Google Pixel 9 nakon dve godine kašnjenja za konkurencijom, dobija funkciju slanja poruka preko satelita

Google je napokon dodao mogućnost satelitske komunikacije i slanja poruka preko satelita na predstojećem Google Pixel 9 telefonu čiji se izlazak očekuje na jesen ove godine

Google Pixel 9 nakon dve godine kašnjenja za konkurencijom, dobija funkciju slanja poruka preko satelita

Apple je prilikom lansiranja iPhone 14 serije mobilnih telefona 2022. godine uveo funkciju satelitske komunikacije u hitnim slučajevima. Dve godine kasnije, stigla je zvanična potvrda da će Google konačno krenuti Apple stopama i dodati mogućnost satelitske komunikacije novoj vodećoj seriji Pixel 9 telefona za koju se očekuje da će biti lansirana u drugoj polovini ove godine.

U početku, funkcionisanje ove ekskluzivne mogućnosti će obezbediti T-Mobile u saradnji sa kompanijom SpaceX, a kasnije i drugim provajderima koji će možda biti dodati na listu u budućnosti. Satelitska veza će omogućiti slanje poruka, ali ne i pozivanje. Pored toga, posebna aplikacija „Satellite Gateway“ će omogućiti laku komunikaciju sa službama za hitne slučajeve, preko funkcije koja se zove „Emergency SOS“.

Android Authority citira insajdere iz krugova bliskih kompaniji Google koji tvrde da će nova Google flegšip serija Pixel 9 telefona, za koju se očekuje da će biti lansirana u oktobru, biti opremljena novom generacijom sopstveno razvijenih Tensor G4 procesora i da će koristiti napredni Samsung T5400 modem čip za slanje podataka. Pored 5G surfovanja Internetom, podržavaće i 5G bežičnu komunikaciju u svemiru pomoću satelita koji pružaju usluge komunikacije.

Očekuje se da će ne samo hardver mobilnog telefona, već i nova generacija Android 15 operativnog sistema podržati novu funkciju „Satellite SOS Emergency SOS“, što se smatra jednim od glavnih nadogradnji ovogodišnjeg vodećeg telefona u vidu Pixel 9 serije.

Pored telefona iz Pixel 9 serije, strani mediji ističu da će i drugi modeli biti opremljeni ovom funkcijom i to pre svih Google sklopivi telefon Pixel Fold druge generacije, koji je trenutno u razvoju, kao i druga generacija Pixel tablet računara koji podržava 5G pristup internetu pomoću Tensor G4 čipova. Takođe će podržavati funkcije satelitske komunikacije u slučaju opasnosti. Međutim, vreme lansiranja druge generacije Pixel Fold preklopnog telefona i Pixel tablet uređaja druge generacije, trenutno nije poznato.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi