Pojednostavljeni Google Fuchsia OS uskoro stiže na Android

Fuchsia OS, koji Google razvija od 2016. godine, sprema se da unapredi Android uređaje pojednostavljenom verzijom dizajniranom za efikasnost i fleksibilnost.

Pojednostavljeni Google Fuchsia OS uskoro stiže na Android

Fuchsia OS, koji Google razvija od 2016. godine, sprema se da unapredi Android uređaje pojednostavljenom verzijom dizajniranom za efikasnost i fleksibilnost.

Od 2016. godine Google razvija Fuchsia OS, svestrani novi operativni sistem koji je debitovao na prvoj generaciji Nest Hub-a 2021. Ovaj inovativni OS sada izlazi iz senke, potencijalno transformišući buduće Google uređaje.

Mishaal Rahman sa Android Authority otkrio je da Google programeri rade na pojednostavljenoj verziji Fuchsia OS koja može da radi na virtuelnim mašinama na Android uređajima. Iako tačna funkcionalnost ostaje nejasna, fokus je na poboljšanju efikasnosti i fleksibilnosti.

Fuchsia se izdvaja kao otvoreni sistem koji nije zasnovan na Linux kernelu, već na Zirconu, mikrokernel arhitekturi. Prema Google-u, ovaj dizajn može “smanjiti količinu pouzdanog koda koji radi u sistemu,” čime se povećava sigurnost i stabilnost.

Fuchsia OS je zasnovan na Zirconu

Iako je malo verovatno da će Fuchsia zameniti Android ili ChromeOS, može poslužiti kao alternativa microdroid-u, lakšoj verziji Androida za virtuelne mašine na uređajima. Fuchsia OS bi potencijalno mogao da ponudi efikasniji i sigurniji radni učinak.

U aprilu je Google pokrenuo projekat microfuchsia, sa ciljem da Fuchsia OS postane pokretljiv na uređajima kroz virtualizaciju, čime bi se proširili potencijalni slučajevi upotrebe. Nedavne zakrpe u Android Open Source Project (AOSP) referišu na ovaj tekući razvoj.

Google je takođe demonstrirao ChromeOS na Pixel uređaju pod imenom Ferrochrome kako bi prikazao mogućnosti virtualizacije Androida 15. Iako je prvobitno predstavljen kao dokaz koncepta, dalji razvoj aplikacije “Ferrochrome launcher” ukazuje na nastavak eksperimenata sa virtualizacijom na Androidu, moguće uključujući i Fuchsia OS.

Buduća uloga Fuchsia operativnog sistema u Google-ovom ekosistemu ostaje da se vidi, ali se očekuje da će značajno uticati na evoluciju Androida i ChromeOS-a.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi