6-7 videa dnevno na YT.

  29. TwistedMind

    A da li kradete i nike patike jer nike ima brdo para i obuća im je precenjena? Niko neće crći od tog jednog para koji sam ja ukrao. Ako svi počnu da kradu i firma propadne onda i dalje nije moja krivica nego svih ostalih koji su to radili. Da sam bio samo ja, sve bi bilo u redu.
    Ne branim google, stravično loš potez. Kada bi imali sopstveni sadržaj pa da i pričamo o naplati, kao i bilo koji drugi streaming servis, ali dolazimo do toga da ja želim da podelim svoj video prema svojim gledaocima i YT insistira da im to naplati.
    Sa druge strane, ljudi su postavili svoje uslove. Ako nam ne odgovara, idemo negde drugde. E nećemo ni to. Ima da bude po mome kako ja želim.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi