Reči koje sugerišu da je tekst napisan od strane veštačke inteligencije

Naučnici su analizirali milione tekstova pre i posle ere ChatGPT-a da bi otkrili reči koje su karakteristične za AI stil pisanja

Reči koje sugerišu da je tekst napisan od strane veštačke inteligencije

Budimo jasni od početka ovog članka: da li postoji neka reč, ili čak više njih, koje mogu sa 100% sigurnošću reći da je neki tekst napisan uz pomoć generativnog AI alata poput ChatGPT-a? Ne. Dakle, nemojte optuživati svog zaposlenog za lenjost ili varanje samo zato što neki deo njihovog pisanja sadrži određenu reč ili reči.

Ali to što određene reči nisu siguran znak da je nešto napisano uz pomoć AI, ne znači da nekoliko njih nije veoma indikativno. Nedavna istraživanja su to pokazala na fascinantan način.

Koji su znakovi da se veštačka inteligencija raspisala?

Novi preliminarni rad istraživača sa nemačkog Univerziteta u Tibingenu i Northwestern Univerziteta koristi pametnu tehniku kako bi pokušao da otkrije lingvističke znakove AI asistencije prilikom pisanja. Analizirajući 14 miliona sažetaka radova objavljenih na PubMed, bazi biomedicinskih istraživanja, od 2010. do 2024. godine, tim je mogao da vidi koje reči su korišćene mnogo češće nakon što su GenAI alati postali dostupni u poređenju sa periodom pre toga.

Nakon što su izbacili reči čija je upotreba očigledno porasle zbog stvarnih događaja (poput “Ebola” ili “karantin”), istraživači su pronašli nekoliko termina koji su zabeležili sumnjiv skok u popularnosti neposredno nakon pojave ChatGPT-a i njegovih konkurenata. Njihova lista uključuje sledeće reči:

  • istražuje
  • prikazuje
  • naglašava
  • sveobuhvatan
  • ključan
  • složen
  • presudan

Neke od ovih reči su bile daleko češće korišćene posle dolaska ChatGPT-a (“istražuje” je korišćena 25 puta češće; “prikazuje” i “naglašava” su korišćene devet puta češće) dok su druge zabeležile manji rast od samo nekoliko procenata. Kada se nekoliko ovih “marker reči” koristi zajedno, šanse da je neki tekst napisan uz pomoć AI značajno se povećavaju, zaključili su istraživači.

Zaključak za preduzetnike

Koristeći ovu tehniku, istraživači su procenili da je do 10% nedavnih radova napisano uz pomoć neke vrste AI asistencije. Nije iznenađujuće da su radovi iz zemalja gde engleski nije maternji jezik, poput Kine i Južne Koreje, malo češće (15%) označeni kao napisani ili uz pomoć AI.

Nalazi poput ovih mogli bi pomoći tehnolozima da razviju alate za prepoznavanje AI pisanja, ali opet, roboti bi mogli pronaći način da zaobiđu naše buduće napore za otkrivanje AI.

“Kao što znanje o LLM-ovima, velikim jezičkim modelima poput ChatGPT-a počinje da se širi, ljudi urednici bi mogli postati bolji u uklanjanju tih reči iz generisanih tekstova pre nego što ih podele sa drugima.”

“Ko zna, možda će budući veliki jezički modeli sami raditi ovu vrstu frekvencijske analize, smanjujući brojnost korišćenih marker reči kako bi bolje maskirali svoje rezultate kao ljudske. Uskoro bismo mogli pozvati neke Blade Runner-e da otkriju generativni AI tekst koji se krije među nama.”.

Dokaz da je AI pisao

Umesto da koristite bilo koju reč kao “dokaz” za AI pisanje, verovatno je vredno obratiti pažnju na ono što većina ovih reči ima zajedničko.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Reči poput “istražuje“ i “presudan” mogu imati svoje mesto, ali su takođe definitivno vrsta pokazivačkog vokabulara koji bi studenti i mlađi zaposleni nekada koristili iz tezaurusa kako bi obogatili svoje pisanje ili pokušali da ga učine ozbiljnijim i autoritativnijim.

Kada ste želeli da ocenite neki tekst u eri pre ChatGPT-a, pitali biste se: Da li je tačan? Da li je zanimljiv? Da li govori ciljnoj publici? Da li smatram argument ubedljivim? Da li pomera razgovor napred? To su i dalje najbolja pitanja koja treba postaviti sada.

Generički, prenaglašen vokabular bio je znak nesigurnosti tada. Sada, to može biti znak nesigurnosti ili korišćenja AI. Rezultat je neuredno, nejasno i/ili previše kitnjasto pisanje u oba slučaja i to je pravi problem, piše Inc.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. MareBGD

    Ovaj tekst bolje da je AI napisao iskreno...

  2. srkiller

    AI tekst se uvek oseti nekako, jer sadrzi neku vrstu birokratskog recnika u sebi..

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi