Google budućnost počiva na kombinaciji Androida i hardvera objedinjenih veštačkom inteligencijom

Budućnost Google servisa i uređaja je u uvođenju veštačke inteligencije u sve sfere života i rada: na vaš telefon, kućni TV, automobil i sve ostalo što pokreće Android

Google budućnost počiva na kombinaciji Androida i hardvera objedinjenih veštačkom inteligencijom

Ukoliko se pitatae šta se trenutno događa sa kompanijom Google – jedno je sigurno, veštačka inteligencija (AI) preuzima kontrolu nad Google servisima, a kompanija se prilično menja kako bi pokušala da čitavu tranziciju učini još bržom.

Izvršni direktor kompanije Google, Sundar Pichai najavio je značajne promene u internoj organizaciji, uključujući stvaranje novog tima pod nazivom „Platforme i uređaji“ koji će nadgledati razvoj svih Google Pixel proizvoda, sav Android ekosistem, Chrome, ChromeOS, Photos softver i još mnogo toga. Tim će voditi Rick Osterloh, koji je ranije bio SVP za uređaje i usluge. On će nadgledati sve projekte na polju Google hardvera. Hiroši Lokhajmer, dugogodišnji šef Androida, Chrome i ChromeOS-a, preuzeće druge projekte unutar kompanije Google i Alphabeta.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ovo je ogromna promena za Google i verovatno se neće stati samo na njoj. Razlog je samo jedan – AI. „Konsolidovanje timova pomaže kompaniji Google da brže zakorači u budućnosti i  uvede potpunu inovaciju u svoje usluge i proizvode, tačno u trenutku kada je to neophodno“, kaže Osterloh. On koristi primer kamere na Pixel telefonu: „Morali ste da imate veliko znanje o hardveru, od senzora do ISP-a, do svih pojedinačni delova softvera koji prati njihov rad. U to vreme, svi rani HDR i ML modeli koji su radili obradu podataka na kameri… i mislim da je ta jedinstvena integracija hardvera, softvera i veštačke inteligencije zaista pokazala kako AI može u potpunosti da transformiše iskustvo korisnika. To je bilo važno, a danas je to istina koju ne možete zaobići.”

Još jedan dobar primer za ovu tvrdnju o ekspanziji značaja veštačke inteligencije su grafički procesori. Google je uložio resurse u svoje Tensor procesore kako bi održao korak sa proizvodima kompanije Nvidia i drugim proizvođačima, jer kombinovanje hardvera i softvera u svrhu optimalnog međusobnog rada, omogućuje brz napredak i unapređenje.

Google i AI su neodvojivi u budućnosti

Kombinovanjem timova koji su u prošlosti radili skoro nezavisno jedni od drugih, Google sada može mnogo brže da integriše veštačku inteligenciju u sve svoje proizvode. Jedan od načina da se bolje sagledaju promene je da se pojednostavi proces: sada postoji tim koji istražuje veštačku inteligenciju i tim koji radi na AI proizvodima. Google, koga je revolucija veštačke inteligencije na mnogo načina zatekla, sada zna kako treba da učini sve što je moguće kako bi se kretao što brže kroz integraciju AI funkcija u svim sferama usluga i proizvoda.

Google je godinama govorio kako pažljivo odvaja sopstvene hardverske proizvode i uređaje od rada sa ostatkom Android ekosistemom kako ne bi privilegovao sopstvene uređaje ili zakomplikovao odnose sa kompanijama kao što je Samsung. Međutim, tokom poslednjih nekoliko godina, taj odnos se promenio: Google hardverski tim je nastojao da napravi vrhunske uređaje i pokaže ostatku Android sveta kako da stvari krenu u boljem pravcu.

Jasno je kao dan da u novoj organizaciji Google jača svoju ulogu vođe na Android tržištu – posebno u trenutku kada AI preuzima kontrolu nad operativnim sistemom. Google već uveliko ugrađuje svoj Gemini AI model i chat bot, svuda gde može da se seti, dodaje AI funkcije na Pixel kameru u poslednje dve godine i očigledno ima velike planove kako veštačka inteligencija može da promeni način na koji koristite svoj telefon – i što je još bitnije,  uvede ovo poboljšanje na sve vaše uređaje koje pokreće Google softver: Android Auto, Wear OS, ChromeOS i ostalo.

Generalno, plan kompanije Google je da sve bude brže kroz prizmu korišćenja veštačke inteligencije. Da ažurirate Google uređaje češće, kako AI modeli tokom vremena postaju sve bolji i bolji. Da brzo lansiraju nove proizvode, brže ubace nove i bolje SoC čipove u postojeće proizvode. Na taj način će Google proizvodi postati dugovečniji, kroz češće ažuriranje softvera.

Google je usred pokušaja da sve iznova osmisli i izgradi oko veštačke inteligencije, tehnologije za koju je sam Pichai rekao da bi mogla biti važna poput pronalaska vatre. Gemini AI će promeniti svaku Google aplikaciju i svaku platformu kojom upravlja. Da bi to funkcionisalo, sama kompanija Google, njena struktura, radna kultura se moraju takođe promeniti. Neće biti lako, ali očigledno više nema vremena za gubljenje, jer je to nepovratan proces, prenosi The Verge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi