RealFill je novi i veoma koristan Google AI alat za sve one koji se bave fotografijom

RealFill je nova Google funkcija koja koristi asistenciju veštačke inteligencije u cilju dodatne obrade i sređivanja fotografija.

RealFill je novi i veoma koristan Google AI alat za sve one koji se bave fotografijom

Google ulaže mnogo truda u razvoj funkcija i servisa baziranih na generativnoj veštačkoj inteligenciji. Kompanija ima neke zaista „cool“ alate dostupne na nekoliko svojih Pixel telefona i uređaja drugih marki kao što je Samsung. Na osnovu trenutnih informacija kojima raspolažemo, čini se da Google želi da se još više proširi na polju AI funkcija. Sledeća velika stvar na kojoj se radi nosi naziv RealFill, a na osnovu prvih podataka koje smo dobili, ovo će biti veoma značajan i koristan  alat za sve one koji se bave obradom fotografija.

Google je prošle nedelje prijavio novu robnu marku tj zaštitni znak pod nazivom RealFill. Zaštitni znak je prošao kroz proces registracije intelektualne svojine Evropske unije (EUIPO) i „Kancelarije za patente i trgovinu SAD“ (USPTO), a na osnovu dostupnih informacija, model će funkcionisati tako što će „pružiti softver koji se ne preuzima putem interneta, a koristi veštačku inteligenciju (AI) za sređivanje i naknadnu obradu fotografija.

Dakle u pitanju je softver koji traži internet konekciju ali obrada konkretne fotografije se ne obavlja u cloud okruženju, niti se obrađena fotografija preuzima sa interneta, već se obavlja lokalno na vašem uređaju.

RealFill bi mogla da postane funkcija koja menja pravila igre na polju obrade fotografija

Ukoliko se pitate kako će to Google RealFill raditi, najbolje je da pogledate sledeće primere fotografija:

Oni koji malo pažljivije prate ovu temu, primetiće da ovo nije prva „RealFill“ funkcija koja se pojavila jer su Google i tim istraživača sa Univerziteta Cornell već radili na ovoj naprednoj funkciji obrade fotografija. Postoji čak i istraživački rad pod nazivom „Generacija zasnovana na referencama za autentično sređivanje fotografije“, koji govori o tome kako je ova tehnologija proširila perspektivu i poboljšala izgled konačne verzije fotografije, koristeći pet referentnih snimaka.h

Ako razmišljate o poređenju mogućnosti Google RealFill funkcije i nekih drugih generatora fotografija poput Stable Diffusion softvera, možete pogledati sledeće primere u nastavku:

Ipak, treba imati na umu kako RealFill u ovom momentu nije savršen, bar ne onoliko koliko bi mi to želeli. Na primer, sporiji je od nekih drugih, sličnih funkcija, a popravka izgleda završne verzije fotografije može biti težak proces. Prikaz teksta na fotografiji je još jedan problem koji se može pojaviti kada se koristi ova funkcija, a što je uostalom problem svih modela generativne AI u procesu kreiranja fotografija.

Iako vam u početku ova RealFill funkcija može izgledati impresivno, moramo istaći da samo zato što je Google prijavio patent ne znači da ćemo sigurno videti ovu tehnologiju u širokoj upotrebi. Patenti se podnose stalno i dok mnogi proizvodi izlaze iz te faze, neki od njih nikada ne ugledaju svetlost dana.

Postoji mogućnost da će RealFill, u nekoj verziji, stići na Google Photos softver ili postati deo softvera na kameri Pixel telefona, ali do tada ćemo morati da sačekamo neko vreme. Jedino se sa sigurnošću može reći da je čak i u svojoj trenutnoj verziji RealFill zaista impresivan u radu, ali će morati da prođe fazu poliranja i dodatne optimizacije softvera, da bi se konačno obreo u komercijalnoj verziji, prenosi tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi